De unde îmi iau imagini pentru blog?

imagini pentru blog

sursa foto: pexeles.com

Trăim într-o eră a vizualului. O imagine nu doar că face de multe ori cât o mie de cuvinte, dar generează și impact. E de ajuns să deschideți Facebook și veți înțelege: cele mai multe aprecieri le adună postările care conțin și ceva vizual, nu doar un text. Nu mai zic de Instagram. Chiar și pe blog este important să ai o parte vizuală. De ce spun asta? O să vă explic în cele ce urmează și, așa cum v-am promis, o să vă spun și de unde îmi iau imagini pentru blog fără să-mi fac griji în privința drepturilor de autor.

Cât de importantă este o imagine pentru un blog?

Așa cum se poate intui din ce am scris mai sus, o imagine are un impact mai mare decât un text simplu. O ilustrație, o fotografie, un infografic au o șansă mai mare de a atrage atenția pe rețelele sociale – asta pentru că oamenii sunt ființe care pun mare preț pe vizual. Imaginile stârnesc mai repede emoții care, la rândul lor, crează reacții de tipul like, share, comment – adică fix ceea ce vizăm noi, creatorii de conținut (indiferent de cât de mici sau de mari suntem).

În plus, în cazul articolelor lungi un element grafic va face articolul mai ușor de parcurs. De ce? Pentru că astfel cititorii își relaxează ochii, dar și pentru că o imagine le poate alimenta curiozitatea de a merge mai departe.

despre mine

sursa foto: Unsplash.com

Și ar mai fi un lucru de punctat aici: o fotografie te ajută să îmbunătățești partea de SEO a unui articol. Prin faptul că adaugi un titlu ilustrației (musai cuvântul cheie relevant pentru articol) aceasta are șanse de a apărea în căutările de imagini. Însă această acțiune aparent insignifiantă te ajută să-ți îmbunătățești vizibilitatea în motoarele de căutare și-n cazul căutărilor obișnuite.

De unde îmi iau imagini pentru blog?

Acum că v-am explicat care e importanța lor, e timpul să vă spun care sunt sursele mele preferate de imagini pentru blog. În cazul articolelor de turism e simplu: folosesc fotografiile mele. Și când e vorba de cărți pe care le citesc în format fizic fac același lucru. Dar… nu scriu doar despre aceste subiecte și nu-s fotograf. Cum procedez?

Pentru că vreau să fiu 100% sigură că nu încalc vreo lege a drepturilor de autor prefer să folosesc doar site-uri care pun la dispoziție imagini royalty free. Bine recunosc, uneori mai păcătuiesc și intru pe Pinterest – dar dacă mi se întâmplă să găsesc o imagine acolo încerc să îi aflu sursa. Dacă nu reușesc… ei bine, există și alte locuri unde pot găsi imagini.

Revenind la imaginile royalty free, adică cele ce pot fi folosite fără a plăti drepturi de autor. Probabil cel mai cunoscut site care pune la dispoziție astfel de imagini este Shutterstock urmat de Adobe Images. Însă, la fel de probabil e că mulți ați văzut deja și watermark-ul imens. (Da, știu, acesta e un soi de protecție împotriva însușirii imaginii… sau așa s-a vrut atunci când a fost inventat.) Nu știu cum vi se par vouă, dar mie mi se par extrem de neatractive. Oricât de frumoasă ar fi o imagine, un watermark îi strică definitiv farmecul pentru mine. Știu, există metode de a-l scoate. Dar, sincer, e o muncă-n plus.

sursa foto: pixabay.com

Din fericire, în ultima vreme au apărut site-uri care ne pun la dispoziție imagini royalty free la calitate excepțională și fără watermark. Eu folosesc patru astfel de site-uri pe care le recomand cu căldură:

1.Preferatul meu: Unsplash – aici parcă găsesc cele mai frumoase imagini și petrec chiar ore întrege adunând fotografii pentru a-mi folosi drept inspirație pentru viitoare articole;

2.Pixabay – un alt loc grozav cu imagini superbe (și e disponibil și-n română);

3.Pexeles iarăși e un loc cu fotografii uluitoare pe care-l folosesc de ceva timp;

4.Recent am descoperit și Rawpixel și-mi place, place, place.

Însă nu mă opresc doar la ele! Sunt mereu în căutare de noi surse de imagini pentru articolele mele. Pot spune chiar că am o mică obsesie pentru asta. Voi nu? Și încă o întrebare, în cazul în care sunteți bloggeri: de unde vă luați imagini pentru blog?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021