CUM SA SCRII PRIMA TA CARTE? M.C. SIMON TE AJUTA (INTERVIU) II

Vrei sa scrii prima ta carte si totusi e ceva ce nu se leaga? Planetele nu se aliniaza cum trebuie? Nu reusesti sa te impaci cu Muza? Ei bine, afla ca nu esti singurul. Insa cu putin ajutor, sigur vei reusi sa ii dai de cap. Uite, stiai ca exista un curs GRATUIT despre cum sa scrii prima ta carte?

Ieri v-am prezentat-o pe M.C. Simon, creierul si sufletul din spatele acestui curs. Insa noi ne-am cam intins la vorba asa ca e timpul pentru a doua parte a interviului. Sigur veti afla si alte lucruri interesante, iar inscrindu-te la curs vei avea toate piesele necesare pentru a completa puzzle-ul numit cum sa scrii prima ta carte! Enjoy 🙂

cum sa scrii prima ta carte

Consideri ca mediul in care scriem ne influenteaza?

Categoric. Totul este energie. Condensata sau rarefiata, energia ne inconjoara, ne include, ne formeaza si ne alimenteaza.

Din pacate, traim intr-o societate care reuseste sa ne puna intr-o cutie inca din clipa nasterii. Ar fi bine daca… macar… ne-ar pune doar ochelari de cal. In acest caz macar am putea privi in fata. Dar, Nu! Noi suntem pusi intr-o cutie care ne lasa sa vedem fix pana la granita laturilor ei.

Ca atare, ne inchipuim ca realitatea este… cum este, ne restrictionam puterile (pentru ca in cutia aceasta nici macar nu stim ca le avem sau ce sa facem cu ele) cu care am fost inzestrati in clipa patrunderii sufletului nostru in trupul uman, ne lasam ghidati si manipulati de diverse surse de informatie care… de fapt… au rol de papusari. Stii… papusarii aceia de la teatrele de papusi. Evident, papusile ghidate de sfori, suntem noi.

Insa… spre norocul nostru… de ceva vreme incoace, mai ales prin intrarea in vietile noastre a internetului (care, are multe parti rele dar, trebuie sa recunoastem, are si multe bune)… s-au deschis multe portite spre cunoastere.

Cu putina dexteritate online, putem gasi informatii absolut fascinante din diverse domenii. Unul din ele… unul din „my all time favorites” este stravechea stiinta si arta Feng Shui.

Poate ca acesta este motivul pentru care, prima carte publicata de mine are titlul „Feng Shui for Writers„. Nu este chiar o carte obisnuita.

Si cum sunt romanca get-beget, imbratisata de creativitatea si aplicabilitatea romanului si in plus, evident ca nu ma multumesc cu ceva superficial… am pus cap la cap toate cunostintele pe care le aveam la acea data despre scris, scriitori, cristale, culori, plante, lumini si stravechea arta Feng Shui si am „produs” o carte pe care, pana acum nimeni nu s-a gandit s-o scrie. In ea nu gasesti simple informatii despre Feng Shui ci totul este aplicat la viata de zi cu zi a unui scriitor.

De ce?

Ei bine… nu o sa raspund direct dar am sa pun cititorului o intrebare: Oare, are nevoie un scriitor ce abordeaza genul thriller sau horror de aceleasi energii inconjuratoare de care are nevoie un scriitor care abordeaza genul romance sau scrie carti pentru copii?

Uite o parere de care m-am lovit acum vreo doi ani: „esti prea tanara pentru a scrie fictiune. Sigur plagiezi”. Crezi ca exista o varsta de la care poti scrie fictiune?

Sigur. Cu zeflemeaua de rigoare fata de parerea de care te-ai lovit.

Si Enescu canta la vioara la 4  ani. Iar la 5 a sustinut primul sau concert. Mare bafta pe Enescu ca nu a intalnit personaje de genul celor care ti-au „grait”.

Nu arunc cu piatra in nimeni. Fiecare la randul nostru trecem prin acelasi proces de recapatare a cunostintelor. Accentuez… recapatare. 🙂

Si acel om care a incercat (poate fara sa vrea) sa iti taie elanul creator, este un produs al societatii in care traim.

Asta imi aminteste de o imagine pe care am tot vazut-o circuland pe internet… copii care merg la scoala… copii normali, fericiti, bucurosi, naivi si talentati. La absolvirea scolii… aceiasi copii, putin mai mari, toti trasi printr-un sablon numit „capete patrate”. Pana nu reusim sa ne desprindem de aceste restrictii ideologice si psihologice impuse de societate… tot asa vom repeta… „esti prea tanara pentru a…”.

Fictiunea este fictiune si poate fi abordata la orice varsta de catre… evident… oricine care simte ca are ceva de spus in acel „domeniu”.

Plagiezi? Nu zau! Stim cumva cine a descoperit roata? Cati plagiatori avem astazi care… folosesc roata? Toti avem acces la aceleasi informatii, toti putem scrie despre acelasi lucru dar… niciodata ceea ce TU scrii din inima nu poate fi scris de altcineva. Pentru simplul motiv ca este inima ta.

Dar non-fictiune?

Desi multi ar fi tentati sa spuna ca pentru genul non-fictiune trebuie sa fii expert oficial in domeniul despre care doresti sa scrii… ei bine… eu am o teorie putin diferita.

