Suntem arhitecții propriului viitor. Obiective SMART pentru o casă activă și nu numai

Viitorul. Mai mult ca niciodată, el pare acum o ecuație căreia nu-i dăm de cap atât de ușor. Ne-am cufundat în case și-n incertitudine. Ne-am lăsat copleșiți de… tot. Am uitat esențialul? Da sau nu… poate doar îl ignorăm. Așa că nu strică să-l aduc la suprafață: suntem arhitecții propriului viitor. Sunt optimistă, da! Uneori sunt enervant de optimistă. Și totuși, în același timp, am picioarele bine-înfipte în pământ. Nu îmi fac planuri la nimereală. Am totul bine-planificat, bine-documentat, pus la punct până în ultimul detaliu.

Am apartamentul meu de ceva timp, e cald, e primitor, recunosc. Dar eu încă visez la o casă activă și, pentru că acum parcă am tot timpul din lume, mă documentez. Am început să consult chiar și un dicționar de construcții – sigur vor veni vremuri mai bune și trebuie să fim pregătiți!

În clipa în care nu vom mai avea planuri, vise și visuri, fricile vor veni și se vor ospăta din ființa noastră. Nu hrăniți fricile, vă rog! Priviți-vă în oglindă și repetați precum o mantră: „suntem arhitecții propriului viitor”. Apoi, treceți la treabă, lucrați pentru planurile voastre. Avem timp destul!

Planuri de viitor SMART

Într-un articol mai vechi, vă scriam cum eu am grijă să-mi stabilesc întotdeauna obiective SMART. Dacă l-ați ratat, în paragraful de mai jos găsești elementele după care să te ghidezi atunci când îți stabilești astfel de obiectiv.

Un obiectiv SMART este:

Specific - știm cum să atingem obiectivul, cunoaștem resursele necesare;
Măsurabil - nivelul de atingere al obiectivului poate fi măsurat;
Abordabil - avem toate resursele necesare pentru a ne atinge obiectivul;
Relevant - obiectivul este important pentru noi;
Time-bound - știm de cât timp avem nevoie pentru a duce totul la bun-sfârșit.

Așa îmi planific obiectivele la job, dar și în viața personală. Așa mi-am organizat totul: evenimentele, task-urile plictisitoare de la job, obiectivele personale. Și, evident, așa am reușit totul: să ajung la nivelul de dezvoltare profesională la care sunt, să îmi cresc blogul, să îmi ating toate obiectivele mai mici sau mai mari. De fapt, nu există obiective mici. Fiecare e important pentru noi dintr-un motiv poate doar de noi știut.

Să facem împreună un exercițiu! Luați o foaie de hârtie și un pix. Scrieți apoi pe câte un rând literele S, M, A, R, T. Gândiți-vă la obiectivele voastre și alegeți unul pe care să-l treceți prin fiecare criteriu al unui obiectiv SMART.

Eu îl voi face chiar acum, pe această foaie virtuală.

Un pas smart pentru oricare dintre arhitecții propriului viitor: formularea obiectivului

Am planuri câte nu pot număra. Pe toate le-am transformat în obiective. Pentru că pot. Pentru că știu cum să le duc la bun sfârșit. Din multitudinea lor, l-am ales pentru disecție pe cel legat de casa activă. Cred că orice orășean prins între betoane visează la o curte, nu? Și totuși… casa activă e mai specială de atât! De ce? Iată principalele trei motive:

arhitecții propriului viitor
sursa foto: aia-proiect.ro/servicii/certificat-energetic/

Și acum, să trec la treabă! Dați click pe fiecare literă și descoperiți cum mi-am formulat obiectivul!

Pentru a-mi construi propria casă activă am nevoie de: teren, un proiect, buget, o echipă care să se ocupe de construcție. Și, evident, de informații cu privire la legislație. Primul pas pentru a realiza obiectivul: economisire. Al doilea: cumpărarea unui teren. Al treilea: stabilirea unui proiectant (de când particip la SuperBlog, aflu tot mai multe despre AIA Proiect, de pildă, voi vedea pe măsură ce rezolv primii pași). Al patrulea: construirea efectivă.

Voi ști că mi-am atins obiectivul atunci când casa va fi gata.

Pentru primul pas: am deja un cont de economii. Pentru următoarele, cum ți-am zis, am început deja să mă documentez.

Cine nu visează la o casă? Mi-o și imaginez cu o curte mare, verde… Ah – și un șemineu (de decor, dar să fie acolo și eu să citesc lângă el).

Sincer, mi se pare că am tot timpul din lume, dar să zicem că peste 6-7 ani!

Casa activă - casa viitorului

Sigur, nu am formulat prea concis ultimul element. Prefer să îmi aloc timp. E important acum asta. Dar știu că voi reuși cândva! Privind tot ce se întâmplă, casa activă e clar casa viitorului!

Conform Active House Alliance, o casele active sunt acele „clădiri care le oferă locuitorilor un mediu mai sănătos și confortabil, fără a avea un impact negativ asupra mediului – îndreptându-ne, astfel, spre o lume mai curată, mai sănătoasă și mai sigură”. Din toate aceste motive, ele devin tot mai actuale, tot mai solicitate. Cu siguranță, cu timpul, nu le vom mai numi „case active”, ci pur și simplu „case”. Dar până atunci, eu îmi fac planuri (nu visez cu ochii deschiși), mă documentez (mai ales folosind dicționarul de construcții despre care ți-am scris la începutul articolului) și, cel mai important, nu mă las abătută de negativism.

Totul va fi bine, îmi voi atinge și acest obiectiv, la fel ca toate până acum!

Revenind la voi

Dar destul despre obiectivul meu. Să revenim la voi. Sunt vremuri grele, da! Dar nu trebuie să ne lăsăm abătuți. Tocmai de aceea v-am invitat să vă treceți un obiectiv prin filtrul SMART. Trebuie să ne hrănim cu gânduri la viitor, nu să ne punem toată viața în stand-by! De aceea, acum insist să faceți acest exercițiu! O să vă scoată din rutina și din gânduri mai puțin plăcute!

Ce obiectiv v-ați ales voi, arhitecții propriului viitor? Câți v-ați gândit la o casă activă sau la o casă, în general?

 

Articol scris pentru SuperBlog, proba nr. 9.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: