
Ne-am mutat împreună de câțiva ani. Așa cum se întâmplă când pornești la drum în doi, am umplut cei 70 de metri pătrați ai apartamentului cu obiecte, dar și cu vise.
Oh, da, și câte vise! Oricât de pragmatici am fi de luni până vineri de la opt la patru (sau uneori chiar mai mult), în restul timpului noi visăm cu ochii deschiși. Visăm colorat, chiar strident, la un viitor mai mult ca perfect!
Dar, ce te faci atunci când visele tale sunt atât de mari încât te împing afară din casă? Te muți! Și nu, nu vă gândiți că a fost o decizie ușoară!
Am investit multe în această casă: resurse financiare, evident, timp, energie, imaginație, planuri peste planuri peste planuri și… cam tot ce necesită o căsuță nouă atât de specială. Însă într-o seară în timp ce urmăream un film pe canapeaua noastră pe care eu mă încăpățânez s-o numesc grej, dar jumătatea mea îi spune gri, am realizat că nu mai aveam spațiu. Toate camerele erau ocupate în vreme ce noi visam tot mai mult să fim… mai mulți.

De aici și până la momentul în care ne-am așezat și am început să punem pe hârtie proiectul „Casa viselor noastre 2.0” nu au fost decât vreo câteva ore. Nu voiam ceva ieșit din comun: un living un pic mai mare și cu un perete doar din ferestre ce dau spre grădină, 2 dormitoare, un dressing, o bucătărie mai încăpătoare, o cameră de relaxare cu un loc de lectură și unul de gaming. Pe scurt, visam fix genul de casă de care o familie tânără avea nevoie.
Și totuși… oricât de simplă și călduroasă era casa noastră, a începe o construcție de la zero e întotdeauna un plan ambițios. Adaugați la ele două vieți extrem de prinse în hățișurile corporatiste, cu multe responsabilități și (uneori) prea puțin timp liber și rezultatul va fi haos… ori poate nu! Faptul că lucrăm într-un mediu corporate, are uneori și avantaje. Nu aveam să lăsăm viețile noastre încâlcite în jurul unor ședințe să ne împiedice în îndeplinirea unui vis acestui frumos. Așa că, în purul stil al oamenilor care își petrec minim 8 ore pe zi la birou am început cu…
Pasul 1 în realizarea proiectului Casa viselor 2.0: Planificarea
Nu doar că am desenat, cum ne-am priceput noi, planul casei. Asta e suficient doar pentru a visa. Noi am stabilit și un plan concret de urmat pornind de la câteva întrebări simple la care am răspuns în cel mai sincer (și S.M.A.R.T) mod posibil.
Construirea unei case suficient de mare încât să găzduiască doi adulți și un copil. Casa trebuie să le ofere: confort și libertate de mișcare în egală măsură.
În 2022. Este un termen perfect realizabil.
Nu trebuie să fie foarte departe de oraș. Totuși, avem nevoie să mergem des acolo. O rază de căutare de 10-12 km în jurul Piteștiului e mai mult decât decentă.
Avem la dispoziție economiile noastre, dar putem face și un credit. Apoi, pentru a mobila casa vom putea folosi o parte din banii pe care îi vom lua pentru teren, iar cu restul putem rambursa o parte din credit pentru a mai reduce din rată. Pentru început, estimăm un cost de 150000 de euro (teren, echipă de construcții, materiale, arhitect).
Odată ce am răspuns pragmatic la aceste întrebări am realizat că planul nostru e unul concret, nu doar un vis frumos. Așa că nu am mai stat pe gânduri și-am trecut la pasul 2 căci, știți cum e, timpul zboară!

Pasul 2: Terenul
Evident, primul lucru de care ai nevoie atunci când îți construiești o casă e un teren. Voiam unul suficient de mare încât să ne permită să avem și o grădină cu foișor și un spațiu de joacă. Visam să fie într-un loc cât mai departe de zgomot și mai apropiat de natură, dar știam că nu ne puteam distanța nici de oraș prea mult. Ce să faci, eram și suntem în continuare legați de el!
Astfel că, într-un weekend, înarmați cu răbdare am pornit să explorăm localitățile din jurul orașului nostru. Dar, nu vă gândiți că am hoinărit prea mult căutând vreun teren pe care să fie înfiptă o pancartă mare cu „de vânzare”. Chiar nu a fost așa.
Spre surprinderea mea, cu primul loc vizitat am avut o chimie teribilă. Și cum să nu ai? Era suficient de departe de oraș încât să nu auzim zumzetul traficului, dar totuși nu era la cucuieții din deal! Era înconjurat de copaci, dar și de câteva case – oricum, nu mi-ar fi plăcut să locuiesc în pustiu! Avea suficient loc pentru grădina la care visam și, mai mult, puteam vedea și muntele înălțându-se semeț în depărtare. Dacă asta nu a fost dragoste la prima vedere, atunci nu știu ce poate fi! Deci, punct ochit punct lovit!
Pasul 3: echipa
Evident, nu puteam realiza singuri o casă. Nu ne ajută nici profesiile și cu atât mai puțin talentul! Dar, aici aveam un as în mânecă – unul numit N.A.Ș.U’. Exact! Nașul nostru este inginer constructor astfel că găsirea unei echipe de construcții a durat fix… cât să-i dăm un mesaj pe WhatsApp.
pasul 4: MAterialele și secretul care ne-a ajutat să economisim timp, nervi și bani
Aveam terenul, aveam echipa, evident, ne puteam apuca de treabă. Întâi de toate trebuia să ne stabilim o listă cu materiale. Cum aveam deja un expert la dispoziție a fost foarte ușor să încropim o listă și să știm clar de cât beton la cifă avem nevoie pentru o fundație solidă și de câtă țiglă ceramică pentru un acoperiș durabil. Altfel, ar fi trebuit să ne așezăm să facem calcule, măsurători și să încropim de unii singuri o listă de materiale.
De unde urma să le luăm, știam tot de de la nașu’: de pe Vindem-Ieftin.ro – o casă de comenzi pentru materiale de construcții online. Un concept unic în România care aduce consumatorul mult mai aproape de producători scurtând lanțul de distribuție astfel încât consumatorii finali să nu mai piardă timp și nervi prin hypermarket-uri (și, uneori, nici să nu găsească tot ceea ce căutau). Cu ajutorul lor dotasem deja cu ferestre PVC de ultimă generație atât apartamentul nostru, cât și casa de la țară (pentru care cumpărasem și pavaj decorativ pentru curte cu acea ocazie).

