Suntem toți la fel. Despre discriminare

Discriminare
sursa foto: canva.com

Sincer, inițial nu voiam să scriu despre un subiect atât de discutat zilele acestea. A discuta despre discriminare a devenit, zilele acestea, la fel de comun precum trendurile fast-fashion. (Și, la fel ca el, în curând vom vedea cum se va disipa – știți voi, pe principiu fuse-fuse și se duse.) Dar, deja e prea de tot! Nu vi se pare și vouă că deja am picat într-o extremă mult prea… extremă?

Sigur, ce i s-a întâmplat lui George Floyd e regretabil. Nu zic c-ar fi normal, dar unele acțiuni deja sunt exagerate, ilogice și chiar discriminatorii față de albi.

Acum câteva zile, algoritmii Medium îmi recomandau să citesc un articol în care se afirma că toți albii sunt rasiști și că ar trebui să ne pară rău pentru asta. O generalizare atât patetică și lipsită de sens nu mai citisem de mult! Cine a scris articolul, evident, nu știe nimic despre mine, despre mediul în care am crescut, despre mediul în care trăiesc, despre locul unde îmi desfășor activitatea profesională.

Adevărul e că nouă, oamenilor, ne place să punem etichete: alb, negru, galben, creștin, musulman, budist, străin, slab, gras, femeie, bărbat… Aș putea continua așa ore întregi. Chestia aceasta nu ține de culoare, de naționalitate, de nimic! Și, dacă e vorba de discriminare, ei bine, cu toții suntem deopotrivă victime și vinovați în proporții variabile. Din acest motiv toate discuțiile legate de corectitudinea politică, de discriminarea persoanelor de culoare îmi provoacă greață (și asta nu de acum). Nu înțeleg nici de ce trebuie să ne cenzurăm filmele, cărțile, piesele de teatru, de ce trebuie să dărâmăm statui. Asta ne e cultura și istoria – ori nu putem trăi nici fără una, nici fără alta!

Oare toți acei protestatari nu văd cum au devenit niște torționari? „Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete” spunea George Santayana. Cum bine punctase cineva pe Instagram, nu doar #BlackLivesMatter, ci #AllLivesMatter.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: