Bucătăria prin ochii copilului de ieri

Bucătăria prin ochii copilului de ieri
sursa foto: canva.com

Tocmai când credeam că am câștigat niște timp liber, vine de niciunde Potecuța cu o leapșă de neratat. Și, de parcă nu era de ajuns, mai pune și Ștef paie pe foc.

De ce e atât de specială această leapșă? Păi pentru că e despre bucătărie, iar voi deja știți cât de mult o ador! Așa că, scuzați-mă, dar abia aștept să răspund la întrebări!

Când bunica/mama gătea, treaba mea era să

… ling crema de pe castroane, deci cred că eu și Potecuța am avut vieți similare  😆 Bine, asta la început. Am trecut apoi la împăturit sarmale, făcut maioneza pentru salata de boeuf (la mână, nu la mixer, da!).

Mirosul care mă duce direct în bucătăria bunicii/mamei este

La mamaie, evident, e gustul acela de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Gust care, din păcate, s-a dus. Nu mai face nimeni pâine așa 🙁 Ah… și niște brânză.

La mama trebuie să fie cel de musca – mâncarea mea preferată (dintre cele gătite) de când îmi pot aminti eu. Știu că printre primele dăți când am mâncat era iarnă, iar eu eram la bunici și mami a venit de la oraș cu o oală de musaca. M-a fascinat efectiv!

Gustul care face cu mine acelaşi lucru

Tot musaca…

Dacă ar fi fost după mine, aş fi mâncat toată ziua numai
 
Roșii cu brânză, evident! Unele lucruri nu se schimbă niciodată 😉
 
Deşi când eram copil mâncam cu poftă, acum nu aş mai putea mânca
 
Ciorbă de fasole 😆 Am dezvoltat un soi de intoleranță la ea și la alte leguminoase similare.
 
Deşi ştiam că n-ar prea fi voie, prin bucătărie obişnuiam să
 
Gust din compoziția pentru chec (sincer, încă mai fac asta 😆 )
 
 

Cea mai pregnantă amintire din bucătăria bunicii/mamei

Pe mamaie mi-o amintesc iarna, frământând în copaia de lemn o minge mare de aluat pe care o rupea apoi în multe mingi mai mici (viitori colaci pentru biserică)   pe care le lunea într-o tavă. Uneori, dacă îi mai rămânea cocă îmi da și mie să mă joc cu ea, iar eu făceam „experimente”, o lăsam și zile la rând să se usuce.

Pe mami, în schimb, o văd făcând prăjituri. Nimeni nu face negresă ca ea. Nimeni.

Și asta a cam fost leapșa despre bucătăria prin ochii copilului de ieri. Pentru că mă simt darnică o las la liber, așa că o puteți prelua pe blogurile voastre sau puteți răspunde aici, în comentarii. Totuși, sunt curioasă ce ar spune Almona, Ana, Issabela și Răzvan.

 

 

 

 

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021