Familie vs.carieră

familie
sursa foto: canva.com

Dragilor, așa cum v-am spus am lansat un grup de Facebook dedicat blogurilor mele (link-ul spre el îl găsiți la final). Acolo împărtășim diverse articole, bloguri, imagini amuzante, ne jucăm, dar și scriem împreună. Da, chiar scriem împreună articole 🙂 Cum funcționează asta? La fiecare două săptămâni propun un subiect de discuție,iar apoi colectez comentariile într-un articol ce va fi publicat aici în cadrul rubricii „Colțul Cititorului”. Prima noastră temă a fost: „familie vs. carieră – ce e mai important?”.

Rata de răspuns a fost mulțumitoare pentru un grup nou pe care am ezitat mult să-l fac. Nu vă mai țin mult în suspans căci cred că orice aș spune are fi în plus față de răspunsurile primite.

Deci, familie sau carieră?

Cea mai importantă este familia! Dacă ai armonie în familie și găsești echilibrul acasă, cariera merge de la sine!

Carolina

Familia întotdeauna și o spune omul care s-a epuizat muncind, care pierdea nopțile traducând și momente din cauza carierei. Nimic nu e mai important ca familia. Cariere mai construiești.

Oana

Familia. După câțiva ani de muncit până la epuizare aproape, am realizat că familia este pe primul loc. Important ar fi să găsim un echilibru între cele două

Oana L

Familia este refugiul meu la sfârșitul unei zile de muncă. Pentru mine, n-a fost niciodată invers.

Dorina

Familia. În curând voi începe balansul cu amândouă. Wish me luck!

Raluca A.

Contează enorm să le poți îmbina. Să nu fii la extreme. Am început să înțeleg nevoia mamelor de a avea un job (de oameni normali, nu mai mult de 8 ore pe zi) abia când am devenit mamă la rândul meu. Până atunci, doar criticam. Oricât de mult mi-aș iubi familia, copilul care, chiar dacă nu știe să spună, suferă când plec la muncă și îl las plângând de multe ori, oricâte lucruri aș face pentru ai mei, cariera îmi oferă mie, ca om, echilibrul de care am nevoie

Rox

Ideal ar fi să zicem familia. Totuși, dacă e să ne uităm obiectiv la deciziile pe care le luăm în fiecare zi… vom observa că multi ne chinuim să păstram un echilibru între cele două și, de cele mai multe ori ajungem să avem frustrări în ambele domenii. Cariera ne dă niște satisfacții pe care familia nu ni le poate oferi, mai ales dacă am avut ghinionul de a ne nimeri într-o familie cu care nu rezonăm deloc (indiferent că ne-am ales-o noi sau ne-a fost aleasă). La fel, când ne-am ales prost cariera… găsim alinarea în familie.

Realitatea este, însă, că ambele sunt foarte importante. Și mai mult decât atât, este important să IUBIM și să fim RECUNOSCĂTORI atât pentru deciziile pe care le-am luat privitoare la carieră, cât și la familie. Așadar, eu voi spune ca AMBELE sunt importante. Chiar dacă poate ne alegem cariera de părinte! Putem face și acolo performanțe deosebite. Nu este despre SACRIFICIU (a sacrifica pe una în detrimentul celeilalte) ci este despre PASIUNE (a alege familia din iubire sinceră și la fel cariera din iubire sinceră).

Grațiela
sursa foto: pexels

Clar aleg familia. Am testat pe pielea mea ambele variante, când au fost fiecare, pe rând, prioritare. Pe mine mă împlinește mai mult varianta de a-mi oferi timpul în cea mai mare parte familiei, în special fetiței mele. Acum când mă gândesc la anii în care prioritar a fost micul meu business îi numesc „ani de sacrificiu” (deși mi-a plăcut ceea ce făceam).

