Lumea are nevoie de scrisori!

scrisori
sursa foto: Canva.com

Trăim într-o eră în care totul se derulează rapid și mai mult în spatele monitoarelor. Tot mai multe aspecte ale vieții noastre migrează spre virtual. Și, în vreme ce câștigăm timp, pierdem din esența noastră.

Mai știți, de pildă, când scriam și primeam scrisori? Țin minte cu câtă bucurie i-am scris o scrisoare prietenei mele C. care se mutase de ceva timp din oraș și, mai ales, bucuria imensă de a primi un răspuns de la ea. Mai că-mi venea să țopăi în fața cutiei poștale. Dar… asta a fost în preistorie, undeva înainte de a intra la liceu.

Apoi, treptat, lumea mea a alunecat în digital. Sigur, chestia asta are și aspecte bune. Însă sunt atât de multe lucruri de care avem nevoie, inclusiv de scrisori! Și nu, nu trebuie să mă credeți doar pentru că spun eu asta, haideți să o ascultăm și pe Hannah Brencher:

Pentru subtitrare, atunci când videoul rulează veți observa în partea dreaptă jos un dreptunghi roșu cu trei puncte, dați click acolo 🙂

Mama Hannei îi scria întotdeauna scrisori. Astfel că atunci când, studentă fiind, a picat în depresie a făcut ceea ce i s-a părut normal să facă: a scris scrisori de dragoste pe care le-a lăsat prin diferite locuri pentru ca alte persoane să le găsească. Acțiunea ei a devenit o mișcare globală, The World Needs More Love Letters, care presupune expedierea de scrisori către cei care au nevoie de un boost de moral.

De ce e atât de special să scrii și să primești scrisori?

Ar trebui să vorbim, mai întâi, despre beneficiile scrisului de mână între care se numără: îmbunătățirea abilităților de citire și scriere, îmbunătățirea dexterității, dezvoltarea cognitivă și exprimarea mai bună a emoțiilor.

Apoi, trebuie neapărat aduse în discuție scrisorile.

Până la urmă, a primi o scrisoare e un act mult mai personal ce te determină la o implicare mult mai mare atunci când o citești. Situația e la fel cu atunci când citești o carte în format fizic vs. un e-mail. În plus, numeroși psihologi sunt de acord că atât acțiunea de a scrie, dar și de a primi o scrisoare are un efect terapeutic asupra emițătorului și destinatarului. Motivul? Sunt declanșați anumiți stimuli pe care i-am adormit.

Evident, ambele subiecte sunt extrem de vaste. Aș putea scrie ore în șir despre ele, dar poate v-aș plictisi și sigur ați prins deja ideea. Dacă sunteți totuși curioși să citiți mai multe, trebuie doar să apăsați unul dintre butoanele de mai jos. (Un articol e în engleză pentru că nu am găsit ceva la fel de bun în română.)

Un lucru e cert: lumea are nevoie de scrisori mai mult decât de mesaje pe Facebook, WhatsApp, Telegram, e-mail și ce mai folosiți voi.

Ele ne ajută să ne conectăm într-un mod cu totul diferit. E o experiență fizică, infinit mai umană. Nu-i așa că și voi sunteți de acord cu mine?

Surpriza mea pentru voi

Ei, dragilor, acest articol m-a pus serios pe gânduri și, după ce am tot întors totul pe față și pe dos de 1000 de ori, am luat o decizie faină! Prima persoană care deja mai are un comentariu aprobat pe blog și va răspunde la întrebarea de la finalul articolului va primi o scrisoare din partea mea + un cadou care știu sigur că o să îi placă 😀 Eh, acum știu că v-am făcut curioși, așa că nu vă mai țin mult pe jar! Iată întrebarea:

Cui i-ai scrie o scrisoare în acest moment?

Evident, ea e valabilă pentru toți, chiar dacă nu vă pot oferi tuturor un premiu 🙂

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021