The Talks: Free solo pe viața și pe moarte cu Alex Honnold (guest post)

free solo
sursa foto: pexeles.com

Pe Alex Honnold l-am descoperit de curând, în timp ce-mi petreceam perioada de pandemie la ai mei. Tata este fan escaladă și emisiuni cu natură, astfel că m-am văzut nevoit să urmăresc și eu diverse show-uri pe la tv.

Alex este un alpinist american, celebru pentru că a escaladat El Capitan, un vârf de munte din parcul național Yosemite, fără corzi și echipament ajutător. Tehnica de escaladă se cheamă free solo. Alex e și protagonist în documentarul Free Solo.

Vă las întâi să urmăriți speech-ul de la Ted și ne citim mai jos.

Cum a reușit Alex să urce El Cap fără corzi?

Simplu:

A început escalada încă de la 10 ani și a muncit foarte mult pentru visul lui. Ca orice poveste frumoasă, totul a început cu muncă. Muuuuultă muncă.

Prima experiența free solo nu l-a mulțumit. A fost una destul de grea ca și nivel de dificultate, dar simțea că nu era 100% pregătit și că la un moment dat s-a bazat pe noroc. Iar când vorbim de escaladă fără corzi, orice pas greșit poate deveni un ultim pas. Dezamăgirea asta l-a ambiționat și l-a făcut să-și dorească să devină mai bun, să facă ceva care l-ar mulțumi pe el, de el.

După ce i-a venit ideea de a escalada El Cap, a început etapa de planificare și de pregătire.

A urcat de 52 de ori vârful, cu coarda, până a învățat tot traseul pe de rost, de jos până sus. A simulat absolut toate situațiile pe care le-ar fi întâlnit în cursa reală și s-a pregătit temeinic. Ba chiar a urcat doar ca să pună în rucsac și să coboare la sol pietrele ce ar fi putut aluneca și l-ar fi putut încurca în tura reală.

Alex a făcut marea escaladă când a simțit că totul era perfect. Nu a pus presiune suplimentară asupra lui, pur și simplu a avut răbdare cu el până a simțit că e pregătit 100%. În timpul urcării nu a avut emoții, totul a decurs conform planului. Alex știa că pentru a reuși are nevoie să execute perfect tot ce a învățat și se simțea apt să facă asta.

free solo

Nu v-am spus eu că e simplu?

Când am zis că e simplu ce a făcut Alex, toți ați vrut să mă bateți. Chiar și Diana s-a abținut cu greu… Ceea ce voiam să spun este că rețeta este una simplă și super reală, de fapt.

Oricine vrea să reușească ceva îndrăzneț trebuie să se dedice lucrului ăla și să muncească mult și eficient în direcția respectivă, iar rezultatele vor veni atunci când persoana va fi 100% pregătită.

E un citat drăguț dintr-un pictor celebru (cred că Pablo Picasso) pe care îl tot adaptez după nevoie, din când în când. Când acesta este întrebat cât timp i-a lua să termine un tablou el răspunde „40 de ani și două săptămâni”. 40 de ani să învețe și două săptămâni să picteze.

Genul acesta de răspuns l-am putea primi și de la Alex Honnold, dar el nu este profilul arogant. Să facem puțină matematică… Alex a început escalada, în 1995, pe când avea 10 ani, s-a pregătit până în 2012, când a urcat Half Dome fără corzi, iar apoi, după alți 5 ani de pregătiri, a urcat El Cap, tot free solo.

Practic, am putea spune că lui Alex i-a luat 22 de ani, 3 ore și 56 minute să escaladeze El Cap, în stil free solo.

Toate poveștile de succes se scriu la sfârșit și sunt mereu la fel

Nu știu să calculez volumul de muncă și de sacrificiu pe care l-a depus Alex Honnold ca să își îndeplinească visul, dar garantez că este unul uriaș.

Nu există povești de succes fără muncă, dăruire și sacrificiu… Din păcate, sunt o grămadă de povești nescrise și nespuse, care nu au ajuns să fie de succes…

Poveștile se scriu la sfârșit, de asta e important să continuăm și să tragem de noi până reușim să obținem ceea ce ne-am propus… riscul să renunțăm prea devreme este uriaș.



Articolul a fost scris de către Răzvan, care de obicei scrie despre oameni, experiențe, călătorii și nemurirea sufletului pe 99xp.ro. Îi mulțumesc încă o dată Dianei pentru că m-a lăsat să contribui și eu cu o mică bucățică la serie ei de articole The Talks.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021