Sapiens: o scurtă istorie a omenirii sau… ?

Sapiens mi-a atras de ceva timp atenția. Prea apărea peste tot. Prea era considerată o carte revoluționară. Trebuia s-o citesc. Neapărat! Și-am cumpărat-o. Și-am citit-o. Și… nu prea știu ce să zic. Sigur, e o carte bună – altfel nu se vindeau atât de multe exemplare. Dar parcă… eh, vedeți voi citind articolul!

Să începem cu început, totuși! Eu și istoria

De mică am fost o devoratoare de povești. Pe lângă cele pe care le citeam, mă fascinau poveștile pe care mi le spunea tata – toate istorice. Așa am aflat multe despre domnitori și despre războaie. Ah, și despre Canal. Care canal? Dunăre-Marea-Neagră. Mi se părea fascinant să aud de unde-am pornit și unde-am ajuns. Căci istoria e și ea o poveste, nu?

La școală am fost fascinată de orele de istorie. Bine, mai puțin în liceu, dirigu’ nu prea știa să facă această materie plăcută. Ba chiar și-n facultate am fost tare bucuroasă să studiez la cursurile de cultură și civilizație și câte ceva istorie. Mi-a plăcut atât de mult încât pentru lucrarea mea de licență am ales un subiect legat de cultura și civilizația britanică. Subiect ce mi-a permis să includ și ceva istorie.

V-am spun toate acestea pentru a înțelege că mă pasionează subiectul și că am început să citesc Sapiens cu mari așteptări. Mai ales la câte am citit prin blogosferă și nu numai.

Despre ce e vorba în Sapiens?

Primul mare merit al lui Yuval Noah Harari este că a scris o carte de istorie începând cu începutul-începutului: speciile de homoizi și de ce Homo Sapiens a avut cel mai mare succes.

homo sapiens

 

sursa foto: britannica.com

Cel de-al doilea mare merit al său este că a împletit istoria cu alte științe: biologie, sociologie, economie. Cartea ne trece prin toate revoluțiile prin care specia noastră a trecut: revoluția cognitivă, revoluția agricolă, apariția imperiilor, revoluția științifică. Practic, ne duce de la dezvoltarea primelor comunități și a limbajului, la stabilirea primelor comunități, a religiilor, a imperiilor. Și face asta fără a uita să marcheze aspecte importante ale diverselor epoci. În plus, Harari face și câteva predicții asupra viitorului care, după el, nu sună prea bine. Și aici îi dau dreptate: prin acțiunile noastre, am devenit letali.

Cu ce am rămas după ce am citit Sapiens

Scriu acest articol cu o pungă de pufuleți cu gust de arahide lângă mine. Cumva, Sapiens mi-a lăsat același gust: sărat, familiar și cumva fad. Sigur, abordarea lui Yuval Noah Harari e interesantă. Am aflat lucruri noi. Unele din teoriile lui mi-au aprind câte un beculeț (de pildă cea legată de sedentarism sau cea despre trecerea de la frugalitate la consumerism). Însă, ideea cea mai importantă (zic eu) e aceea că istoria nu e dreaptă cu omenirea. Ia să ne gândim puțin, are dreptate?

Însă cam atât. Sapiens e o carte plină de exprimări bombastice. Am impresia că Harari a scris cartea pentru un public restrâns format din hipsteri ce vor să pară culți. Poate de aceea nu prea m-a prins. Personal mi-a plăcut mult mai mult The Silk Roads a lui Peter Frankopan (despre care am scris aici) care la noi, din păcate, a apărut doar în varianta pentru copii. Stilul în care a fost scrisă această carte mi s-a părut mai natural, firele s-au împletit mai bine. Sapiens pare că a fost scris pentru a vinde și a uimi (nu neapărat în această ordine).

Contează scriitura într-o carte de istorie?

Cel puțin pentru mine da. Altfel riscă să mă plictisească sau să mă enerveze prin „bombasticitate”. Dacă aleg să citesc o carte de istorie, vreau să mă și captiveze. Altfel m-aș informa din alte surse.

https://www.instagram.com/p/ByaWUDqCVYd/

Recomand cartea?

Da, dacă sunteți pasionați de istorie. Eu am citit varianta în limba engleză apărută la Vintage (așa s-a nimerit, am prins o ofertă pe Books Express). Însă găsiți și varianta în limba română la editura Polirom (și de asemenea găsiți și celelalte două cărți ale lui Harari: Homo Deus și 21 de lecții pentru secolul XXI).

Cine știe, poate vouă o să vi se pară că e o carte care vă schimbă perspectiva. Mie nu prea mi-a schimbat-o. Sau poate aveam eu prea multe așteptări?

Voi ați citit Sapiens? V-a plăcut?


Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: