Ce facem cu cărțile pe care nu le mai vrem?

cărțile pe care nu le mai vrem

sursa foto: canva.com

Eram prin clasa a VI-a sau a VIII-a, nu mai țin minte exact, când tata a venit acasă cu o plasă plină cu cărți. Le cumpărase de la cineva la un preț extrem de modic: un pahar de tărie. Am găsit acolo beletristică, dar și o culegere de matematică și una de gramatică. O „captură” interesantă, deci. Totuși, înainte de a-l judeca pe acel om, haideți să ne gândim și la o poză care a tot circulat pe Facebook săptămâna aceasta cu niște cărți aruncate la gunoi. Care faptă vi se pare mai reprobabil acum?

Între a vinde niște cărți pe o cinzeacă și a le arunca, eu zic că prima e o variantă un pic mai demnă (pentru cărți mai ales). În epoca în care trăim sigur există alte moduri de a renunța la cărțile pe care nu le mai vrem.

Încă mai avem nevoie de cărți

Un lucru trebuie să fie clar: încă mai avem nevoie de cărți. De fapt, niciodată nu vom înceta să avem nevoie de ele, indiferent de cât va evolua tehnologia. De ce?

  1. Cărțile ne ajută să ne dezvoltăm vocabularul (logic).
  2. Ele sunt utile și în procesul de dezvoltare emoțională: ne fac mai empatici și mai echilibrați.
  3. Ne stimulează imaginația și curiozitatea.
  4. Ne oferă motivație, liniște sufletească, entuziasm și curajul de a vedea lucrurile într-un mod pozitiv.
  5. Ne oferă informații importante.
  6. Cititul ne îmbunătățește atenția și concentrarea.
  7. Cărțile ne ajută să găsim soluții la toate problemele din viața noastră.
  8. Așa cum spunea Margaret Fuller – „astăzi un cititor, mâine un lider” (Today a reader, tomorrow a leader).

Și abia mi-am făcut încălzirea, aș putea să vă scriu despre asta mult și bine. Unii dintre voi probabil știu deja că utilitatea cărților e unul dintre subiectele mele preferate. Aș putea trăncăni (și țăcăni tastele) despre cum cititul ne face să fim cea bună versiune a noastră. Dar, nu acesta e scopul acestui articol, așa că nu voi devia de la subiect!

cărțile pe care nu le mai vrem

Sursa foto: @anniespratt pe unsplash.com

Ce putem face cu cărțile pe care nu le mai vrem?

Totuși, să fim sinceri, oricât de utile ar fi cărțile, există momente în care vrem să ne debarasăm de o parte din ele. Poate nu mai avem spațiu sau poate pur și simplu sunt niște cărți cu care nu am rezonat, deci nici nu ne tentează prea tare să le păstrăm. Ce facem cu ele? Iată câteva idei (click pe fiecare pentru detalii):

Există numeroase biblioteci din mediul rural care au nevoie de cărți și periodic apar în Social Media diverse campanii de colectare de carte.

La fel, există și grupuri de Facebook unde putem dona cărțile pe care nu le mai vrem altor cititori.

Vânzarea este și ea o opțiune, iar avantajul ei e că poți reinvesti profitul în alte cărți. Există și grupuri de Facebook unde putem vinde cărți, OLX și alte site-uri de gen și, evident, anticariate (de exemplu Târgul Cărții).

O altă idee de reciclare a cărților este să facem schimb de cărți cu alți cititori. 

Soluții, prin urmare, există! Așa cum vă spuneam la început, aruncatul nu e una din ele. Totuși, nu vă gândiți că la alții e mai bine. Acest fenomen e întâlnit și prin alte țări. Însă partea bună e că another man’s trash is another man’s treasure (cum spun englezii, adică: gunoiul unuia e comoara altuia). Nu de mult am citit un articol despre un gunoier din Bogota care a construit o bibliotecă publică uriașă din cărțile aruncate la gunoi de alții. Deci mai există speranță, nu?

Dar, cu cărțile pe care nu le mai vreți ce faceți?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021