Grațiela Vlad: Despre frica de moarte

Pe Grațiela am descoperit-o în grupul de Facebook Viață de blogger, dar am remarcat-o cu adevărat în timpul SuperBlogului de toamna trecută. Articolele ei sunt întotdeauna foarte bine documentate și muncite, tocmai de aceea m-am bucurat enorm când a acceptat provocarea de a scrie un guest post. Și, evident, așteptările mi-au fost confirmate: am citit articolul ei despre frica de moarte de vreo 3 ori deja (da, un articol pe această temă poate reuși acest lucru!).

frica de moarte

M-am gândit mult la tema pe care să o abordez pentru blogul Dianei… M-au încercat multe gânduri, până în momentul în care am încetat să mai caut. Și știi cum e: exact ca atunci când ești în vârful muntelui și nu vezi cerul pentru că ești prea aproape de nori… Apoi, te dai un pas în spate și te așezi pe pământ resemnat. Respiri profund și închizi ochii când, de-o dată, o rază puternică de soare sparge bariera norilor și te orbește… lăsând să se vadă în fața ta cel mai sublim peisaj pe care l-ai văzut vreodată.

Atunci a apărut Ideea…

… Ideea de a discuta despre un gând care m-a bântuit multă vreme și despre care am fost întrebată recent: frica de moarte, însoțită de o depresie cruntă.

Multă lume se luptă cu frica de moarte și crede că ea este, pur și simplu, ceea ce pare. De multe ori este îmbrăcată în expresia „e trist că se termină totul, că pierzi persoane dragi… că nu ai idee ce va mai fi”, continuată de gândul sincer că „nu știu dacă există Rai sau Iad. De fapt sunt destul de sigur că nu există”.

Se termină totul… și nu am apucat să fac atât de multe!

Într-adevăr, nu ai de unde să știi când va veni (moartea). DAR poți fi sigur de faptul că dacă trăiești în traumă și cu frica atârnată de tine… aceea nu este viață. Ești un cadavru care încă nu a fost îngropat.

Când apare frica de moarte, apare și un sentiment de nemulțumire. Ai sentimentul că nu ești suficient și că nu ai făcut destule și te apucă graba. Ai multe de rezolvat, în timp ce pe fundal ceasul ticăie. Inima ta ticăie… tot mai puternic, până când explodează.

Trăiește clipa…

Sigur, este un sfat minunat să trăiești clipa și să te bucuri de fiecare moment, dar asta nu înseamnă să alergi. Tu deja faci asta.

Să trăiești clipa înseamnă să găsești entuziasmul în tot ce este în jurul tău, în timp ce îți rămâi loial ȚIE: credințelor tale, valorilor tale, existenței tale. Să fii împăcat cu cei din jur, ca dacă totuși cumva există ceva dincolo, să fii liniștit.

… să fii recunoscător! Să cauți viața din tine și să o scoți la suprafață.

Cum apare frica de moarte?

Frica de moarte apare atunci când ai o durere emoțională.

Când o simți este bine să faci un pas înapoi și să cercetezi acele relații unde doare… pentru ca mai apoi, după ce le-ai identificat, să te străduiești să le vindeci. Trebuie să te întorci la acele relații și să înțelegi motivele disputelor, făcând pace atât cu acele persoane care îți provoacă nefericirea, cât mai ales cu tine.

Frica de moarte apare de obicei când avem o durere foarte puternică, un profund sentiment de incapacitate de a repara ceva. Așa că e bine să te uiți puțin acolo, să vezi unde în viața ta simți că ai frustrări foarte puternice… și să te eliberezi de ele.

Să te împaci cu tine și cu viața ta înseamnă exact opusul alergatului după cât mai multe realizări.

Înseamnă întoarcere la tine.

Pentru mine personal acesta a fost un semn că am deraiat de la drumul meu, a însemnat că sunt nesinceră față de mine însămi și că mă mint cu ceva.

Cum poți face aceasta?

Prin meditație – dacă ai experiență;

Prin spovedanie și rugăciune – dacă ești o ființă spirituală;

Prin terapie – pentru toți ceilalți (personal recomand terapia ca supliment la cele două). Chiar am realizat un material și te invit să îl urmărești:

Când simți această emoție, caută să vezi unde în viața ta ai nevoie de iubire. Ce relație trebuie să tratezi cu mai multă iubire?

Ce altceva pot face?

În primul rând trebuie să înțelegi că aceasta este o formă de depresie (mai ușoară sau mai grea). Așa că poți solicita sfatul unui specialist (vezi mai jos un filmuleț în care vorbesc despre cum să îți alegi un terapeut potrivit):

De asemenea, apelează la antidepresivele naturale: valeriana, seleniul, magneziu și (dacă este nevoie) D3 – mai ales dacă suspectezi vreo afecțiune tiroidiană.

În rest… întoarce-te puțin la tine însuți. Mergi la origine. Dacă ești religios, mergi la Biserică. Ascultă acatiste. Dacă nu ești, atunci fă yoga sau meditează. Citește. Aleargă… Redefinește-te în raport cu esența ta. Vezi care este nevoia ta interioară de a trăi spiritual.

Frica de moarte apare mai ales atunci când sufletul este rupt de pe drumul său și se simte în pericol de a deraia… de a nu-și împlini menirea.

Ai simțit vreodată această frică?

Grațiela


Pe Grațiela o puteți citi pe blogul ei de dezvoltare personală.


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021