Diana P

Ideal este să menții echilibrul. Nu duci la serviciu problemele de acasă, iar de problemele de la serviciu te ștergi pe preșul de la intrare. Ambele sunt importante. Cariera îți oferă suport material, iar familia suport moral. Dacă le-aș pune pe două talere imaginare, balanța n-ar trebui nici să tremure.

Almona

Familia, evident. Numai că, o vreme am muncit forte mult pentru carieră, nu în detrimentul familiei (așa credeam) ci a timpului petrecut cu aceasta și a sănătății mele. Când inima a făcut (doar puțin) poc, am fost nevoită să o las moale, am fost la un pas de depresie și abia apoi am înțeles care sunt prioritățile. Acum, după experiențele prin care am trecut, sunt convinsă că nimic nu este mai important decât sănătatea și familia. Din păcate realizăm cam prea târziu.

Mira

Cred că nu trebuie să alegem între familie și cariera, ci să găsim o cale să le avem pe amândouă. Familia este foarte importantă pentru ca acolo ne formăm, acolo primim dragoste și sprijin ori de cate ori avem nevoie, iar cariera ne completează, ca om. Cum ar fi să avem familie și să nu avem carieră, deci să nu putem oferi familiei ceea ce are nevoie și merită? Sau cum ar fi să avem tot ce ne trebuie, dar să nu avem o familie cu care să împărțim totul?

Eliza

Familia și iubirea. Da, nu am greșit. Pentru mine idealul e să îți poți construi o carieră făcând ceea ce iubești, să faci ceva care să fie doar al tău, chiar dacă nu e o slujbă ad literam, dar e „cariera” ta. Și să pui mereu pe primul loc familia, dacă ai fi nevoit vreodată să alegi.

Mona

Familia, iar apoi un echilibru între cele două. În primii ani de viață ai unui copil este foarte dificil să menții un echilibru, iar cariera ar trebui să primească o pauză. Depinde de fiecare persoană în parte ce își dorește mai mult, iar apoi fiecare cu regretele sale. :))))

Dana

Ambele sunt foarte importante! Și una și cealaltă necesită timp și energie să le pui baza, să crească, să înflorească. Cred că au nevoie una de cealaltă pentru a exista echilibru dar și pentru a se potența.

Mari

Din punctul meu de vedere, acest echilibru spre care tindem este un deziderat nerealist / idealist. Nu există! Întotdeauna balanța va fi înclinată într-una dintre părți și este normal tocmai pentru că avem priorități diferite. Când ne dorim să evoluăm profesional ne dedicam mai mult timp serviciului sau dezvoltării abilităților necesare, în mod evident, restrângându-l pe cel dedicat familiei. Iar când ne dorim să acordam (mai multă) atenție familiei, avem grija ca job-ul sa fie doar un job, la care te duci și ești profesionist atât cât îți permite programul și condițiile de muncă, lăsând deoparte grijile profesionale după orele de muncă sau încercând să te detașezi de ele odată ce programul s-a încheiat.

Eu aș folosi un alt termen în loc de „echilibru” (pe care îl percep ca pe ceva ce presupune îndeplinirea simultană a unor condiții), și anume „alternare”. Acorzi atenție în funcție de nevoile prezente astfel încât să fii cât mai împăcat cu deciziile luate. Să trăiești în prezent sau „să fii prezent” când faci ceva este cu adevărat important și cred eu, cu multe beneficii pentru toți din jur.

Elenis

Familia, evident! Deşi, mie mi-e puțin cam greu să spun asta! O parte din familia mea, atâta cât mai există, este în România! Dar, da, acolo trebuie sau ar trebui să-ți găseşti echilibrul!

Aurelia

Cumva, evident, ideal ar fi echilibrul, dar echilibrul nu poate începe decât din propria persoană. Dacă îți faci o carieră din pură pasiune și renunți la ea, vei fi nefericit și îi vei acuza pe membrii familiei că „a trebuit să te sacrifici”, ceea ce nu poate fi deloc bine pentru nimeni. Dacă, dimpotrivă, mergi pe un anumit drum al carierei doar fiindcă familia (și mai ales părinții) te-au împins într-acolo, deși nu simți nicio plăcere în asta, iarăși va fi generator de anxietate.

