The Talks: Antrenament pentru creativitate

Antrenament pentru creativitate
sursa foto: canva.com

E greu să fii tot timpul fresh, actual și tot ce se poate. De la creativitate până la burn-out-ul creativ nu e uneori decât un pas foarte mic. Am mai vorbit deja pe blog despre cum ne menținem în parametrii optimi pentru creație; despre îndoieli; despre succes, eșec și motivare. Eh, dar azi am pregătit ceva foarte special: vă invit la un antrenament pentru creativitate!

Echipați-vă centrul creierului responsabil cu creativitatea adecvat. Faceți 10 genuflexiuni și… să începem! Pentru început – regulile jocului! Pentru aceasta îi dau cuvântul designerului de jucării Shimpei Takahashi.

TED-ul este în japoneză cu subtitrări în engleză, dar puteți găsi și traducerea în română în lista de transcripts. La început nu aflăm nimic nou, până la urmă cu toții știm: e imposibil să fii creativ 24/7. Ajungem și la un moment-dat în care ne seacă fântâna de idei (și asta de regulă se întâmplă fix când ți-e lumea mai dragă). Și-atunci să vezi ce tragi de tine! Nimic nu se leagă, bine, cu excepția banalităților. Dar cui îi trebuie banalități, nu?

Însă Shimpei Takahashi vine cu o propunere tare interesantă: un joc japonez numit „shiritori” – foarte similar cu FAZAN-ul nostru românesc. De fapt, ar trebui să-i spun 99% identic, singura diferență fiind faptul că pentru compunerea următorului cuvânt se ia doar ultima literă din precedentul. Astfel, e imposibil să-ți iasă FAZAN și să fii blocat. Practic, cuvintele curg libere, la fel și ideile.

Chiar dacă la început vor curge ideile ridicole, odată ce ai pornit robinetul, sigur vor veni și din cele bune! Evident, mai sunt și alte metode – asta o spune și Takahashi. Poate să deschidem un dicționar și să alegem un cuvânt, de pildă.

Jocurile de cuvinte sunt un antrenament excelent pentru creativitate. Tocmai de aceea astăzi nu vă invit să dezbatem subiectul TED-ului. Astăzi vreau să ne jucăm shiritori. Eu voi spune un cuvânt, apoi următoarea persoană va trebui să spună un cuvânt care începe cu ultima literă a cuvântului meu… și tot așa până mâine.

Sunteți gata? Cuvântul meu este:

CREATIVITATE15 thoughts on “The Talks: Antrenament pentru creativitate”

Lasă un răspuns