Gălăgia din fața blocului

gălăgia din fața blocului
sursa foto: unsplash

Când eram mici , eram parte dintr-o gherilă care băga spaima-n vecini – mai ales în cei mai bătrâni, de exemplu doamna C. Gălăgia din fața blocului a fost responsabilitatea noastră o perioadă. Apoi am predat ștafeta. O bună perioadă nu am avut probleme, nu mă deranja hărmălaia – nici când învățam pentru teze sau examene, nici când veneam obosită de la job.

Însă de la o vreme observ că se întâmplă ceva. Am început cumva să mă transform în doamna C. Asta… sau sunt doar terifiată de ceea de aud.

Noi când eram mici ascultam Andre. Nu era cea mai bună muzică, cea mai inteligentă, cea mai… Dar copiii din ziua de azi ascultă melodii cu versuri de genul „cobor din mașină și miros a cocaină, metamfetamină cristalină” (citat aproximativ). Pe lângă asta, „Moșule, ce tânăr ești!” pare un cântec de leagăn.

Noi ne jucam rațele și vânătorii, măgărușul și altele. Copiii din ziua de azi mai că-ți sparg geamul dacă stai la parter. OK, poate și nouă ne mai scăpa, dar credeți-mă, sunt copii care fac asta intenționat mai nou. Am pățit asta de câteva ori.

Noi făceam plăcinte și salam de biscuiți din nisip și var. Odată, am făcut unul atât de reușit încât nepoata doamnei C. a păcălit-o că-i real… Iar ea era să-l servească unei vecine. Copiii din ziua de azi nu ar face asta, sunt prea ocupați să stea cu nasul în telefoane sau să alerge pe cum s-or numi plăcile alea gen skateboard care merg singure.

Să mai zic de vocabular? Mai bine nu. Dar de exemplele pe care ei le au? Mai bine mă abțin și aici.

Gălăgia din fața blocului a devenit, dintr-o distracție, un vacarm. Ori am îmbătrânit eu, ori chiar s-a degradat totul. Întotdeauna mi-au plăcut copiii, n-am avut probleme cu jocurile lor, cu agitația lor care a fost și-a mea (recunosc). Însă de la o vreme totul parcă s-a dus de râpă. Copilăria nu mai e ce-a fost: e presărată cu cuvinte urâte, lipsită de jocuri, de interes…

A cui e vina? A părinților? A școlii? A internetului? Greu de zis…

Un lucru e clar, cel puțin pentru mine. Eu nu-mi voi alunga copiii în fața blocului. Nu-i voi neglija. La cum e acum gălăgia din fața blocului, sigur i-ar strica. Asta nu înseamnă că voi cădea în extrema cealaltă, a mamelor care-și țin copiii într-o bulă. Voi fi doar atentă, extrem de atentă.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: