Early Booking vs. sindicat. Antalya 2019 vs. Mamaia 1989

Early booking
sursa foto 1: christiantour.ro; sursa foto 2: colecția de vederi a părinților

Cum am ajuns aici? Ultimul lucru pe care mi-l amintesc e că eram în căutare de Oferte Early Booking pentru următoarea mea Vacanță în Antalya. Cum de am ajuns pe o plajă? Și de ce toată lumea poartă costume de baie ca-n anii ’80? Ce se întâmplă?

Nu apuc să îmi aranjez prea bine gândurile, că din dreapta mea un fotograf ce târăște după el o maimuță în lesă strigă cât îl țin plămânii. „Colorata, mâine-i gata!” – de când nu mai auzisem expresia asta! De undeva din spate îl aud pe altul: „Nu dați banii pe prostii, faceți poze la copii!”. Clar, visez! Mă ciupesc, dar stimulii funcționează perfect: simt durerea. Trebuie să mă duc undeva unde să fie mai liniște și lumea să nu se uite atât de ostentativ la mine: nebuna îmbrăcată din cap până-n picioare în negru pe o plajă însorită. Merg în linie dreaptă, marea e în spatele meu, dar îi simt doar mirosul sărat. Sunetul valurilor e mascat perfect de zarva de pe plajă.

O întâlnire neobișnuită

În cele din urmă, ajung la strada principală. Aici, niște Dacii mă târăsc și mai mult în trecut amintindu-mi de Mioveni, orașul copilăriei mele și al Uzinei Dacia. Hotelurile sunt înșirate frumos de-a lungul străzii, ceva mai întreținute decât unele pe care le-am văzut, dar mai austere. De undeva se aude „Aici Radio Vacanța” și-apoi urmează vocea suavă, dar puternică a… Margaretei Pâslaru (sau cel puțin așa cred). Mă îndrept în direcția muzicii, dar în drumul meu îmi opresc privirea la un chioșc de ziare. Acolo văd o revistă pe care o tot răsfoiam când mergeam în vacanțe la bunici: „Femeia”. Numărul era 1989 din câte-mi amintesc… Și iar încep să mă gândesc: ce naiba caut eu aici? Ar fi trebuit să fiu acasă, navigând pe apele virtuale ale internetului după Oferte Early Booking pentru Antalya!

Ajung și la sursa muzicii – o terasă. Caut o masă liberă, dar zăresc ceva și mai interesant… sau, mai bine spus, două persoane interesante. Par mult mai tineri, dar clar sunt ei: vecinii mei de la etajul 2. Ei întotdeauna au fost niște oameni foarte de treabă, poate… reușesc să aflu ceva. Sau poate-i sperii de moarte! Din două, sigur iese una!

Early Booking Online vs. Bilete prin sindicat

– Bună ziua! Spun eu apropiindu-mă.

-Bună, R.! Ce-i cu tine aici? Ah, mă confundă cu mami – mereu ni s-a spus că suntem precum copiile xerox! Poate-ar fi mai ușor să le spun că sunt ea, dar… nu. Hainele și… unghiile verzi m-ar trăda. Plus că eu nu mint!

-Pot să mă așez?

-Sigur! Unde-i T.?

-T…ati… e la țară acum. Și eu nu sunt mami, sunt D. fiica lor. Însă voi nu aveți de unde ști asta, cred că mai e un an și ceva până apar în peisaj.

-R. te-ai țicnit?

-Deloc! Uitați-vă atent și veți vedea că nu sunt mami, tanti V.! Mă privește atent și nedumerită. Hai să-i fac treaba mai ușoară. Îmi pun telefonul pe masă.

-Ce e asta? Acesta e un telefon mobil. În viitor, ele nu mai au fir din acela spiralat, nici disc. Ele sunt portabile. Iau telefonul și-l ating, ecranul se luminează, iar ei rămân uimiți. În plus, cu el pot face mult mai multe.

-Cum ar fi? Mă întreabă nea M.

-Pot asculta muzică. Pot căuta informații sau… vacanțe. De exemplu, mai devreme îmi căutam o ofertă pentru o Vacanță în Antalya.

-Cu aparatul acesta? Și-n Antalya? Poți merge în Turcia?

-Vedeți voi, în viitor, adică în 2019 nu mai sunt restricții: poți merge oriunde! Noi nici nu mai așteptăm biletele de la sindicat pentru a merge în vacanță intrăm pe telefon, activăm internetul și ne căutăm din timp Oferte Early Booking.

-Ce înseamnă Early Booking?

-Înseamnă că ne cumpărăm mai devreme bilete, de exemplu din ianuarie pentru un concediu în august și așa obținem un preț mult mai bun. Acum e liber la ele! Nu mai aștepți să vină liderul de sindicat cu ele și prinzi loc fix unde vrei, nu unde se nimerește.