La fel și în cazul în care neglijezi familia pentru carieră, numai pentru bani și faima, chiar dacă vii cu pretextul că o faci pentru ei, de fapt. Omul trebuie să fie cât mai sincer cu el însuși, să încerce să caute întâi o soluție pentru el și ce își dorește, apoi să încerce să armonizeze asta cu familia. Nimeni nu ar trebui să scoată ochii altora cu „sacrificiile” făcute, ci să își asume deciziile și să nu le pună în cârca altora.

Ana

Familia și Pasiunea.

Cariera este ceva ce… după ce stai o vreme pe planetă asta, îți dai seama că e o noțiune fabricată și întreținută de egourile noastre.

În plus, este manipulată de „capetele luminate” ale societății.

Ce mi se pare interesant este faptul că… mergem la lucru (de obicei un job ales incoștient de părinții noștri) crezând că… trebuie să ne jertfim pentru familie. Pentru bunăstarea acesteia.

Cu alte cuvinte, din iubire pentru familie întreținem ideea de job bun și carieră.

Și, asta până la punctul de cotitură în care… pierdem familia din vedere și ne focusam doar pe carieră.

Că doar așa ne-a băgat în cap societatea.

Însă… dacă reușim să menținem un echilibru (cum spune Almona) între familie și pasiune (iubire, precum spune Mona) ajungem să trăim fericiți, până la adânci bătrâneți… bătrâneți ce uită să mai vină dacă îți trăiești din plin pasiunile.

Mirela

Familia și Cariera împreună pe același drum, niciodată separate.Întotdeauna susținute prima cu iubire a două cu dăruire. Există o relație de interdependență între ele pe care o minte rațională nu o rupe și nu o distruge, ci o întreține.

Roxana

Familia. Viața personală. Cariera nu aduce decât satisfacții trecătoare

Daniela T.

Eu am ales familia. În timpul ce am reușit să îl strecor pe lângă, m-am axat pe formare profesională, nu pe atingerea unui anumit post și am învățat tot ce s-a putut și continui să o fac. Dar când am fost pusă să aleg între o activitate profesională și familie, fără să le îmbin, am ales familia. Copiii mei sunt mici, copilăria trece atât de repede și cea mai mare satisfacție a mea vine de la ei. Dar niciodată nu am renunțat complet la job și la cursuri, doar am dedicat mai puțin timp lor.

Gabriela

O perioadă, cariera. Apoi te îndrepți mai mult către familie, indiferent de forma care o are(soț, copii, părinți). Trebuie găsit un echilibru, nu mă văd nici casnică 100%, dar nici să îmi sacrific familia pentru carieră. E greu…

Dana L.

Familia, no doubt. Oricum, doar ca argument exterior și amuzant, o schimbi mult mai rar decât pe-o slujbă…!

Issabela

Strigați la familia dacă sunteți cu mine

Dușmanii mor ca ne descurcam mai bine.

(La Familia, nu La Cariera, da?)

Emil

Familia e pe primul loc, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la visurile profesionale. E greu să le combini în proporție de 100%, așa că trebuie să găsești un echilibru care să-ți permită să nu te simi anulat din punct de vedere profesional. Totuși, să fim realiști, sunt puține cazurile în care, punând familia pe primul loc, fac o carieră strălucită.

Cristina

Măh, eu aș zice că fără familie, cariera e de prisos. So, there it is…

Alex

Familia.

Elvira

Concluzii

Se pare că familia câștigă detașat. Dar oare asta nu e decât o situație ideală? De câte ori nu facem invers, punem pe primul loc activitățile profesionale, iar pe cele familiale le lăsăm pe hold? Și cum ajungem la echilibru? Oare nu e mai degrabă vorba despre alternare cum spunea și Elenis? Ce credeți?


P.S.

Intrați și voi în grup 🙂


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021