Nu transforma un proiect de casă din vis în coșmar

În sfârșit un moment de respiro! Până la următoarea ședință am puțin timp și pentru mine! Poate că reușesc să găsesc, în sfârșit, un proiect de casă și un proiectant pe măsură! Cum era adresa aceea? Ah, da! https://www.aia-proiect.ro/. Sper să am noroc de data aceasta și să dau de ceva OK!

Tastez în căsuța de căutare „ proiecte casă cu etaj ”. Ca prin minune, imaginile cu propunerile celor de la AIA Proiect se înșiră în fața mea una câte una. Parcă așteaptă mă așteaptă mai cuminți decât orice elev cuminte așteptând să intre în clasă profa severă de mate. O să le accesez pe fiecare.

proiect de casă
sursa foto: aia-proiect.ro/ superblog.eu

-Hei, Cris! La ce te uiți? Diana, colega mea apare cu o pungă mare de covrigei vanilați din aceia buni de la chioșc.

-Bună, Di! Uite, mă uit de un proiect de casă.

-Tot nu ai găsit ceva?

-Eh, am găsit. Dar știi tu, prețul…

-Pfff, prețul! Mereu te gândești la bani, Cris! Hai să-ți povestesc ceva, ia un covrig, fă-te comodă!

-Ah, aveam nevoie de el! Mulțumesc! Îi spun eu zâmbind. Mușc din covrig. E crocant și vanilat. Fix lucrul de care avea nevoie creierul meu în acest moment.

– Acum doi ani și sora mea voia să își construiască o casă. La fel ca tine, a tot căutat și inițial era puțin cam depășită de preț. Totul îi părea exagerat de scump. Însă o colegă mai în vârstă al cărei soț este arhitect a băgat-o în ședință, așa cum fac eu cu tine acum, și știi ce i-a spus?

-De unde să știu eu? Știi bine că altcineva e Mama Omida a biroului! Îi spun eu în șoaptă, abia stăpânindu-mă să nu pufnesc în râs.

-Mda, ai dreptate! Îmi răspunde cu un zâmbet în curs de schițare pe buzele ei red cherry. În fine, i-a spus că un proiect de casă nu e ca și când ai merge la salon să-ți schimbi look-ul! Dacă nu-ți place cum te-a tuns sau cum te-a vopsit, poți merge la un alt salon și repari rapid situația. În schimb, o casă e pentru toată viața. Și uneori spune mai multe despre tine decât o face frizura ta!

Diana avea mare dreptate. O casă e pentru toată viața. Sau, mă rog, pentru un timp mai îndelungat. Mai iau un covrig. În timp ce ronțăi, ea-și continuă prelegerea. E bună la asta, zău! Odată le-a vorbit vreo oră unor coreeni fără a face vreo pauză.

– Și știi și tu cum e cu chestiile ieftine. Și calitatea lor e la fel, adică nu face mai mult de doi bani. Și mă refer la bani din ăia de care primești la casă și apoi îi arunci că nu ai ce face cu ei. Alegi ceva ieftin și cine știe, te alegi cu uși care se deschid invers, pereți unde n-ar trebui, eu mai știu ce alte aberații! Asta ar fi un adevărat coșmar! Ah, stai! Am o chestie faină de la soră-mea. O are tot de la doamna aceea. Eu am salvat-o căci nu se știe când trebuie să scriu despre așa ceva! Stai doar o secundă să o caut. Ai treabă? Mă întreabă ea luând un covrig din pungă.

-Nu. Am o ședință legată de noua campanie de Crăciun, știi, cea umanitară. Însă e peste 40 de minute. Am timp!

Începe să caute în telefon în timp ce ronțăia din covrig.

