Cascada Bigăr #fărăfiltru – așa cum am văzut-o eu

Cascada Bigăr a pășit în lumina reflectoarelor în 2013 poziționându-se pe locul 1 într-un top al celor mai frumoase 8 cascade din lume. Lucru ce pare oarecum de înțeles: pe micuța cascadă acoperită de mușchi, apa cade într-un mod foarte interesant, dându-i un aspect aproape nelumesc (cel puțin în poze).

Am ajuns acolo anul trecut, pe 15 august. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost puzderia de turiști, inclusiv străini. Lucrul acesta m-a bucurat, dar m-a pus și pe gânduri. O să vedeți de ce la final.

 • cascada bigăr
 • cascada bigăr
 • cascada bigăr
 • cascada bigăr

Localizare

Cascada Bigăr este localizată fix pe paralela de 45 de grade, în apropierea localității Bozovici din județul Caraș-Severin. Drumul până acolo este destul de accesibil. Însă atenție! De la parcare și până la cascadă trebuie mers înapoi pe marginea drumului (lucru destul de periculos, dacă nu sunteți atenți, riscați să cădeți într-o râpă).

De aici vă puteți aventura ușor în superbul Parc Național Cheile Nerei. Eu am făcut asta și nu mi-a părut rău. (Dacă mă gândesc bine, plimbarea prin Parcul Național mi-a plăcut mai mult decât cascada).

Câteva lucruri de știut despre Cascada Bigăr

Cascada este ușor de reperat. Practic, o puteți vedea „de la stradă”. Există un mic „ponton” care vă va permite să o admirați. Totuși, vă recomand să intrați să vizitați și parcul superb amenajat datorită campaniei Think Bigăr – o inițiativă a angajaților Coca-Cola HBC Timișoara. Conform site-ului oficial, principalele lucrări au fost următoarele:

– amenajarea unui traseu pietonal între parcare și intrarea în Parcul Național, de-a lungul DN 57B;
– amenajarea unui drum de acces de la intrarea în Parc și construcția unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei;
– amenajarea unor spații și poteci între cascada și izvor, cât și realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei;
– dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenționare și locuri de repaus.


sursa: Think Bigăr: povestea celei mai frumoase cascade.

Deși, repet, traseul pietonal e cam periculos (sau poate încă mai lucrau la el însă nu am văzut vreun semn al acestui lucru), toate celelalte lucruri au fost extrem de bine realizate. Plimbarea prin parc este extrem de relaxantă – eu m-am plimbat până la grotă, dar nu am avut curaj să urc acolo. Am preferat să rămân și să fac poze și chiar am avut multe de pozat. Cu toate acestea, trebuie să spun că cel mai mult mi-au atras atenția pubelele cu mesaje ecologice.

Ce mi-a plăcut la Cascada Bigăr?

 • Așa cum am spus mai sus, mi-a plăcut tare mult amenajarea zonei;
 • Faptul că era cât-de-cât curat;
 • Peisajele.

Ce nu mi-a plăcut?

 • În zona acelui foișor de se vede în poze mirosea destul de urât;
 • Cumva mi-ar fi plăcut să mă plimb mai mult prin parc;
 • Drumul de la parcare la cascadă (iar scriu asta, dar efectiv mi-a fost frică de acel drum și eu nu-s sperioasă de fel).

Practic, lucrurile bune și cele mai puțin bune sunt la egalitate. Așa sunt și eu: împărțită. Mi-a plăcut și nu mi-a plăcut. Sigur, e un loc frumos, a fost amenajat recent printr-o campanie demnă de admirație, dar mai sunt câteva lucruri de făcut.

Ca o concluzie: e pe calea cea bună și mi-ar plăcea să revin peste câțiva ani și să văd cum evoluează lucrurile. Consider că în România avem locuri poate și mai frumoase care ar merita cel puțin tot atâta interes. Hai să zicem, totuși, că acesta e un prim semn de intrare în normalitate! Sper că vor mai urma astfel campanii! Doar așa, turismul nostru va ajunge acolo unde trebuie să fie!

Voi ați vizitat Cascada Bigăr? Ce impresie v-a lăsat?


Nu uitați: abonați-vă la blog până pe 26 mai și puteți câștiga un premiu!


Mă găsiți și pe Facebook!24 thoughts on “Cascada Bigăr #fărăfiltru – așa cum am văzut-o eu”

 • Nu am ajuns încă acolo, am auzit și eu că este frumos. Într-adevăr în România avem foarte multe locuri frumoase care merită vizitate și de care trebuie să avem grijă, să le păstrăm, conservăm, reabilităm.
  Mi-ar plăcea să ajungem la cascadă, sunt curioasă cum o voi percepe eu. Cu siguranta am sa scriu si eu despre ea dupa ce o voi vizita.

  • E frumos, la fel cum e frumos peste tot în țară! Mie mi-au plăcut mai mult Cheile Turzii, de exemplu, dar nu pot spune că mi-a displăcut total Cascada Bigăr. Cred că ar trebui să ne cunoaștem și să ne promovăm mai mult țara.

 • Nici eu nu am ajuns inca, imi doresc. Sunt asa de multe locuri frumoase in tara asta minunata, imi doresc sa ajung in multe dintre ele

 • Cred că avem doi ani de când ne propunem să vizităm această cascadă. Sper ca anul acesta să reușim.

 • Ce loc frumos! Am văzut pe descoperă.ro și pe national geographic acest loc. Stau și mă gândesc cât de frumos ar fi fost (și ar fi) să se fi organizat mai multe excursii în România în timpul școlii. Realizez câte locuri frumoase sunt pe care nu le-am văzut și nu știu mai nimic despre ele. Mă bucur când văd articole despre astfel de locuri. România chiar e un tărâm frumos în ceea ce privește poziționarea, relieful și clima.

  • Și mie mi-ar fi plăcut mai multe astfel de excursii în școală. Nepoata mea are 12 ani și a văzut mai mult din țară decât mine😂😂😂

 • Eu am fost la Bigar, dar din Cheile Nerei cred ca mi-a placut cel mai putin. Mult mai spectaculoase mi s-au parut Cascada Beusnita sau Tunelurile Romane. Oricum, zona e absolut superba si merita vizitata.

  • Din păcate nu am avut așa mult timp de explorat, dar sper sa reușesc curând să văd mai mult din Cheile Nerei, am auzit că este superb.

 • Chiar mă bucur că citesc obiectiv despre ea, știu numai pozele cu sclipici de pe net 🙂
  N-am văzut-o, dar sînt sigură că orice colțișor curat de natură e feeric și fără photoshop.

  • Baftă 🙂 dacă tot ești prin zonă îți recomand și Băile Herculane sau Cazanele Dunării 🙂

 • De când am pe listă locul ăsta…dar nu știu când voi ajunge. Îmi place că cineva se ocupă și că sunt preocupați și de partea ecologică, asta e foarte bine.

  PS: foarte faine poze, m-au făcut să vreau și mai mult acolo 🙂

Lasă un răspuns