După cum ați văzut, în ultima vreme m-am axat pe cursuri și lecturi care să mă ajute să-mi dezvolt abilitățile de storyteller, nu spun scriitor pentru că mi se pare un pic cam mare acest cuvânt pentru mine (momentan). Între acestea s-a numărat și The Making of a Story: A Norton Guide to Creative Writing – un munte de carte, nu doar prin dimensiunile considerabile (677 de pagini), dar și prin valoarea conținutului.
[toc]
Despre The Making of a Story
The Making of a Story este un adevărat manual de scriere semnat de Alice La Plante – o scriitoare extrem de apreciată peste hotare despre care nu prea se vorbește la noi. Totodată, scriitoarea este profesor de scriere creativă la Stanford University, iar cartea despre care vă vorbesc astăzi reunește toată experiența ei de peste 15 ani în acest domeniu.
The Making of a Story conține informații esențiale utile atât scriitorilor de ficțiune, cât și celor de non-ficțiune. Despre unele aspecte prezentate v-am scris în articolele din seria Geneza unei povești așa că ați văzut deja că tratează subiecte precum procesul de scriere. Alte aspecte, despre care nu am scris pentru că nu am vrut să intru în aspectele pur teoretice, sunt cele legate de meșteșugul scriiturii: tehnici de scriere, caracterizarea personajelor, realizarea descrierilor și alegerea perspectivei narative.
Definițiile sunt clare, succinte și cel mai adesea însoțite de exemple din literatura contemporană. Iar, pentru a înțelege și mai bine conceptele prezentate, fiecare capitol conține o secțiune de exerciții și una numită „Reading as a Writer” care conține o selecție de texte ce trebuiesc citite atent pentru a răspunde apoi unor cerințe. Practic, Alice La Plante, nu ne învață doar să scriem, ea ne învață și cum să gândim precum un scriitor, să simțim cuvintele, sensul poveștilor indiferent de cui aparțin.
Diferența dintre The Making of a Story și Method and Madness
Înainte de a vă spune cum am citit eu această carte, simt nevoia să vă spun și care este diferența dintre The Making of a Story și Method and Madness, o altă carte a autoarei ce la prima vedere este o versiune mai nouă a primei. Eu una am fost puțin confuză la început și am răscolit tot internetul pentru a afla dacă, totuși, există vreo diferență sau ce aceeași carte.
În cele din urmă am descoperit că este și nu e o versiune mai recentă. Method and Madness, după cum am aflat, tratează doar ficțiunea. Astfel, toate capitolele și secțiunile despre non-ficțiune din The Making of a Story au fost eliminate (doar capitolul 14 a fost înlocuit). Personal, am ales să citesc și despre non-ficțiune căci, vorba aceea, niciodată nu se știe când ai nevoie 😀
Cum am citit The Making of a Story?
Am aflat despre The Making of a Story din workbook-ul masterclass-ului susținut de Neil Gaiman. Mi-am propus să îl cumpăr, doar că abia îl găseam, iar unde era, prețul era cam măricel. Pe Books Express am găsit cel mai bun preț la acea dată, doar că acolo nu era pe stoc.
La scurt timp am fost contactată de Alina care mi-a spus că vor primi în curând cartea și că îmi poate rezerva un exemplar. Evident că am răspuns afirmativ. Dar, surprizele nu s-au oprit aici, cartea trebuia să sosească pe 9 iunie, iar eu am pe 4!
Apoi a fost doar o chestiune de timp, doar cât să termin Cuvinte în albastru intens.
Am citit cartea cu interes și cu markere alături. Am zeci de pagini pe care le-am umplut de culoare. Alice La Plante chiar știe să explice unele chestii la care, poate, nu m-am gândit.
Însă lucrul care mi-a plăcut cel mai mult este faptul că autoarea spulberă multe mituri, teorii și sfaturi legate de scriere. Ea încurajează găsirea unui stil propriu și, mai ales, moderație. (Mai multe detalii găsiți în articolele din seria Geneza unei povești, v-am dat link-ul mai sus)
Cui recomand The Making of a Story?
The Making of a Story, evident, este utilă tuturor celor care vor să scrie o carte, fie de ficțiune, fine de non-ficțiune. Dar, eu o văd utilă și pentru bloggeri, chiar pot reține câteva tehnici utile din ea (și ce să mai zic de cei care scriu despre cărți, ei chiar ar găsi-o mai mult decât utilă). Poate fi de folos și pentru elevii de liceu care vor să își aprofundeze cunoștințele literare și vor să-și facă propriile comentarii literare pentru BAC.
Cartea lui Alice La Plante poate fi, deci, folosită în numeroase feluri. Din păcate, nu este disponibilă în limba română. Însă dacă nu vă este peste mână să citiți în limba engleză, credeți-mă că este o investiție extrem de bună!
Voi ați citit cărți despre scris? Vi s-au părut utile?
11 Comments
Am citit doar cartea „Cum se scrie un best seller”, de Monica Ramirez. Mi se pare faina aceasta carte pe care o recomanzi, mi-ar placea sa o am in biblioteca. Se retine. Citesc destul de rar astfel de carti, recunosc, dar pot fi foarte utile.
Am mai multe astfel de carti pe lista. Una dintre ele este si Misterul regelui de Stephen King. Dar o adaug si pe aceasta. Mi se par super utile astfel de volume.
O am și pe aceasta pe listă, timp să am…
Am început acum ceva timp „Lecții de magie”, Elizabeth Gilbert. Pe mine nu mă prea preocupă genul acesta de cărți, nici să scriu povești, eu am alte dileme pe care mă străduiesc să le rezolv. De ex., un blocaj. 🙃
O am și pe ea pe listă. Legat de blocaje, Dan Brown și Neil Gaiman recomandă plimbările (și uneori distanțarea pentru câteva zile de text.)
Ar fi o idee, dar fără telefon la mine, doar cu foaie și pix. 😀 Merci!
Neil folosește un carnețel, iar Dan un reportofon 🙂
🤗😘 Ești o comoară!
Mulțu’ <3