
Pe Florina Russu am descoperit-o în grupul Happy Business Moms și încă din prima clipă mi-am zis că trebuie să o invit la una dintre discuțiile la feminin de pe grup. De ce? Pentru că e un om cu multe, dar multe activități: profesor, scriitor, Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar, pilot de raliu, fotograf și, cel mai important, mamă.
Vă invit și pe voi să o descoperiți, iar la final vă invit să citiți și interviul pe care eu i l-am acordat cu mare drag acum ceva timp.
Care e definiția ta personală?
Bună! Sunt Florina Russu – profesor, scriitor, Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, mama de 3 copii minunați (Victoria, 2 ani, Dragoș 5, Miruna, 8) și soția unui om, maestrul meu, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani pe terenul de baschet din curtea școlii și care m-a provocat să joc conștient meciul vieții mele.
Definiția mea personală este despre a trăi o viață împărtășită artistic cu oamenii din jurul, altfel singurătatea umană poate naște cele mai negre pandemii existențiale. În lumea unui creator, totul capătă o altă dimensiune, nuanțele sunt diferite, culorile trăirilor mereu intense și profunde.
Cred că poți trăi în lumea artistului neînțeles “metaforic corect”, cu ușa închisă în turnul tău de fildeș, tipicar și ideal, devotat crezului tău și să fii unicul tău Dumnezeu, sau poți să reușești să cobori din farul amneziilor haotice ale ego-ului, să aduci bucurie, revelații, reverie creativă sufletelor care caută în viață sens, profunzime, destin prin comuniune, vulnerabilitate pentru autenticitate. Da, cred în destin, predestinare, iar al meu e să fiu mereu acolo pentru cei care sunt preocupați de cunoaștere și învățare împreună, prin arte.

Ce ne poți spune despre proiectul tău, Academia Română de Imagine și Imaginar educațional?
După un masterat şi un doctorat în Istoria Imaginilor, Istoria Ideilor la U.B.B Cluj, după titulatura în învățământul de stat ISJ Cluj, proiectul unic al Academiei GLOBULARIA, este cel pentru care m-am pregătit o viață întreagă. Este o instituție cu 3 angajați full-time, 2 part-time, și în curând, un magazine online, direct din www.florinarussu.ro, www.globularia.eu, cu produse de imagerie educațională.
Pentru că este destul de ciudat să existe așa ceva în România, am să explic puțin mai pe larg. În mediul Academic românesc există institute de cercetare axate pe domeniul imaginarului: Litere U.B.B. Cluj- “Phantasma”, Universitatea 1 Decembrie Alba-Iulia-“Speculum”, Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Istorie-Centrul de Istoria Imaginarului “IMAGINES”, Universitatea din Pitești etc).
În lume există peste 40 de institute și laboratoare de cercetare a imaginarului: Spania, Franța, Brazilia, Canada, Israel, Polonia, etc, care teoretizează legătura între imagine, imaginar și domeniile umane de viață: literatura, istoria, filosofia, politica, geografia, filologia, religia și altele. GLOBULARIA, Academia noastră nu este un institut de cercetare, ci este o instituție care vinde produse vizuale și oferă beneficii reale domeniului educativ, fiind la current cu toate teoretizările din domeniul imaginației și imaginarului educațional.
Toți promotorii educaționali, scoli și universități, profesori, familii, investitori, ONG-uri pot cumpăra cursuri de educație vizuală, Face reading, LIE to me, Diplomacy, Consiliere vocațională, fotografii-video, design vizual pentru interior și exterior instituție, Brand de instituție sau Brand personal prin albume artistice, expoziții naționale și internaționale, Enciclopedii de emoții, tabere acreditate MEN.

