Săptămâna trecută vuia internetul. Deodată, cel puțin în bula mea, lumina reflectorului se mutase de pe cuplul ce a scandalizat țara spre un noi război, „unul mai cult”, anume edituri vs. Bookster.
Despre ce e vorba pe scurt
Bookster e un soi de bibliotecă pentru companii. Practic, aceasta oferă companiilor posibilitatea ca angajații lor să împrumute cărți. Toate bune și frumoase până când 10 edituri au dat în judecată acest serviciu pentru concurență neloială.
Multă cerneală blogosferică a curs pe acest subiect (de exemplu la Andreea Chiuaru, Dorina Dănilă și Emil Călinescu) De comentarii pe Facebook nu mai zic, am văzut tot felul de teorii aruncate în aer. Însă una dintre ele mi s-a părut interesantă, astfel că le-am propus celor de pe grupul meu de Facebook să o dezbatem. Mai exact, am vrut să aflu dacă și altora toată tevatura creată li se pare o strategie de marketing.
cE AU SPUS CITITORII MEI? Edituri VS. bOOKSTER - MARKETING SAU...
Sincer, nu m-am gândit că ar fi o schemă de marketing 🤔
Folosesc Bookster de niște ani, l-am cunoscut pe omul care a dat startul companiei și mi-e greu să cred că nu ar fi acoperit zona asta de drepturi de autor în tot conceptul lor de bibliotecă online.
Prefer să împrumut cărți de la ei și să nu îmi umplu biblioteca de acasă decât cu ceea ce consider necesar 😊
Am împrumutat cărți de la ei pe care le-am cumpărat ulterior, așa bune mi s-au părut 😬
Întreb, dacă a fost autorizată în 2013, editurile acum s-au trezit. Eu nu împrumut cărți de niciunde, îmi place și vreau o carte, o cumpăr și gata. Nu știu dacă este campanie de marketing!
Am citit destul de multe cărți prin intermediul Bookster şi chiar cred că inițiativa lor este una bună. Am auzit oameni spunând că au citit mai mult datorită Bookster. După ce am citit de la ei, mi-am şi cumpărat unele cărți pentru că mi-am dorit să le am în bibliotecă.
Eu sunt foarte recunoscătoare pentru Bookster. Citesc mult iar cărțile noi sunt destul de scumpe. Când eram mai tânăra și cu mai mult timp, eram fidelă bibliotecilor publice. Din păcate, programul lor nu se pupă cu programul meu de la 9 la 6. Editurile ar putea face demersuri spre a fi mai competitive, în loc să se supere.
Ce cred eu?
Din păcate în cadrul companiei unde lucrez nu avem Bookster (lucru un pic surprinzător ținând cont că vorbim de cine vorbim), deci nu mă pot da cu părerea cu privire la beneficiile unui astfel de serviciu. Însă mi se pare ceva über cool. Oh, am scris „über”… observați similaritatea? S-a tot scris și despre asta: e un soi de taximetriști versus Uber, doar că la un nivel mai… cult. În fine, nici eu nu cred că e vreo strategie de marketing. Însă într-o țară în care se citește puțin, o țară rămasă înțepenită într-un trecut prăfuit, dar în care se vorbește despre progres cred că ar trebui să existe mai multă deschidere la nou. E singura șansă.
Voi ce credeți? Edituri vs. Bookster = marketing?
19 Comments
Eu nu fac parte din publicul țintă al Bookster, nu lucrez într-o companie, dar am înțeles că e un soi de bibliotecă. Iar aici, am foarte multă experiență.
Vin dintr-o epocă în care, dacă nu aveai abonament la bibliotecă (împrumut ori sală de lectură) nu puteai nici să-ți faci temele.
În facultate, la bibliotecă, erau cel mult două exemplare din Dreptul de proprietate intelectuală de Yolanda Eminescu. Numai în grupa mea eram 20 de studenți. N-am auzit de vreo editură dornică s-o reediteze.
Am cumpărat Cireșarii, reeditată, după ce o citisem la sala de lectură.
Dacă editurile tratează cărțile ca pe o marfă oarecare, chiar au o problemă.
N-am auzit de vreun creator de modă sau magazin de îmbrăcăminte că dă în judecată firmele care închiriază costume de Moș Crăciun.
Din păcate cam asta au ajuns cărțile: o marfă. E trist, tare trist…
Sa își facă și editurile respective un serviciu la fel de inteligent
Oh smda, e greu pentru ele…
Fel de inteligent
Eu cred ca e loc pentru ambele sau orice alta forma ar putea duce pupulatia mai aproape de citit. Nu știam de Bookster, dar mi se pare o treaba tare bună. Ideea e sa citim, indiferent de unde provin și cum provin cărțile.
Exact, important e să citim. Mai ales câtă vreme nu sunt cărți piratate, iar Bookster plătește și drepturi de autor…
Bibliotecile au fost baza pregătirii mele căci era singura soluție. Pentru cărți mai rare, chiar interzise, am fost marea beneficiară a bibliotecii Mrii. Cernica, printr-un coleg de facultate al tatălui meu, atunci stareț acolo. Dar era o problemă să primim și returnăm cărțile în siguranță, nelocuind în București.
Scandalul despre care vorbești l-am remarcat în presă de ceva timp și drept să spun mi-a lăsat o impresie proastă. Și ideea că nimeni de fapt, nici unele edituri, nu doresc să fim un popor mai cult, doar să avem bani și să plătim ce ne indică alții că ar fi bun.
E păcat că am ajuns într-o eră în care cărțile sunt un bun comercial…
Propun sa mai asteptam sa vedem ce se intampla dupa… Daca nu aflam cui aduce rapid beneficii aceasta chestie, nu vom intelege adevaratul motiv… Daca e vorba de jocuri de culise, nu vom intelege oricum…
Da, vom vedea (poate) rezultatul final și atunci ne vom convinge ce e cu adevărat…
Şi eu cred că tot scandalul ăsta arată exact ce urmăresc multe dintre edituri. Sigur, e nevoie să şi câştige, dar parcă numai la asta se reduce totul. Şi asta e trist.
Da, până la urmă cărțile ar trebui să fie ceva mai mult decât sunt considerate de unii sau alții…
Mi-am facut si eu cont la bookster, pana la acest scandal habar nu aveam ca exista. :))) Sunt o dezinformata. Stiu.
E mai mult pentru companii. Abia recent s-au deschis și publicului larg…
Mie Bookster mi se pare o idee foarte faina. Intr-o tara in care se citeste oricum putin, mi se pare o initiativa de laudat, nu de judecat…
Și mie 🙂