Sindromul ovarelor polichistice: cum trăiesc cu el?

sindromul ovarelor polichistice

sursa foto: draxe.com

Vă scriam în primul articol că unul din motivele pentru care am creat acest blog este acela de a vă povesti lucruri despre mine despre care nu prea era locul pe blogul vechi. Ei bine iată primul dintre ele: am sindromul ovarelor polichistice.

Bănuiam de ceva timp căci aveam unele simptome. În primul rând aveam acnee (acum o țin sub control, veți vedea cum). Modificările bruște de dispoziție sunt destul de prezente în viața mea. Iau foarte ușor în greutate (pare suficient să respir lângă ciocolată). Am dureri mari în anumite perioade ale lunii (imaginați-vă că aveți un cuțit înfipt în burtă). Nevoia de a mă epila mai des. Însă mi-a luat ceva până am descoperit că ceea ce citisem eu pe paginile recomandate de nenea Google e chiar ceea ce am.

În acest articol nu voi intra în detalii medicale. Nu sunt specialist în domeniu, așa că mă voi rezuma la a vă povesti cum e viața mea cu acest sindrom. Dacă aveți nevoie de astfel de detalii, vă recomand să mergeți la medic.

Cum am descoperit că am sindromul ovarelor polichistice?

Prima dată, am fost să îmi fac o ecografie la recomandarea dermatologului meu. Asta se întâmpla pe la 19 ani. Mi-a spus că ar fi bine să văd dacă nu cumva cauza acneei mele era de natură internă. Doamna doctor la care am fost pentru ecografie mi-a spus că-i imposibil și că-s perfect normală. Evident pe un ton expeditiv. Mi-a prescris mai mult în silă niște anticoncepționale pentru coșuri. Atât mi-a fost, apoi m-a trimis afară din cabinet. Puteam eu să protestez? Poate că da, dar nu sunt tocmai cea mai extrovertită persoană.

A trecut ceva timp. Eu tot nu mă simțeam bine… și nu era doar de la coșuri. Am mers totuși doar pe acest tratament vreo 6 luni. Acneea mea s-a temperat. Măcar atât!

Abia la următoarea vizită (la alt medic, evident) mi s-au confirmat bănuielile. „Domnișoară, dar aveți niște chisturi de toată frumusețea!” Evident, apoi a spus ceva ce parcă m-a făcut să simt că mă prăbușesc de la etajul 10. „Asta duce de multe ori la infertilitate.” (Din fericire, analizele pe care le-am făcut totuși nu indică asta, deci pot răsufla ușurată. Totuși, șocul de moment a fost mare. Cred că unii medici ar trebui să mai lucreze la soft skills.)

Cum e viața mea acum?

După o perioadă destul de mare de tratament pot spune că sunt OK. Nu mai am dureri așa mari. Ba chiar și menstruațiile mi s-au reglat. Nu am avut niciodată mari dereglări în aceasta privință (doar 5-6 zile), dar acum nici măcar de-atât nu e vorbă!

Însă mai am câteva puncte de atenție. Primul dintre ele e greutatea. Pentru a o ține sub control am mare grijă ce mănânc. Am redus prăjelile. Sigur, nu de tot, nu pot renunța complet la cartofi prăjiți sau gogoși. Am redus și dulciurile (mai ales ciocolata). Mănânc mai multe fructe (am făcut o pasiune pentru physalis mai nou). Încerc să fac mișcare: când mă întorc de la birou cobor cu câteva stații mai înainte și merg pe jos. Diagnosticul ăsta mi-a transformat meniul și modul de viață semi-sendentar. Acum mă gândesc și să merg la sală!

Acneea e următoarea problemă. Deși s-a mai domolit, trebuie s-o țin sub control. Poate o să vă scriu cândva despre cum fac asta, dar sfatul meu e să încercați mai multe produse până când găsiți ceva ce vi se potrivește. Și încercați să vedeți dacă nu cumva problema vine din interior, până la urmă eu așa am aflat că am sindromul ovarelor polichistice.

Totuși nu e totul roz…

sindromul ovarelor polichiste si schimbarile de dispozitie

sursa foto: unsplash.com

Dacă aș merge pe firul simptomelor, fiecare e sub control într-un fel sau altul. Inclusiv durerile: sunt tot acolo, la fel de intense, dar cu ceva cald și niște pastile se calmează..

Însă trebuia să existe și o excepție pe care nu mă feresc s-o recunosc: schimbările bruște de dispoziție.

Efectiv în clipa asta sunt zâna bună care împrăștie sclipici roz în stânga și-n dreapta, în față și-n spate. Însă e suficient o scânteie cât de mică și devin un soi de Aerys Targaryen (a.k.a The Mad King) în variantă feminină. (Pentru neinițiați, Aerys Targaryen a fost un rege nebun și brutal în seria Cântec de gheață și foc a lui George R.R.Martin, replica lui celebră fiind „Burn them all!” – „Arde-i pe toți!”).

Asta nu-i bine pentru mine, dar nici pentru cei din jur. Încerc să mă controlez însă am momente în care mă enervez din motive stupide precum un pix care nu e pus perfect drept pe birou sau un sfat bine-intenționat. Da, sunt de nesuportat uneori. Cred c-ar trebui să mă apuc de niște meditație, ceva…

În încheiere câteva sfaturi despre sindromul ovarelor polichistice

Dacă bănuiți că aveți sindromul ovarelor polichistice, cel mai bine este să mergeți la un medic. Automedicația, diagnosticele puse pe Google sunt periculoase în orice situație – mai ales în aceasta. În cazul în care nu vă simți OK cu medicul la care ați mers, schimbați-l! Important e să fie o persoană care să vă inspire încredere și să puteți vorbi deschis.

Nu disperați citind fel și fel de articole pe net. Sindromul ovarelor polichistice are multe simptome, unele chiar alarmante. Respectați indicațiile medicului, faceți-vă toate analizele necesare.

Nu vă simțiți rușinate cu un astfel de diagnostic. Statistic, una din zece femei suferă de acest sindrom.

Încercați să duceți o viață cât mai sănătoasă!

Gândiți pozitiv! Starea de spirit e tare importantă, să știți!


P.S. Nu uitați să vă abonați la blog până pe 26! Astfel, puteți câștiga un premiu surpriză! 


Ne vedem și pe Facebook!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021