Sunt o mare consumatoare de TED. Aș asculta la nesfârșit discursuri din cadrul conferințelor pe absolut orice temă căci de fiecare dată învăț câte ceva. Pe unele le-am învățat pe dinafară chiar. Prin urmare, nu trebuie să vă mirați că începând de astăzi voi lansa rubrica săptămânală The Talks. Cum va funcționa? În fiecare vineri eu vă voi propune un discurs din cadrul conferințelor TED (vă voi lăsa și un link către traducerea în limba română, iar apoi vă propun să discutăm pe marginea acestuia).
Pentru astăzi vă propun vorbim din nou despre fericire. Este ea tot ce ne trebuie în viață? Sau mai e și altceva? Să o ascultăm pe Emily Esfahani Smith mai întâi:
Traducerea o găsiți aici (dați voi click pe limba română dacă nu vă apare transcrierea imediat sub video). Sugestii de lectură pe această temă - aici.
Ce-a vrut să spună vorbitorul?
Fiecare are o definiție personală a termenului „fericire”. Însă cu toții vom fi de acord că acesta este asociat cu o stare de bine, de mulțumire sufletească. Fericirea vine din multe lucruri, unele mai mari și unele mai mici. Mulți aleargă după ea toată viața, dar în goana lor nu realizează că au ochelari de cal și aleargă după fantasme. Așa neglijează adevărata fericire, cea care vine din lucruri mărunte, dar și celelalte lucruri ce contează în viață.
Cum sublinia jurnalista și scriitoarea Emily Esfahani Smith există și lucruri mult mai importante decât această căutare obsesivă a fericirii personale. Sensul vieții este susținut de patru piloni. Primul este apartenența: la o familie, o gașcă de prieteni sau orice alt grup. Important este să construiești legături cu alții, chiar și unele care-ți par neînsemnate – cum ar fi relația pe care o ai cu doamna de la magazinul din colț. Toate aceste schimburi ne fac bine.
Al doilea pilon este scopul. Iar a avea unul nu înseamnă doar să te trezești și să mergi la job. De pildă, scopul meu este să spun povești. Și acesta se leagă și de cel ce-al treilea pilon, transcendența – adică acel moment în care mă dezlipesc de agitația cotidiană și uit de toate macro-urile mele din Excel. Cel de-al patrulea pilon e povestea pe care o spui celorlalți despre tine, istoria deveniri tale, a scopului tău… Eu mi-am căutat-o pe-a mea și chiar mi-a făcut bine să o descopăr. Probabil o voi și scrie cândva. Și, la toate acestea se adaugă IUBIREA – scrisă fix așa cu litere mari.
Dar ce cred eu cu adevărat despre fericire?
Toate aceste lucruri derivă din discursul pe care vi l-am propus și pe care l-am ascultat de câteva ori. Cumva le știam, dar poate nu le conștientizam. Și sunt convinsă că și voi la fel.
Într-adevăr, fericirea este importantă. Însă ea nu e tot. Trebuie să și ai cu cine să o împărtășești. Trebuie să ai și un scop care să-ți aducă împlinirea sufletească, să ai un mod de a te detașa de agitația vieții și de a petrece timp cu tine. Altfel, doar mimezi o fericire seacă (cel mai adesea pe Facebook sau Instagram pentru ca toți să te vadă).
Voi ce credeți: în viață ai nevoie doar de fericire sau mai trebuie și altceva?
P.S.
Sper să vă placă această nouă rubrică de dezbateri! 🙂
12 Comments
Super rubrica. Ce idee faina. Si eu sunt un mare fan al discursurilor TED. Mai ascult dupa ce adoarme Natalia.
Mulțumesc, Otilia, sper să îți placă 🙂 voi aborda teme diverse.
Fericire și sănătate. Asa le ai pe toate 😉
Daaa!
Multumim pntru articol.
Pe zi ce trece imi dau seama ca ai nevoie de foarte putin ca sa fii fericit (chiar daca nu e clar ce o fi fericirea 😉 😉 )
Cred că fiecare are o proprie definiție a fericirii, de acea e atât de ambiguă 🙂
Fericirea e ca un diamant pe care în parte ți-l șlefuiești singur dar care în mare parte e și destin. Acum depinde foarte mult cum reușești să le îmbini pe cele două .
Îmi place tema ta, felicitări !
Da, ai mare dreptate 🙂
Cred ca fericirea este subiectiva. Unii o au si nu stiu sa o aprecieze, altii ii duc lipsa mereu. Cred ca trebuie sa fii sanatos ca sa fii fericit.
Da, mulți nu știu să aprecieze ceea ce au, în schimb alții… Cum ai spus și tu, și eu cred că pe primul loc este sănătatea. Tot restul vine de la sine dacă ai asta.
Eu consider ca atunci cand ai sanatate esti capabil sa faci orice, deci vei deveni fericit.
Așa este. Dacă nu ai sănătate, e mult mai greu să ai tot ce îți dorești 🙁