-Gata! Uite! Îmi întinde telefonul.

infografic proiect de casa
infografic creat cu Canava

-Fii atentă! În primul rând începem cu brief-ul! Doar că de data aceasta tu vei fi cea care-l scrie, nu cea care trebuie să-l respecte! Înainte de a căuta un proiectant, pune-ți pe hârtie ceea ce îți dorești. Cât de mare să fie casa? Câte dormitoare? Cât de mare să fie living-ul? Open space? Și, cel mai important, cum vor fi cei care vor locui în acea casă? Până la urmă locuitorii dau caracterul unei case. Apoi, nu scrie aici, dar eu te sfătuiesc, să faci cercetări. Ce birouri de arhitectură sunt în oraș? Proiectanți independenți? Cunoscuții îți pot recomanda pe cineva? Știi tu, chestii de genul. După ce ai lista, caută referințe. Cine a mai lucrat cu ei și cum arată casele respective? Calitatea lucrării? Cum au colaborat cu ei? Îți place stilul lor? Toate acestea trebuie să le iei în calcul. Apoi îți faci un shortlist, un top 5 să zicem.

-Aham! Asta nu ar fi greu de făcut.

-Da. Mai ales pentru tine, ești as la făcut cercetări și topuri! Important e însă să te și vezi cu ei. Doar așa poți vedea dacă există și chimie între voi. Pentru a avea o casă pe gustul vostru, e important să aveți un proiectant cu care să vă înțelegeți. Altfel, ajungeți să vă certați precum chiorii. Uite, soră-mă nu a ținut cont de aspectul acesta și nici acum nu are proiectul gata. Cred că până la urmă va schimba proiectantul.

– E și pretențioasă sora ta.

-Aici ai dreptate! Spune ea râzând. În fine… să revenim la ale noastre. După ce găsești un proiectant care lucrează pe gustul tău, are referințe bune și cu care te înțelegi, mai e un lucru de văzut. E disponibil? Oamenii aceștia sunt cel puțin la fel de ocupați ca noi! Deci trebuie văzut dacă pot demara un nou proiect.

-Hmmm, să știi că nu mă gândisem la toate acestea până acum. Însă ai dreptate! Poți să îmi trimiți și infograficul, te rog? Nu te supăra, dar e mai ușor de reținut decât discursul tău pseudo-motivațional.

-Sigur! Uite, ți-l transfer chiar acum! Și mai ia un covrig, să terminăm punga asta!

-Ah, mulțumesc pentru covrigi și pentru sfaturi! Până acum priveam totul drept o cheltuială și cam atât, dar nu e așa. O casă e… locul în care vei trăi toată viața. Nu are rost să te zgârcești la bani când vine vorba de asta. Până la urmă, nu-i bine să riști cu asta. Doar ai văzut și la TV atâtea cazuri de locuințe proiectate greșit… Iar celelalte sfaturi ale tale vin chiar la fix. Chiar îmi sunt de folos!

-Hei, presimt că ați stat cam mult în pauză! Cristina, tu nu ai ședință? În spatele nostru se postează doamna Mili, cea mai băgăcioasă ființă din tot biroul, cunoscută și drept Mama Omida datorită capacități sale incredibile de a prezice viitor. Evident, face asta urmărindu-ne agendele din Outlook și discuțiile.

-Ah, da, am și uitat! Mulțumesc frumos! Mă ridic, îmi iau laptopul în brațe și-ncerc să fug.

-A, Cris, dacă vrei cunosc eu un arhitect care lucrează bine, repede și ieftin!

– Vă mulțumesc, dar prefer să fac puțin research înainte. Nu vreau să mă arunc cu capul înainte.

Diana se strecurase între timp, rapiditatea e punctul ei forte! Am făcut și eu stânga-mprejur. Am pornit mulțumită către sala de ședințe. Deși chiar nu aveam nicio idee legată de acea campanie, măcar discuția cu Diana m-a ajutat să văd într-o lumină nouă modul în care trebuie să aleg un responsabil pentru proiectul meu de casă. O să vină și ideile acum că m-am liniștit!

sursa: aia-proiect.ro/

Articol scris pentru SuperBlog.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: