Discuții la feminin: Elena Moisa. Cu drag de tot ce e frumos

Un om frumos e un om care e emană pozitivism, un om care îi încurajează pe ceilalți să fie versiunea lor cea mai bună, un om cu credință, un om cu decență. Elena Moisa se încadrează fix în acest tipar. Însă o să vă las pe voi să o descoperiți.

De vorbă cu Elena Moisa…

…despre Omul Elena Moisa

Bună, Elena! Mulțumesc tare mult ca ți-ai rupt din timp pentru a răspunde câtorva întrebări. Am aflat despre tine că ești consilier juridic, moderator/formator/promotor cultural și președinte al Asociației Culturale Art Respect. Dar aș vrea să știu mai mult de atât  despre tine. Cum este Omul Elena Moisa?

Draga mea, Diana Elena în primul rând îți mulțumesc din suflet pentru încredere și oportunitate. Sper să nu te dezamăgesc cu răspunsurile mele….

Wau! Grea întrebare, sau să spunem interesantă întrebare și de ce nu potrivită chiar, deoarece în aceste vremuri stăm acasă și avem timp pentru noi, pentru gândurile noastre, pentru sentimentele noastre și, de ce nu, pentru o analiză proprie a noastră având în vedere că majoritatea oamenilor care își doresc sa se implice mai mult în comunitatea în care trăiesc nu prea mai au timp pentru ei. Este dacă vrei, un preț pe care îl plătesc toți acei care fac mai mult decât exclusiv să meargă la serviciu și să se întoarcă acasă!

Mărturisesc faptul că în aceste zile mă bucur de tot ce este în jurul meu, observ totul și pot declara cu mâna pe inimă că sunt o femeie împlinită! Am o familie frumoasă și echilibrată. Sunt binecuvântată cu un fiu, care în curând va împlini vârsta de 14 ani pe care îl ador și care este extrem de bun și de cuminte, este foarte talentat și sunt mândră să constat că deține o inteligență fină și profundă. 

În cele din urmă să spun ceva și despre mine… Eu sunt un om cu principii foarte riguroase, onest, serios, generos,înțelegător, tolerant, optimist, cu simțul umorului, dar în același timp extrem de exigent în tot ce fac. Sunt exigentă inclusiv cu mine! Fac totul cu implicare, seriozitate și dăruire iar aceste acțiuni ale mele poartă amprenta implicării personale până la cel mai mic detaliu și a unei atente coordonări. Nimic fără respect, nimic fără iubire și totul împreună cu Dumnezeu!

Ai fost mereu pasionată de artă și cultură? 

În școala primară am fost descoperită cu talent muzical, însă pe parcurs mi-am descoperit și alte talente, cum ar fi teatru, dansul și chiar scrisul, literatura. Întreaga mea copilărie și adolescență mi-am petrecut-o pe scenă. Eu sunt din acele timpuri în care copiii erau descoperiți în școală și susținuți și pregătiți pentru  diverse activități artistice derulate de către aceasta. Am făcut parte și din echipa artistică a liceului. Eu liceul l-am absolvit în București. Îmi amintesc cu nostalgie de acele vremuri absolut minunate și din care am învățat foarte multe lucruri legate de artă și scenă.

Vă pot povesti o întâmplare care mi-a rămas în minte dintr-un spectacol de revistă în care în ziua spectacolului o colegă s-a îmbolnăvit și nu a putut fi prezentă, iar regizorul a venit la mine și mi-a spus răspicat: “Elena, astăzi intri în spectacol și în locul ei! Cu siguranță te vei descurca! Trebuie doar sa te concentrezi!” Îmi amintesc, că m-am speriat foarte tare atunci, deoarece eu în acel spectacol aveam mai multe roluri: de cântat individual, jucam câteva scenete comice și într-o bună parte a spectacolului aveam și  rolul de prezentator.

Emoțiile erau puternice deoarece trebuia sa ies si sa intru in scena uneori la preț de câteva secunde. S-a mobilizat toată lumea în culise și reușeam să mă schimb de haine în mai puțin de 10 secunde. Știu ca am dus la bun sfârșit întreg spectacolul și am fost aplaudată la sfârșit la scena deschisa.. Consider că acela a fost momentul în care am primit cea mai mare încredere în talentul meu, aveam vârsta de 16 ani.. 

