The Talks: Viața ta pe social media precum un tatuaj

viața ta pe social media

 

sursa foto: canva.com

Am revenit din pauza de scris de care vă vorbeam duminica trecută în jurnalul de scris de pe Illusion’s Street. Deși nu am lipsit mult, chiar simt că mi-am reîncărcat bateriile după tot iureșul numit SuperBlog. Mi-am propus să revin azi cu un articol despre tatuaje (sper eu din acelea frumoase și nu numele fostului/fostei tatuat în vreun loc extrem de vizibil) și social media.

Nu, n-am înnebunit… nu de tot. Deși nu pare, între cele două chiar e o legătură. Și nu mă refer la poze frumoase și mega filtrate pe Insta. V-ați gândit vreodată că toată activitatea noastră din social media spune tot atâtea despre noi câte spune un tatuaj bine-realizat? Bucurii și dezamăgirii, oameni care au venit și au plecat… toate sunt și colo, și colo. Doar că unele sunt înscrise pe pielea noastră cu cerneală, altele sunt electronice și… pot fi doar accesate online.

 

Postările tale de pe social media = tatuajul tău electronic

Recunosc: ideea asta cu tatuajul electronic nu-i a mea. Am găsit-o într-un TED susținut de Juan Enriquez și tot ce a spus el mi-a deschis ochii în acel moment. Tot ce postăm pe social media rămâne undeva, înscris în arhiva infinite din norișor a internetului. Dacă un tatuaj real mai poate fi șters sau îți poți face un altul peste, eh cu cel electronic ai ceva mai mult de furcă. În fine, să ascultăm și ce spune academicianul mexico-american despre toate acestea.

Interesant, nu? Haideți să ne concentrăm puțin pe deja faimoasa zicală a lui Andy Warhol:

În viitor toată lumea va fi faimoasă pentru 15 minute.

Ei bine, viitorul acesta e deja aici. Toți utilizatorii de social media suntem faimoși, unii mai mult decât alții – e drept. Însă tot ce postăm atrage atenția asupra noastră, ne pune practic în lumina reflectoarelor. Astfel, încă un element se mai adaugă la tatuajul nostru electronic și definitiv. Probabil că treptat vom ajunge la inversul zicalei lui Andy, așa cum și Juan Enriquez spune. Poate că în viitor vom fi anonimi pentru doar 15 minute, iar în restul timpului va fi precum am păși pe covorul roșu la Cannes.

Ai grijă ce postezi!

E clar, deci, de ce trebuie să fim foarte atenți la ce postăm! Cum să ne manageriem eficient reputația online? Tot Juan Enriquez ne spune – și face asta într-un mod inedit: apelând la mitologia greacă și la un exemplu din America Latină. Iată un rezumat al „lecțiilor” sale:

Gândindu-mă bine, cumva descoperisem și eu aceste „lecții”, doar că nu m-aș fi gândit niciodată la aceste corelări. Cum le aplic?

  • Lecția 1: Am mare grijă ce postez, mai ales pe blogul literar, căci uneori oamenii tind să creadă că tot ce scrii e despre tine (asta deși mi-am tot răcit gura și făcut febră musculară la degete tot explicând că nu-i așa).
  • Lecția 2: Aș putea săpa cu ușurință în trecutul oricui, dar nu mă interesează trecutul, toată lumea are un schelet în dulap (evident, majoritatea au unul metaforic). Până la urmă, ne putem îndrepta doar către viitor.
  •  Lecția 3:  Recunosc, încă mai am de lucru – sunt berbec, mă aprind ușor.
  • Lecția 4: Sunt perfect conștientă că tot ce postez rămâne vizibil și pentru urmașii-urmașilor-urmașilor mei, așa că nu (mai) cred pe oricine și orice (asta o aplic și în offline).
  • Lecția 5: Deși recent am postat un articol plin de eșarfe și selfie-uri, nu sunt într-atât de narcisistă încât să mă văd centrul unui univers, fie el și al meu. Cu toții ar trebui să învățam asta!

Cred că aș lua un 9,5 dacă Juan Enriquez mi-ar da test din lecțiile sale. (Măcar sunt conștientă că pentru a treia lecție mai trebuie să lucrez, ăsta e un prim-pas, nu?)

Dacă viața mea de pe social media ar fi un tatuaj...

…de fapt ar fi două. Unul, reprezentând trecutul, ar fi tatuajul acela clasic de gagici cu „je ne regrette rien”. Celălalt, reprezentând era aceasta mai matură, ar fi simbolul yin yang.

Acum sunt curioasă: ce fel de tatuaj ar reprezenta viața voastră de pe rețelele sociale?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021