Cu toata inima cred ca o carte are rolul de a ajuta cititorii. Sa le schimbe viata in bine, sa ii ajute sa depaseasca obstacole si sa ii invete cum sa faca, la nevoie, conexiuni utile.

Cititorii sunt de multe feluri. Si vietile noastre isi urmeaza panta evolutiva… cu alte cuvinte ascendenta… trecand prin diverse stadii.

Daca scriitorul intelege ca ceea ce scrie el se adreseaza unui cititor care… nu a ajuns inca la treapta pe care a pasit el… atunci cu fruntea sus poate sa scrie o carte pentru a-l ajuta. Deoarece, cu ajutorul informatiilor scrise respectiv citite, cititorul nostru va sti sa se ridice si sa mearga mai departe.

Si ca sa fiu si mai explicita… sa luam cazul unui copil. Da, un copil… sa spunem un copil foarte talentat din clasa a 7-a, care simte ca are ceva de spus… intr-o carte despre viata de copil in clasa a 6-a sau a 7-a. Vorbim, evident, de o carte non-fiction. Ei bine… in ochii unui copil din clasele 1-6, micul nostru scriitor devine un expert. Un adevarat expert. Pentru ca scriitorul nostru dintr-a 7-a poate sa ii indrume pasii bazandu-se pe propria experienta.

Ti s-a spus cumva ca la varsta ta esti prea tanara ca sa scrii o carte? Zau? Poate pentru un om de 70-80 de ani. Categoric acesta nu va fi interesat sa citeasca o carte scrisa de tine cu titlul „Cum sa imbatranim frumos”.

Dar… aici… cred ca ma opresc pentru ca stiu sigur ca deja ai prins ideea 🙂

In ce masură crezi ca blogging-ul poate veni in sprijinul unui autor aspirant?

Intrebarea aceasta ma face sa iti dezvalui un mic secret al meu. A trecut multa vreme de cand mi-a incoltit in cap ideea de a face un curs despre Cum sa scrii o Carte.

Dar… valurile vietii m-au plimbat de colo colo si am tot amanat momentul de inceput.

Insa… in toamna lui 2018 am avut sansa de a cunoaste multi… foarte multi… bloggeri extraordinar de talentati. Prin intermediul competitiei SuperBlog, organizata de extraordinarii si inimosii Claudia Patrascu si Albert Budica. Ei bine, acela a fost momentul hotarator. Am stat si am observat. Si aproape imi venea sa imi dau palme cand vedeam cat talent zace in toti acesti bloggeri, talent care… nu le aducea nici foarte multa recunoastere si nici satisfactii financiare. Fiecare era pasionat de alt „gen literar”, fiecare aborda alt stil de a scrie… si… este imposibil sa nu te indragosesti de ei si de scrisul lor.

Si in acea clipa am hotarat ca voi face cursul special pentru bloggerii „mei”. Asa-mi place sa le spun.

Pentru ca… Ii iubesc de nu mai pot 🙂

Si, pentru ca… vad deja cu ochii mintii biblioteca pe rafturile careia vor sta frumusel… toate cartile scrise de acestia.

Dar… ca sa raspund complet la intrebarea ta… cand mi-am spus ca in prima faza ma voi adresa doar bloggerilor… a fost cumva si o dovada de egoism la faza asta. Pentru ca… stiam cu siguranta… ca un blogger va intelege imediat ce are de facut… iar cartea acestuia ar fi vazut mult mai repede lumina zilei decat o carte scrisa de altcineva.

Si astazi cred acelasi lucru, insa, intre timp am hotarat sa fac cursul accesibil si celor care nu au pasiunea bloggingului. Vom vedea ce va iesi dar… viata m-a invatat ceva important.

Nu conteaza si nici nu este necesar sa pleci in cautarea „instructorului” tau. In momentul in care vei fi CU ADEVARAT pregatit… instructorul va apare singur in viata ta.

O ultima curiozitate: ce sfat ai da unui scriitor aspirant?

Aici o sa fiu scurta. Sper ca iti imaginezi deja cat de greu imi vine sa scriu… asa… mai telegrafic. Dar totusi o s-o fac.

Daca esti un scriitor aspirant iti spun ca nu cred ca exista scriitor aspirant. ESTI SCRIITOR. Punct. Si, daca scrii din inima, cu toata inima, pentru inimile cititorilor, atunci Universul va sti ce sa-ti daruiasca astfel incat sa devii un mic maestru al folosirii Legii Atractiei.

Dar… daca esti un autor aspirant iti voi spune… Sa indepartezi absolut orice teama pe care o ai. Nici una, dar absolut nici una, nu este reala. Documenteaza-te, sistematizeaza informatiile de care stii ca ai nevoie, joaca-te un pic cu energiile ce te inconjoara si aranjeaza-le astfel incat sa-ti infloreasca creativitatea, fa un plan clar al viitoarei carti si… SCRIE!

Si, daca nu stii de unde sa incepi, te invit sa te inscrii la cursul GRATUIT pe care l-am lansat.

Calea catre PRIMA TA CARTE.


Sper ca acest interviu te-a ajutat si lucrurile incep sa fie mai clare! De asemenea, sper ca in curand sa nu te mai intrebi cum sa scrii prima ta carte, ci cand te apuci de a doua!


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021