În plus, fiind deja clienți, am aflat (tot de la nașu’, evident) că ne calificam pentru un grup VIP care ne oferea niște beneficii deloc de neglijat.
Despre GRUPUL VIP Vindem ieftin
Grupul VIP este dedicat clienților existenți ai Vindem-Ieftin care doresc să achiziționeze produse din minim 3-5 categorii din portofoliul casei de comenzi. Cei care solicită un astfel de grup beneficiază de:
- consultanță prioritară;
- răspuns rapid și adaptat nevoilor exprimate;
- centralizarea informațiilor într-un singur loc;
- condiții speciale pentru împachetare și livrare;
- status de livrare în timp real.
Așa că nu am stat mult pe gânduri, acest grup era fix ceea ce ne trebuia nouă. Am intrat pe site, am apăsat pe „Vreau grup” și în secunda doi am fost contactați de Cristina:
– Bună ziua, numele meu este Cristina și voi fi consultant în cadrul grupului VIP Vindem-Ieftin dedicat nevoii dumneavoastră de construcție!
– Bună ziua, eu sunt Diana! Încântată de cunoștință!
– Pentru început, Diana, îmi poți spune mai multe despre planurile tale de construcție?
– Sigur! Eu și soțul meu am decis că e timpul să ne mutăm de la apartament la casă. Ne dorim mai mult spațiu și ceva mai multă liniște. Am găsit locul ideal pentru construcție, avem și o echipă bună de constructori, dar avem nevoie de ajutorul vostru pentru materiale.
– Sigur, cu mare drag! Aveți o listă de produse?
– Da, pentru început lucrurile de bază: beton, șipci, ferestre, lemn compozit WPC. Avem o listă destul de lungă!
– OK, uite cum facem: eu o să creez grupul de WhatsApp în care voi introduce și câțiva colegi de-ai mei care ne vor ajuta să găsim mai rapid produsele pe care le căutați… și, evident, la prețuri mai accesibile. În plus, puteți adăuga în grup pe cineva din echipa voastră de construcție, persoana care se ocupă de decorațiuni. Așa vom putea ține legătura în timp real cu persoanele care se ocupă de lucrare și va fi mai puțină bătaie de cap pentru dumneavoastră.
– Super! Mulțumim mult!
– Cu mare drag! Vă mai pot ajuta cu ceva?
– De fapt, am avea nevoie de o recomandare! Vezi, nu reușim să ne decidem cu privire la modul în care vom izola casa… Ce ne-ați recomanda?
– Eu vă recomand să mergeți pe varianta termosistem din polistiren Dalmatina. Este un polistiren ignifugat, cu o bună stabilitate a formei și a dimensiunii, rezistent la trecerea timpului și nu are în compoziție hidrocarburi nocive sau formaldehidă.
– Pare o alegere bună!
– Chiar este!
– OK, o să-l trec pe listă!
– Sigur! Vă mai pot ajuta cu ceva?
– Nu, pentru moment este tot! O să definitivăm lista și v-o trimitem pe grup! Mulțumim!
– Și eu vă mulțumesc! O zi bună și pe curând!
– Pe curând! O zi bună!
Nu a trecut mult timp de când am trimis lista Cristinei și colegilor pe care i-a adăugat în grupul VIP că am și primit răspunsul lor mai mult decât îmbucurător pentru noi:


Pasul 5 pentru proiectul casa viselor 2.0: RELAX...
Haideți că până aici totul a fost ușor. Povestea aceasta a casei viselor noastre e dovada clară că atunci când îți dorești să realizezi ceva din totul sufletul trebuie doar să începi să lucrezi pentru acel lucru apoi totul vine de la sine. Terenul, resursele financiare, ajutoarele (și ce ajutoare avem noi: echipa lui nașu’ și pe Cristina de la Videm-Ieftin.ro).
În plus, că tot veni vorba de ajutoare, chiar am primit niște sfaturi destul de bune de la amândoi:
- Fiți siguri că ați explorat toate posibilitățile, altfel la finalul proiectului o să aveți gânduri de genul „Și dacă am fi făcut…”;
- Construcția sau renovarea unei case înseamnă a crea ceva propriu și personal. Așa că permiteți-vă să visați și să aveți planuri. Bugetul și toate celelalte lucruri vin pe locul doi. Important e să vă creați un loc al vostru;
- Vor fi multe decizii de luat, dar nu uitați să fiți întotdeauna atenți la detalii – doar așa veți putea să aveți într-adevăr casa viselor voastre;
- Acceptați că uneori se mai întâmplă și lucruri neprevăzute. Luați totul cu calm și lăsați experții să se ocupe;
- Visați, dar odată ce luați o decizie, nu vă răzgândiți! Dacă o faceți, vă va costa bani, nervi și poate câteva ședințe de terapie.
Am scris acest articol cu mare drag pentru proba 4 din SuperBlog 2020. Sper că v-a plăcut!