Pot afirma că am avut și înainte de Art Respect legătură cu arta și cultura! Deși cred  am avut permanent , apoi Bunul Dumnezeu m-a binecuvântat cu un fiu pe care l-a înzestrat cu talent iar acest lucru l-am observat la el  în jurul vârstei de 6 luni,… le voi fi veșnic recunoscătoare că m-au adus din nou pe scenă. Astăzi fiul meu este un ajutor de nădejde la Art Respect! 

Elena Moisă

…despre Art Respect și artă, în general

Care este povestea Asociației Art Respect? 

Povestea Art Respect este una specială.  Mama unui copil talentat, sensibil și muncitor, trece împreună cu acesta prin câteva experiențe extrem de neplăcute și dezamăgitoare. În anul 2015 întorcându-mă cu fiul meu de la un festival de muzică din țară, extrem de dezamăgiți , mă duc cu gândul în trecut, în copilăria și adolescența mea, la oameni, la profesioniști, la spectacole, la scenă și la cele mai frumoase sentimente pe care le dăruiește actul artistic de calitate. Prin urmare, Art Respect a luat ființă prin puterea unei idei,  prin îndârjirea și determinarea unei mame care  dorindu-și ceva pentru copilul ei caută în comunitate și i-a hotărârea să se implice mai mult.

Astfel se dedică  și ajută tot mai mulți copii din respect pentru faptul că își rup din timpul copilăriei și îl dedica pasiunii și talentului lor. Cu timpul fiind vorba despre  principii normale de viată care vizează: Respect, Sinceritate, Iubire și Dăruire, lucrurile au evoluat frumos, zic eu. 

Pentru mine Art Respect înseamnă a doua casă, am grijă să fie luminată, curată, primitoare și caldă,  în care armonia, respectul, seriozitatea, implicarea, profesionalismul și iubirea să fie elementele care o fac frumoasă și valoroasă! Sunt extrem de exigentă în acest sens! 

 Am realizat multe proiecte importante, inedite și interesante de la începutul anului 2016 până în prezent, acestea au vizat în general descoperirea,  motivare și încurajare talentului. Mă bucur nespus de faptul că prin proiectele realizate de către Art Respect, am oferit exemple care au fost preluate, am oferit oportunități de dezvoltare și evoluție. Voi face în continuare la fel cu toată încrederea cu ajutorul lui Dumnezeu!

Care sunt fundamentele pe care se bazează asociația?

Respect, Iubire , Talent, Profesionalism, Seriozitate, Dăruire, Disciplină și Implicare. Atribute normale și obligatorii în orice domeniu. Fundamentele care susțin educația prin artă deoarece aceasta este o componentă importantă în existența umană.  Arta îmbracă frumos omul iar educația îl face puternic, după părerea mea. 

Actul artistic de calitate oferă valoare celui care o exprimă și invers! 

Consideri că doar prin educație, cultivarea iubirii pentru frumos și prin credință putem răzbi ca oameni și, prin extensie, ca societate?  

Absolut! Educație, Respect și Credință (Iubirea este cea care le colorează frumos!) sunt valorile esențiale umane, sunt atribute din care se construiește o societate sănătoasă și echilibrată, o societate valoroasă. Prin acestea omul se diferențiază sau … se evidențiază! Pe principiul Omul sfințește Locul!

Care este cea mai mare bucurie pe care ți-a adus-o asociația? 

Sunt multe bucurii! Eu mă hrănesc spiritual cu toate realizările asociației și ale colaboratorilor noștri! Derulăm diverse proiecte și programe, iar atunci când primesc mesaje de la copii, părinți, profesori sau chiar bunici prin care îmi mulțumesc, mă felicită sau îmi transmit gânduri bune de apreciere și susținere, pentru mine acestea sunt cele mai mari bucurii. De asemenea mulțumirea mea supremă vine din constatarea evoluției copilului/tânărului/colaboratorului datorită activității și implicării  noastre. 

Desigur că trăiesc și dezamăgiri, cele mai profunde sunt cele determinate de părinți care abandonează drumul prea devreme, deoarece nu au răbdarea necesară pentru a aștepta să se așeze lucrurile cu copiii lor. Când dau de greu se retrag, nu înțeleg că drumul către performanță este unul anevoios, cu suișuri și coborâșuri, că fără experiențe diverse nu se pot așeza lucrurile constructiv.