Care sunt valorile pe care le promovezi prin intermediul său?
Academia este despre profesionalism, imaginației şi imaginar educațional vizionar, meserii şi spații de viitor în domeniul educației.
Am scris, destul de amplu, un interviu foarte drag, aici.
Profesor de educație vizuală ar trebui să existe în fiecare scoală, universitate, și un brand puternic în jurul fiecărui profesor sau proiect educativ lansat pe piața liberă de idei.
Trăim într-o lume în care creativitatea și inspirația, formarea și leadershipul în educație trebuie reinvestit simbolic. Cu alte cuvinte, nu doar vindem panouri vizuale școlare, albume de fotografie pentru familiile preocupate de educația în familie, filme pentru accesare proiecte europene, nu doar organizăm conferințe naționale și internaționale pe teme de educație, scriem cărți despre emoțiile implicate în procesul de învățare sau vindem produse noi pentru orele de geografie/istorie (globul levitațional) și engleză (Emoticon Calendar), ci reatribuim funcția simbolică imaginației prin artele vizuale, prin acte voite și asumate profesional nu doar teoretic.
IMAGINARUL nostru este motorul care pune funcțiune mecanismele automate ale creierului nostru, ale emoțiilor noastre, inclusiv pe cea de învățare. Faptul că se reușește sau nu într-un act educațional, ține de gradul de imaginație al minților cu care ne înconjurăm sau cu care lucrăm, și individual, și în colectiv. IMAGINARUL ca totalitate a imaginilor și funcțiilor imaginației, este o lege a minții-PSIHOCIBERNETICA, de MAXWELL MALTZ, pg 46-47.
Mai ai și alte proiecte? Ce ne poți spune despre ele?
Lumea mă cunoște ca primul fotograf educațional din țară, ceea ce e foarte bine, adică să aduci nișa fotografiei profesioniste în domeniul educațional e lucru mare și chiar sunt foarte mândră că am îndrăznit să fac asta în 2018. (Despre Florina Russu – Profesor și fotograf puteți citi aici și aici, iar despre calitatea de Președinte al Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional – aici.)
Am un CLUB de fotografie la școala unde predau, cu care am început să câștig premii internaționale de video și fotografie, și cred că noile modele digitale de expunere ale copiilor: vlogul, blogul, imagini, folosite ca sisteme de achiziție pot să îi învețe multe despre ei, și pe noi, adulții, despre nevoile lor de fi văzuți și asculți.
Îmi place să scriu proză scurtă, cărțile mele le găsiți la Editura Limes. Scriu la fel cum beau apă, mă rog, iubesc, pentru că simt nevoia să pun în cuvinte trăsături și atitudini, pentru că literatura pentru mine mereu a fost spațiu de formare și creștere. După ce merge pe profit magazinul GLOBULARIEI, o mini editură GLOBULARIA pentru cărți de literatură ar completa frumos Laboratoarele Academiei. (Despre activitatea de scriitor a Florinei puteți citi , aici și aici)

Dar despre activitatea ta în cadrul asociației Happy Business Moms, ce ne poți spune?
Coordonez Happy Business Moms Cluj de câțiva ani, ca voluntar în această Asociație Națională de femei minunate de afaceri, unde am aflat noțiuni practice despre cum poți să ai un business de succes, să fii un lider pentru proiectul vieții tale și cum să monetizezi strategic și comportamental fiecare creştere a ta. Mi-am găsit locul aici, răgazul de a face lucrurile în ritmul propriu și am aflat, destul de curând, că sunt aici și pentru că eu am fost chemarea altora.
Atunci a devenit clar pentru mine că expresia educație financiară înseamnă când te folosești de ambele capete ale modelor. Sper din tot sufletul că și celelalte doamne de marketing, vânzări, brandocracy, creative writing, story telling, business analysts, comunicare and CO au învățat prin GLOBULARIA faptul că afacerea ta va vinde proporțional cu capacitatea ta și a firmei tale de a avea produse reale după o formă prealabilă conceptuală imaginativă vizionară, de cele mai multe ori răspunzând unei nevoi reale, aceasta din urmă, mai mereu de natură spirituală. (Mai multe despre activitatea realizată de Florina Russu în cadrul Asociației Happy Business Moms găsiți aici, aici și aici, iar despre echipa de la Cluj a asociației aici).
Nu am putut să nu remarc pe profilul tău faptul că ai participat la Women Rally. Cum a fost această experiență?
Eram însărcinată cu Miruna și făceam naveta cu autobuzul la școală unde merg azi conducând cu maximă plăcere 20-30 de minute în fiecare zi, iau la ocazie pe toată lumea pe care o văd în drum, deoarece îmi amintește de cât de neputincioasă mă simțeam când înghețam de frig până să vină autobuzul, fie eram nevoită să merg pe jos, cu burta mare pe zăpadă și ghețuș, fără ca cineva, chiar și colegi de serviciu, să mă ia la ocazie.
Apoi, peste aceste categorii de amintiri neplăcute, am acumulat frustrări în trafic, hărțuire chiar, eu fiind din vestitul județ Alba. Așadar, am ales să îmi transform toate limitările, toate tristețile și amintirile neplăcute cu o competiție unde concurezi cu tine însăți, nu cu celelalte mașini sau doamne. Și am câștigat enorm de mult curaj, experiență, prietenii și fani.
Dragoș, băiețelul meu îmi e cel mai mare fan, și cu această medalie de emoții pozitive mă mândresc tare mult!

