Grit – puterea pasiunii și a perseverenței

Nu știu cum ați reacționat voi când ați împlinit 30, dar pe mine doar ideea m-a lovit precum un meteorit. Bine, șocul a fost mai mic decât cel al primului „săru’-mâna”, dar tot șoc a fost! Cândva, vârsta asta mi se părea tare, tare îndepărtată și-acum m-a prins din urmă. De vreo 3 luni, de când tot contemplu ideea asta, m-am tot gândit la realizările mele. Se putea mai bine? Da, oricând se poate mai bine! Astfel că, mi-am propus ca 2020 să fie un an al îmbogățirii spirituale. Cum am reușit să trec peste prejudecățile legate de cărțile de dezvoltare personală, am decis să investesc o parte din premiul câștigat la SuperBlog în mine. Aveam în wishlist-ul meu de pe Libris câteva cărți interesante de la editura Publica, între care și Grit – puterea pasiunii și a perseverenței, așa că am prins ocazia perfectă pentru a apăsa butonul „comandă acum”.

Despre Grit

Dacă veți căuta cuvântul „grit” în dicționarul Oxford, veți peste două sensuri. Primul este de pietriș. Al doilea, cel asupra căruia vreau să insist este:

the courage and determination that makes it possible for somebody to continue doing something difficult or unpleasant

www.oxfordlearnersdictionaries.com

Adică grit-ul este curajul și determinarea care fac posibilă realizarea unui lucru dificil sau neplăcut. Însă pentru Angela Duckworth e un pic mai mult. E unul din secretele succesului, după cum spune nu doar în carte, ci și în discursul ei TED. Și nu implică doar curaj și determinare, după cum veți descoperi citind cartea.

În general, avem tendința de a considera talentul drept unic responsabil de succesul unei persoane. Însă de câte ori ne gândim și la munca din spatele succesului? Ați văzut cum arată, de pildă, picioarele unei balerine? Grit e despre tot efortul depus pentru o pasiune, despre lucrurile mai puțin frumoase prin care treci în drumul spre succes. Altfel spus, grit e despre pasiune, dar și despre muncă, muncă și iarăși muncă. Probabil că știți deja despre cele 10.000 de ore de practică recomandate de Alan Ericsson pentru a deveni expert într-un domeniu. Ei bine, Angela Duckworth vine cu informații noi, direct de la sursă privitoare la modul în care ar trebui petrecute cele 10.000 de ore. Deja v-am făcut curioși, nu?

Ce am învățat din carte?

Autoarea, psiholog de profesie, vine cu povești ale unor etaloane de grit – de la absolvenți ai Academiei West Point la sportivi de performanță ș.a.m.d – coroborate cu rezultatele certărilor realizate de ea împreună cu alte nume sonore ale psihologiei și ne arată cum modul în care primești eșecul îți modelează succesul.

Deci, ce am învățat eu din carte?

  • Trebuie să ne educăm creierul să fie rezilient. Asta se poate reuși atunci când trecem prin eșecuri și învățăm să le gestionăm;
  • Este foarte bine să ne stabilim obiective, să le priorizăm chiar. Însă e OK să renunțăm la ele dacă realizăm că ele nu se potrivesc cu scopul nostru principal;
  • „Ai reușit, continuă! N-ai reușit, continuă!” – ar trebui să fie un dicton;
  • Copiii ar trebui încă de mici să-și cultive grit-ul. De altfel, Angela Duckworth, dedică ultima parte a cărții parenting-ului în spiritul grit. (Mi-am luat multe, multe notițe aici despre modul în care trebuie să le vorbești copiilor, despre cum să îi direcționăm către diverse activități etc. – cine știe când voi avea nevoie).

Grit-ul poate fi antrenat

Nu vă gândiți că doar copiii își pot dezvolta grit-ul. Acesta poate fi cultivat și dezvoltat la orice vârstă. Pentru asta, însă, e nevoie de patru factori. Urmăriți prezentarea de mai jos și veți înțelege 🙂

  • cum sa-ti antrenezi grit-ul
  • grit 2
  • grit 3
  • grit 4

Părere generală despre Grit – puterea pasiunii și a perseverenței

Deși nu e o carte încadrată la categoria „beletristică”, Grit e fix genul acela de carte pe care nu-l mai poți lăsa din mână. Te face curios. Te face să realizezi că hard work pays off atunci când e direcționată corect. În plus, „Grit este o replică fascinantă și convingătoare dată cultului fundamentalist al IQ-ului. […] pasiunea și perseverența sunt sunt singurele care îi diferențiază pe oamenii de succes de restul” după cum reliefează Malcom Gladwell.

Prin faptul că o secțiune destul de vastă este dedicată creșterii copiilor, aș recomanda această carte părinților și profesorilor. Chiar au ce învăța cu toții din ea. Dar aș greși făcând doar asta, e o carte utilă tuturor!

grit

Voi ce părere aveți despre grit? Credeți că este mai important decât talentul în atingerea succesului?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021