Nu te faci artist peste noapte, iar pentru ca lucrurile să funcționeze trebuie să existe echilibru determinat de  un triunghi perfect: Talent, Muncă și Perseverență ! Una dintre cele mai esențiale îndatoriri ale meseriei de părinte este aceea de a ne susține copiii cu orice sacrificii. 

De asemenea sunt și dezamăgiri care vin de la colaboratori care și-au urmărit propriul interes și  nu au adus plus valoare proiectelor noastre așa cum ne-am dorit și cum am crezut în ei, însă am trecut peste aceste lucruri cu capul sus! Ce nu te doboară, te face mai puternic!

Dar în aceeași măsură am beneficiat de colaborări extrem de fructuoase și prin care am construit frumos împreună și de fiecare dată am crescut frumos anumite proiecte! 

Prin urmare, în orice activitate nu sunt numai bucurii, sunt și dezamăgiri, important este să nu ne pierdem calitățile umane și încrederea în noi!

  Personal, mă simt binecuvântată!

În această activitate, această bucurie despre care mi-ai zis, este un atu, nu? 

Desigur! În primul rând este șansa pe care noi o oferim tinerilor talentați de a se bucura de un mediu sănătos, respectuos și profesionist în dezvoltarea lor artistică. Apoi, oportunitatea pe care am avut-o și o avem de a colabora cu unii dintre cei mai buni artiști și specialiști din țară, respectiv: Celebra Luminița Anghel, marele artist Mihai Trăistariu, muzicianul Cristina Puia, muzicianul Ozana Barabancea, celebra Veta Biriș,  celebra actrița Crina Matei, maestrul George Nicolescu și alții. 

 Pe mine Art Respect  mă ajută să mă autodepășesc,  să evoluez ca om și îmi oferă șansa de lucra în mediul artistic, cultural,  frumos și valoros pe care l-am abandonat cu ani în urmă deoarece m-am îndreptat spre o carieră extrem de “serioasă”(glumesc!), absolvind facultatea de drept.  Însă cred că Dumnezeu ne aduce întotdeauna acolo unde ne este locul! 

Totodată vreau să le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și împreună am realizat lucruri frumoase. Eu cred în energia echipei și că doar împreună reușim. Nu putem realiza nimic singuri!

…despre frumusețea de a fi femeie

Care este cel mai mare atu al femeilor în general?

 Unul special și suprem, acela de a fi Mame! Cred că noi femeile am fost înzestrate cu un procent mai ridicat decât bărbații la ceea ce înseamnă Iubire, răbdare și înțelegere. Să nu se supere bărbații pe mine însă de la ei preluăm  forță, hotărâre și curaj, absolut necesare într-un echilibru uman! Atât femeile cât și bărbații vin în existența umană cu elemente diferite dar la fel de puternice care se completează reciproc!   

Crezi că există un război între sexe?  Sau am trecut de etapa asta a istoriei?

 Eu cred că am depășit limita unui război de mult. Din punctul meu de vedere un cuvânt de spus l-a avut Regina Maria. Astăzi nu  sesizez aproape nicio diferență. Aș adăuga chiar faptul că astăzi femeia și bărbatul se completează foarte bine în orice domeniu de activitate. Poate că se mai dau eventual lupte la anumite niveluri între femei și bărbați, dar război categoric NU!

….despre viitor

Elena Moisă

Ce planuri de viitor ai?

Am multe planuri, ca fiecare dintre noi! Unele personale/familiale altele care țin de domeniul profesional. Chiar în prezent lucrez la câteva proiecte foarte frumoase…Doamne Ajută! Să fim sănătoși pentru a le putea realiza!

La final, o să te rog să ne lași un gând! 

Doresc sa le transmit tuturor, să rămână calmi, optimiști, încrezători în forțele proprii și în autorități,  iar în aceste zile să fie iubitori și răbdători pentru a se bucura cât mai mult împreună cu cei dragi. Să facă lucruri care în alte condiții nu ar fi avut timp să le facă, de exemplu să dedice mai mult timp unei pasiuni. Eu cred ca  în aceste zile forța Universului oferă oportunitatea unora de a se regasi, moment de echilibrare a energiilor. Deci, cu Răbdare și Iubire stați în casă, dragii mei!!! Totul va fi Bine! Doamne Ajuta!

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: