După Alias Grace am simțit nevoia de a citi ceva mai lejer. Aveam nevoie de o gură de aer, astfel că m-am orientat spre Cuvinte în albastru intens – un roman young adult (YA) despre care am tot citit prin blogosferă.
Poate vi se pare o alegere ciudată pentru mine. Citesc YA din joi în Paști, știu. Însă e bine să ne aventurăm și spre alte zări, cine știe ce descoperim, nu?
Această specie literară este un soi de tranziție între literatura pentru copii și cea pentru adulți. Este, dacă vreți, o etapă de tradiție. Totuși, în ciuda faptului că literatura young adult vizează în principal cititorii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, dar și mulți adulți se declară cititori avizi ai acestui gen datorită temelor variate precum: prietenie, relații, prima iubire și identitate. În plus, stilul în care sunt scrise este unul lejer, ușor de parcurs, dar interesant. Fix de asta aveam eu nevoie după ce am citit un roman atât de complex!
Cum am ales Cuvinte în albastru intens?
Cum vă spuneam, romanul scriitoarei australiene Cath Crowley este unul despre care am tot citit în blogosfera literară autohtonă. O recenzie care îmi vine acum în minte este cea făcută de Geo (cred că prima care mi-a atras atenția asupra acestei cărți). Însă factorul decisiv a fost faptul că acțiunea acestui roman se desfășoară într-un anticariat ceva mai deosebit – un soi de rai al iubitorilor de cărți!
Despre carte
Cred că nu e vreun secret că-mi plac cărțile despre cărți. Anul trecut am devorat Browse – o antologie despre povești legate de biblioteci și recunosc, cumva aceasta a ridicat ștacheta destul de sus în ceea ce privește cărțile despre cărți și locurile livrești. Deci am avut mari așteptări în ceea ce privește romanul lui Cath Crowley. Mi-au fost ele îndeplinite? Da. În ceea ce privește tratarea acestui subiect: da!
Acțiunea se petrece în principal în / în jurul anticariatului Howling Books (Cărțile Urlătoare în versiunea în limba română). Ceea ce face acest anticariat special este Biblioteca Scrisorilor – o zonă unde vizitatorii puteau lăsa diferite notițe pe cărți sau chiar scrisori între paginile acestora. Astfel, avem ocazia de a cuprinde cu adevărat profunzimea trăirilor personajelor din carte, dar și de a ne întâlni, probabil, și cu pasajele noastre preferate din alte cărți.
Personajele principale ale romanului sunt, totuși, Henry (fiul proprietarilor anticariatului) și Rachel. Ei au fost foarte buni prieteni încă din copilărie, iar Rachel chiar ajunsese să aibă alte sentimente față de Henry. Doar că el nu reușește să observe asta și își îndreaptă atenția către Amy – o fată superficială care nu îi împărtășește sentimentele.
Cu inima frântă, Rachel se mută alături de familia ei într-un alt oraș. Însă după un timp, moartea fratelui ei o va face să se întoarcă în localitatea în care a copilărit. La început, mai mult obligată de mătușa ei, Rose, ea începe să lucreze la anticariat alături de Henry (care nu traversează nici el cea mai bună perioadă a sa: Amy l-a părăsit, iar părinții lui vor să vândă Cărțile Urlătoare).
Cum am citit Cuvinte în albastru intens?
Cuvinte în albastru intens este o lectură ușoară, caldă despre iubirea pură, despre cărți și cuvinte, despre speranță.
Deși ușor previzibilă, cartea nu plictisește, ea continuă să te țină prins, curios să afli ce scrisori mai apar între paginile cărților din Biblioteca Scrisorilor, ce se va întâmpla cu Henry și Rachel, dar și dacă George (sora lui Henry) își va da seama cine îi trimite scrisori.
Chiar pot spune că am citit cartea pe nerăsuflate, deși pe măsură ce mă apropiam de final începusem să intuiesc ce se va întâmpla. Cath Crowley are o scriitură tare faină care m-a determinat să vreau să citesc și alte cărți ale ei.
Cui recomand această carte?
Deși literatura YA este facilă și poate lipsită de profunzimi, metafore și alte complexități, cred că orice cititor are nevoie de astfel de lecturi. Sunt ca o gură de aer. Prin urmare, recomand Cuvinte în albastru intens oricui. Vă va cuceri mai ales prin numeroasele referințe literare și dragostea personajelor față de cărți.
Sau poate ați citit deja această carte? Cum vi s-a părut?
4 Comments
Citesc rar YA propriu-zis, dar din cand in cand mai apare cate o carte care imi atrage atentia. Aceasta este una dintre ele, ai prezentat-o foarte frumos. Poate fi o alegere buna pentru serile de vara.
Daaa, chiar e o carte de vară 😁
Super! Mă bucur că te-am convins să îi dai o șansă. Sau am contribuit la această decizie. Cel mai mult mă bucur că ți-a fost pe plac cartea! 🤗
Geo, îți mulțumesc ❤️❤️❤️