
Dacă mă urmăriți pe canalele de Social Media, probabil că v-ați simțit o idee terorizați de fotografiile cărții Creatorii de hituri. Știința popularității într-o lume distrată. Dar, adevărul este că mi-a plăcut la nebunie ce am găsit în ea!
Sinceră să fiu, nu aveam mari așteptări. Am o relația de love-hate cu non-ficțiunea de acest gen. Unele cărți mi se par geniale, altele plictisitoare. Cartea jurnalistului Derek Thompson, din fericire, a intrat în prima categorie!
Cum am citit Creatorii de hituri?
Cred că e de prisos să spun că am citit cartea aceasta cu mare interes. Pe lângă informații cu privire la regulile care guvernează haosul nostru cultural explicând, totodată, de ce unele lucruri devin hituri: „psihologia motivelor pentru care oamenilor le plac anumite lucruri, rețelele sociale prin intermediul cărora se răspândesc și economia piețelor culturale”.
Derek Thompson a adunat în cele 428 de pagini ale cărții informații din diverse domenii precum pictură, cinematografie, literatură, muzică și altele. V-ați gândit vreodată ce legătură poate fi între grila unui post de televiziune și refrenele catchy ale lui The Weeknd? Sau de ce unele prenume sunt mai populare decât altele (și nu, nu e legat doar de telenovele :lol:)? De ce la Hollywood parcă se produc tot mai multe remake-uri și adaptări? De ce mari capodopere ale literaturii clasice sau cărți contemporane premiate au un rating mic pe Goodreads? Eh, toate acestea sunt explicate aici și fac din Creatorii de hituri un must read extrem de interesant.

Ce am învățat din carte?
Cred că aceasta e următoarea voastră întrebare, așa că am pregătit o listă destul de lungă 😀 Sper să vă fie și vouă de folos cumva!
În primul rând, consumatorii de hituri sunt în același timp și neofili (curioși să afle lucruri noi), dar și neofobi (le e teamă de nou). Prin urmare, cei mai buni creatori de hituri sunt cei care îmbină vechiul cu noul producând așa numitele „surprize familiare”.

Regula MAYA
Formulată de Raymond Lowey, drept părintele design-ului modern, această regulă spune că „oamenii sunt ușor atrași de produse îndrăznețe, dar ușor de înțeles instantaneu” (MAYA = Most Advanced Yet Acceptable).
Aceasta a fost folosită pentru a explica de ce unele melodii sunt de-a dreptul obsedante, de ce meme-urile amuzante devin virale și așa mai departe. Însă nu e vorba doar de familiaritate. După cum notează autorul „este ceva nou, provocator sau surprinzător care deschide o ușă către o senzație de confort, semnificație sau familiaritate. Se numește «aha estetic».”
Despre noutate
Oamenilor le displace noutate. Însă, există un grad de „noutate optimă” sau de idei ușor noi care sunt acceptate și îmbrățișate de către public.
Știați că scenariștii își promovează creațiile folosind anumite sloganuri conceptuale? Astfel că Titanic, deși e un mare hit, a fost prezentat drept „Romeo și Julieta pe un vapor care se scufundă”.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Creatorii de hituri…
Ce ați citit mai sus e doar o selecție din multele paragrafe pe care mi le-am subliniat. Dar, dacă vreți să aflați mai multe, va trebui să citiți cartea și să urmăriți următorul discurs al autorului:
7 Comments
Dacă tot pun pe listă cărți, nu mi-ajunge viața să le citesc pe toate. Dar nici nu mă pot preface că nu există. :)))))))) Cum să fac? Aceasta-i întrebarea. :)))))))
Draga mea, și eu am aceeași dilemă 😂
:)))))) Păi să ne ajute cineva să ieșim din dilemă!
:))
Chiar imi pare bine gandita si argumentata. O lectura din care poti trage cateva concluzii, e clar!
Chiar da. Deși am început serios să citesc mai multă non-ficțiune, greu găsesc așa o carte… 🙄