De atunci râd cu poftă, din nou, la bancurile cu blonde la volan. Terapie curată acest raliu! Îl recomand cu drag. Anul viitor are patru etape: Timișoara, București, Cluj și Sibiu.
Că veni vorba de asta – crezi că există experiențe / treburi casnice / job-uri dedicate doar femeilor sau doar bărbaților? Sau am ajuns, în sfârșit la o egalitate între sexe?
Foarte bună întrebarea. Suntem egale cu bărbații atât cât ne dăm noi, femeile, voie să fim. Unele mai egale decât bărbații, atunci când facem din feminitate un apanaj exclusivist, altele doar un sex și atât, un apanaj al sexului am vrut să zic!
Ce le lipsește femeilor din România?
Femeilor din România le lipsește empatia, accesul la o educație bună și servicii medicale de calitate, mai ales în mediul rural, independență financiară, bărbați asumați bine și total în rolul de tată și erou, mai multă cerebralitate în gestionarea stresului și a emoțiilor, înclinația native spre joc și joacă.
Dar principala calitate a femeilor de carieră care este?
Principala calitate a femeilor din România în poziții înalte sunt studiile universitare finalizate, gradul de anduranță în condiții de stres și comunicarea foarte deschisă.
Dacă mâine ar fi să alegi o altă țară în care să locuiești, care ar fi aceea și pe criterii ai face alegerea?
Aș alege Anglia și cred că ACADEMIA GLOBULARIA ar funcționa fantastic în regim scolastic britanic, dar ce m-aș face cu vinul de Italia? Nu știu, sincer!
Dar dacă ar fi să te reprofilezi peste noapte, ce domeniu ai alege?
Nici gând să mă reprofilez.
Revenind, totuși, la tine, omul Florina Russu, ce vise ai? Dar planuri de viitor?
Îmi doresc să văd, împreună cu familia mea, aurora boreală și să îmi iau, anul viitor, diploma de Doctor în terapia subconștientului, să vin exclusiv în ajutorul tinerilor cu terapii vizuale dinamice de vindecare și evoluție spirituală a copiilor.
În încheiere, ne lași un gând feminin, te rog?
Mulțumesc, Diana, pentru acest interviu tare provocator! Mi-l fac cadou în această toamnă! Iar pentru doamnele scriitor, un mic îndemn:
“Poartă sufletele celor care vor să fie văzute ca niște bijuterii argintii cu diamante în urechile tale. S-ar putea să fie lumina lumânării care îți va topi ție ceara surzeniei, ca recunoaștere a prieteniei tale!”

Mulțumesc, Florina pentru interviu și pentru superbele fotografii!
2 Comments
Excelent interviu!
Excepțională doamnă!
Mă bucur că ți-a plăcut 😍