-Le găsești așa ușor?

-Da, foarte ușor! Însă îmi ia mult să mă decid! Avem prea multe posibilități acum, trebuie să aleg varianta cea mai bună. Ah, dar nu v-am spus ce e cel mai tare. Nici pentru mâncare nu trebuie să-mi fac griji! Aleg întotdeauna varianta de cazare all-inclusive și așa am inclus toate mesele, gustările… tot. Practic, nici nu poți mânca tot ce-ți pun ei la dispoziție! Ba pe lângă acestea, unii hotelieri îți mai includ și șezlong, umbrelă, prosop… spectacole. Practic ai totul de-a gata!

-Am înțeles, dar cum ajungi tu în Turcia?

-Cu avionul!

-Cu avionul? Nu e scump?

-Deloc! Traficul aerian s-a mai liberalizat între timp. Oricine poate zbura oriunde acum. Astfel că și prețurile au mai scăzut. Însă eu prefer să-mi iau un pachet de vacanță care are și transportul inclus. E mult mai puțin de căutat așa. Și pentru a mai economisi timp plătesc folosind cardul, tot pe internet.

-Ce-i internetul acesta de care tot zici? Și de ce card vorbești?

-Internetul e un soi de rețea de informații, veți vedea. Pe el găsești toate lucrurile de care ai nevoie sau nu. Iar cardul… ei, noi nu mai luăm salariile în mână. Toți avem conturi bancare în care ne sunt virate salariile. Fiecare cont are un card, adică un soi de cartelă subțire pe care e scris un cod și mai are și un cip. În zilele mele, tot mai mulți plătim online. Așa că după ce-mi aleg oferta de vacanță potrivită, o și rezerv rapid plătind pe internet. Practic scriu codul de pe card și-apoi primesc unul pe telefon, îl notez și pe acela și… gata! Am făcut rezervarea! Cu ofertele Early Booking trebuie să fii rapid, ele se schimbă uneori sau chiar dispar.

-Să vedem dacă am înțeles! Aceste Oferte Early Booking înseamnă că ai posibilitatea de a cumpăra din timp biletele de vacanță. Pentru că le cumperi mai devreme, le iei mai ieftin. Plătești pe internetul ăla de care zici pentru a fi sigură că nu se modifică prețul. E corect?

-Corect, nea M.!

-Și-acum poți merge unde vrei și… mânca atât cât vrei dacă înțeleg eu bine all-inclusive-ul tău. Adică nu mai ai tichete de masă pentru o sumă prestabilită.

-Exact!

-Și ce altceva mai poți face în vacanțele tale… futuriste?

Antalya 2019 vs. Mamaia 1989

-Așa cum v-am zis, acum îmi caut o Vacanță în Antalya pentru vara viitoare. Am fost și anul acesta și mi-a plăcut tare mult. Am mers cu skijet-ul, adică un soi de motocicletă pentru apă. Am făcut scufundări. Am mers într-o croazieră. Ah… și m-am îngrășat vreo trei kile de la baclavale. Credeți-mă, vacanțele la Mamaia zilelor voastre nu se compară. Voi ce faceți? Stați toată ziua la plajă pe cearceaful pus pe nisip și apoi stați la coadă la mâncare…

-Mda, ești norocoasă. Abia aștept să văd și eu viitorul ăsta de care zici! Auzi tu, să îmi iau bilete din ianuarie pentru august fără să trec prin sindicat, Turcia…

Și-atunci m-a lovit, le puteam arăta viitorul. Mi-am deblocat telefonul, dar evident, nu aveam nici măcar semnal, dar apoi internet! Și tocmai ce-mi formatasem cardul! Singurul avantaj al vacanțelor de altă dată era faptul că nu depindeai de tehnologie pentru a ți le aminti, fotografiile nu se stocau pe Facebook și Instagram. Eh…

Înapoi în prezent

Zbuf! Totul s-a blurat dintr-o dată. Am ajuns din nou în camera mea. Pe ecranul laptopului aveam deschisă pagina de Oferte Early Booking a celor de la Christian Tour. Televizorul era și el pornit. Pe post era o emisiune cu muzică veche, iar acum difuzau piesa „Opriți timpul” a Corinei Chiriac. Ce coincidență! Din camera cealaltă se aude un păcănit ciudat, A. lucrează la proiectul lui – „mașina timpului”.

Oare am visat? Totuși am simțit prea intens și ciupitura, și mirosul sărat al mării… Ce-o fi fost, bine că m-am întors! Prefer vacanțele zilelor noastre în detrimentul celor sindicaliste de care-mi povesteau ai mei.

logo Christian Tour
sursa foto: christiantour.ro

Articol scris pentru SuperBlog.


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021