Cât de greu e să o iei de la capăt cu un blog nou?

blog nou
sursa foto: pexels.com

Anul trecut am luat în sfârșit decizia de a-mi deschide un al doilea blog, de data aceasta unul pe domeniu.

Inițial îmi pusesem în cap să mut cu totul ceea ce scrisesem pe Illusion’s Street aici. Însă mi-a trecut repede gândul acesta. De ce? Simplu: îmi doream altceva și parcă nu se potrivea cu totul cu ceea ce aveam pe străduță. Astfel că am decis ca ceea ce era acolo deja să rămână acolo și să deschid un blog nou – unul de lifestyle. Așa a apărut De-ale Dianei.

Primul blog, străduța mea (cum îi spun), mergea parcă singur și încă face asta deși scriu ceva mai rar (mai mult lucruri upseudo-literare), iar asta mă bucură! Însă cu De-ale Dianei am avut ceva mai mult de lucru. De ce spun asta? Simplu: am luat-o de la 0.

Cum a fost să încep un blog de la 0?

V-am povestit deja cum De-ale Dianei a ajuns să existe în forma în care există acum, așa că nu o să mai trec prin asta. Ce nu v-am spus, totuși, e că apoi mi-a fost un pic greu. Sigur, știam ce-i ăla SEO și cum se face datorită colaborărilor pe care le-am avut de-a lungul timpului. Deci, baza o aveam, a trebuit doar să-mi reîmprospătez cunoștințele.

Dar, pe lângă asta, a trebuit să aflu ce module mai trebuiesc instalate pentru ca blogul meu să fie cum vreau eu. A trebuit să învăț să nu mă panichez dacă primesc vreun mail cum că siteul e jos (deși nu s-a întâmplat de multe ori asta, dar… nu vreți să știți cum a fost când s-a întâmplat prima dată). Ah, și a mai fost și acel incident când, în plin SuperBlog, în zi de afișare de note mi-am făcut singură blogul să pice 😆

Da, mi-am prins de câteva ori urechile când vine vorba de partea tehnică.

sursa foto: pixabay.com

Dar știți de ce mai are nevoie un blog nou? De conținut. De promovare. Doar așa va atrage cititori. Sigur, o bună parte din cititorii de pe Illusion’s Street au venit și aici (iar pentru asta le voi fi veșnic recunoscătoare). Însă viziunea mea pentru De-ale Dianei era… și încă este foarte ambițioasă.

Bine, de la început am fost conștientă că nu puteam compara un blog cu peste 1600 de articole, o vechime considerabilă și o bază de cititori stabilă (cum este Illusion’s Street) cu unul nou. Dar mai știam ceva! Cu muncă poți ajunge oriunde. Muncă? Da…

Știți deja: am un program destul de încărcat. Unde să mai strecor și toate lucrurile pe care un blog nou le solicită pe lângă redactarea de articole cum ar fi promovarea? Simplu! Mi-am scos de la naftalină plannerul de articole pe care-l foloseam pe când eram în facultate și aveam un munte de timp la dispoziție așa că aveam mereu articole scrise cu 1-2 luni înainte. Acum îl folosesc, totuși, în alt mod: îmi stabilesc din timp despre ce să scriu și când public. Iar la asta, evident, se adaugă și alte metode de gestionare timpului despre care am mai scris.

Concret vorbind: cât de greu mi-a fost să pornesc un blog nou?

Nu o să mint, nu o să mă dau rotundă, nu a fost ușor. Când ai un job full time, oricât de organizat ai fi, tot mai apar și momente în care îți vine să închizi tot și să fugi în Caraibe. La naiba, ai și tu nevoie de o pauză! Când să le faci pe toate! Serios, un blog (mai ales unul nou) e ca un al doilea job – asta dacă vrei să faci ceva cu el. Dacă îl ții doar de pasiune, poți fi mai relaxat.

superblog de toamna
sursa: unsplash.com

Dar eu visez multe pentru De-ale Dianei, v-am zis. De fapt, eu visez multe pentru scrisul meu. Așa că-mi piere repede pofta de a a abandona totul, deși recunosc că o pauză e benefică din când în când – chiar și în blogging. Am totuși grijă ca pauzele să nu fie prea mari. Ochii care nu se văd se uită!

Cum reușesc să trec peste oboseală și să nu devin victimă sigură a sindromului burnout? Evident, cu ajutorul planning-ului minuțios, dar v-am scris despre el deja, nu vă mai plictisesc cu asta! Însă mai e ceva: am niște planuri foarte clare de care țin și cu dinții. Nu mă dau bătută indiferent de ce se ivește în cale!

Ah, și pe lângă asta mai scriu și pe Illusion’s Street și pentru un proiect pe care momentan îl cunosc doar membri grupului de Facebook al cititorilor mei. Deci cumva lucrez triplu. Altcuiva i s-ar părea o muncă imensă și nu s-ar înhăma la așa ceva, dar eu sunt workaholică din naștere. Am nevoie să fiu ocupată la fel cum am nevoie de aer!

Și, evident, mai trebuie și promovare! Altă muncă căci trebuie să distribui, să mai scrii și câte un guest post, să ai postări interesante pe Facebook și Instagram, să mai cumperi și câte o reclamă din când în când + altele. Dar mie îmi place!

blog nou
sursa foto: pixabay.com

Am regretat vreodată acest pas?

Nu. Nu. Și iarăși nu.

A fost ceva ce mi-am dorit și, în plus, simt că mi se potrivește. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, sincer, tot la fel aș fi procedat (sau, hai, mi-aș fi deschis cel de-al doilea blog mai devreme, dar c’est la vie).

Eu sunt mândră de rezultat.

Concluzia?

Ce am vrut să spun eu în acest articol se rezumă simplu: să o iei de la capăt cu un blog nou implică multă muncă, timp, nervi și resurse de cafea nelimitate, dar mă bucur că am făcut acest pas!

De curiozitate: a mai făcut cineva asta? Cum i s-a părut experiența și cât de greu i s-a părut să pornească un blog nou?


P.S.

Nu uitați de concurs!

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: