Nu mai întrebați oamenii când fac copii (guest post)

Nu mai întrebați oamenii când fac copii
sursa foto: canva.com

Recent, am aflat despre niște cunoscuți de ai noștri că au devenit părinți, iar bucuria noastră a fost cu atât mai mare cu cât nici nu știam că urmează să aibă un copil. De fapt, nu știam că își doresc copii – evident, presupunerea asta s-a dovedit a fi cu totul greșită.

Cunosc mai multe cupluri care au păstrat foarte multă discreție în momentul în care au aflat că așteaptă un copil și, din păcate, acest lucru se întâmplă deseori din cauza dezamăgirilor și a experiențelor neplăcute pe care au trebuit să le traverseze în trecut.

La polul opus, sunt oamenii care intră cu bocancii și fără nicio jenă în viața altor oameni. Îi știți, nu?

Când te măriți?

Când faci copii?

Când îl faci pe al doilea?

De ce nu o ceri/nu te cere?

Iar lista de întrebări indiscrete se poate lungi la nesfârșit. Pentru astfel de persoane, aceste întrebări sunt la fel de banale ca cele despre vreme. Pentru că nu se opresc să se gândească la cât de mult rău pot face acestea și ce impact devastator pot avea astfel de cuvinte asupra psihicului unui om care este deja, poate, greu încercat.

Să întrebi pe cineva când face copii, este extrem, extrem de nepoliticos și nu pot sublinia acest lucru suficient. Gândește-te că poate cuplul respectiv tocmai a pierdut o sarcină. Sau încearcă de mulți ani și totuși minunea nu se întâmplă, poate că nici nu știe cauza. Sau poate o știe și urmează tratemente dureroase, umilitoare și costisitoare.

Sigur, nu ai de unde să știi aceste lucruri, pentru că nimeni nu umblă strigându-le în gura mare, nu este un subiect pe care să-l dezbați, în pauză, lâng aparatul de cafea. Exact din acest motiv, pentru că nu știm în totalitate ce se petrece în viața unui om și încercările prin care trece, ar trebui să ne măsurăm cuvintele.

copii

Să încercăm să ne punem măcar puțin în loculul lui, chiar dacă nu putem tot timpul să înțelegem exact o anumită situație. Să spunem mai multe cuvinte calde și să judecăm mai puțin. Să ascultăm mai mult și să înțelegem, fără a răspunde întotdeauna.

Fiecare trece în viață prin numeroase etape, iar unele dintre ele nu sunt deloc ușoare. Cu toții facem însă eforturi să ne descurcăm cât putem de bine, așa că atenția noastră ar trebui să fie mai mult asupra propriei vieți și mai puțin pe a celorlalți. Indiscreția și bârfa nu sunt deloc atrăgătoare și, dacă observăm că le practicăm, ar trebui să ne gândim cum am putea scăpa de aceste obiceiuri dăunătoare.

Subiectul copiilor este întotdeauna unul sensibil, fie că este vorba de sarcină, naștere sau creșterea lor și ar trebui discutat doar cu persoanele apropiate, care ne înțeleg și ne vor binele. Întrebările de genul ”Când faci copii?”, ”De ce nu faci copii?” sau îndemnurile ”prietenoase” de felul ”Fă și tu un copil” mai mereu fac mai mult rău decât bine și ar trebui evitate și înlocuite cu alte conversații mai plăcute, mai folositoare  și care să nu-i provoace interlocutorului tău o depresie.

Tu ce părere ai despre acest subiect?

Acest articol a fost scris de Raluca pe care o puteți citi pe E un mic secret și Toate cărțile frumoase. Sigur o să vă placă, așa că dați o fugă pe blogurile ei!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021