Sânge ombilical: panaceu sau produs de marketing

sânge ombilical
sursa foto: canva.com

Cuprins

De când am scris articolul legat de  pregătirea viitorului bebelușului încă din perioada de sarcină, am tot primit întrebări legate mai ales de recoltarea celulelor stem din sângele ombilical. Dintre toate, însă, cea mai pregnantă a fost aceasta:

Nu ți se pare un subiect prea controversat pentru a-l aborda pe blog?

Ei bine, da, e o temă controversată. Tocmai de aceea mi se pare ceva despre care chiar trebuie să scriu pe blog. Așa că mi-am făcut temele bine de tot și astăzi vă voi vorbi despre un subiect interesant care, știu sigur, e de interes pentru toți: „sânge ombilical: panaceu sau produs de marketing”.

Prin urmare, astăzi vom discuta despre ce e mit, ce e marketing mult prea bun și ce e informație reală în acest domeniu. Sunteți pregătiți?

sânge ombilical
sursa foto: canva.com

Sângele ombilical mai valoros din punct de vedere medical


Mit:


Toate celulele stem sunt la fel. 

Indiferent de unde provin, toate celulele stem au aceleași proprietăți.

Acest lucru este, evident, fals. Când oamenii aud sintagama „celule stem”, de obicei le asociază cu celulele stem embrionare – cele recoltate la naștere. Însă acest tip ce celule este doar unul. Ele sunt, într-adevăr foarte puternice căci au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism. Însă există și celule stem adulte ce provin din din măduva osoasă, țesutul adipos (grăsime), dinții etc. Acestea diferă prin capacitatea lor de a deveni diferite tipuri de celule din corp, în funcție de sursa, vârsta și alți factori.

În plus, chiar și celulele stem recoltate la naștere au capacități diferite, iar între ele se disting clar cele din sângele ombilical. Dr. Claire McCharty de la Boston Children’s Hospital scria într-un articol din Harvard Health Publishing că părinții ar trebui să ia în vedere recoltarea de sânge ombilical dintr-un motiv important:

 
sânge ombilical
sursa foto: canva.com, edit: canva.com

Putem extrage celule stem hematopoietice și din măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar însă cea mai importantă sursă rămână sângele ombilical. Acestea au fost printre primele celule stem identificate la începutul anilor ’60 de către doi medici canadieni: dr. James Till și dr. Ernest McCulloch.

Însă în sângele ombilical mai găsim și alte celule ce pot trata alte afecțiuni. Un studiu clinic al Duke Centre for Autism and Brain Development a dovedit eficacitatea perfuziei intravenoasă de sânge de cordon ombilical autolog la copiii mici cu TSA (tulburare de spectru autist) este sigură și fezabilă. În plus, în urma acestu studiu s-au observat îmbunătățiri semnificative ale comportamentului observate în primele 6 luni post perfuzie și susținute la 12 luni.

Un alt studiu a implicat 11 copii cu deficiențe de auz. Aceștia aveau stocate unități de sânge ombilical recoltate la naștere, iar în urma administrării sale s-a constatat că pentru 45% dintre participanți capacitatea auditivă s-a îmbunătățit considerabil. Sigur, acesta a fost doar un test de fază 1, da cercetările continuă și rezultatele par promițătoare.

Însă acestea sunt doar două exemple de întrebuințări ale sângelui ombilical diferite față de cele în care sunt folosite celulele stem.

Transplantul: de câte tipuri este. Este transplantul alogenic fraternal eficient?

Evident, există și mai multe tipuri de transplant (click pe fiecare pentru a le descoperi):

Se utilizează propria grefă de sânge ombilical.

Atunci când se utilizează grefe de la un donator compatibil.

Atunci când donatorul este înrudit cu pacientul.

 

Mit:

 

 

Transplantul autogen este sigur pentru că, practic, vorbim despre propriile celule ce se întorc în corp. Însă transplantul alogenic, chiar și cel fraternal nu este.

Și acest mit este fals. Dovadă stau numeroasele povești ale transplanturilor alogenice realizate cu succes. De pildă, am citit recent desprecazul unui băiețel iranian de 6 ani ce a fost diagnosticat cu o afecțiune ereditară caracterizată printr-o anemie severă. Singura lui șansă de a se vindeca a fost un transplant alogenic de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil și sănătos din punct de vedere imunologic.

Din fericire, surioara lui, acum în vârstă de doi ani, s-a dovedit a fi compatibilă. Astfel că băiețelului i s-a putut realiza acest transplant  la Shariati Hospital folosindu-se ca sursă de celule stem hematoformatoare grefa de sânge ombilical a surorii sale. Cei doi se bucură acum de copilărie, iar povestea lor este încă o dovadă a siguranței și eficienței transplantului alogenic fraternal de celule stem provenite din sângele ombilical.
sursa foto: canva.com

Fake-news și reclame cât cuprinde

 

Mit:

 

Celulele stem pot vindeca orice tip de afecțiune.

Adevărul e că celulele stem chiar par un medicament miraculos. Așa că sunt promovate ca fiind incluse în tot felul de produse (de la cosmetice la suplimente alimentare), dar fără dovezi clare ale eficienței lor. Însă, dacă mă gândesc bine, și aici putem vorbi și despre alte practici de folosire a produselor bilologice în scopuri neconvenționale. De exemplu placentophagia (atât de populară la Holywood încât au apelat la ea Hilary Duff, Alicia Silverstone și Katy Perry) și altele.

Dar, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile cu aceste  exemple și cum ne putem feri de fake-news veți descoperi în acest video creat pentru voi:

videoclip realizat în canva.com

Ce trebuie noi să reținem e că atunci când citim / vedem o reclamă a unui produs ce se presupune a avea în compoziție celule stem sau orice alt produs biologic este să ne documentă temeinic. „Știința înseamnă putere”, asta spunea Thomas Jefferson.

În ceea ce privește celulele stem, trebuie să fim conștienți că, din păcate, oamenii de știință încă le mai studiază. Nu există dovezi conform cărora ele sunt un panaceu.

Proprietățile lor terapeutice pe termen lung sunt încă în cercetare și, în pofida a numeroase studii finalizate care arată efectele lor pozitive asupra pacienților, rezultatele nu pot fi întotdeauna garantate. Cu toate acestea, terapia cu celule stem este o opțiune de tratament viabilă pentru afecțiuni autoimune, inflamații cronice și o mână de alte afecțiuni.

Despre recoltare

În lipsa recoltării la naștere, resurse importante de produse biologice se distrug. În acel moment sunt disponibile resurse extrem de importante: sânge ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar. Din acestea se obțin până la 25 de unități de celule stem de diferite tipuri:

După recoltare, acestea vor fi stocate în containere speciale la -196 de grade celsius.

 

Mit:

 

Procedura de recoltare este una complicată și de durată.

De fapt, procedura re recoltare sa sângelui ombilical și placentar durează între 30 de secunde și 3 minute și nu implică riscuri pentru mamă sau bebeluș. Recoltarea se realizează după încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical și nu ține cont de tipul de naștere ales (cezariană, pe cale naturală, în apă, naștere prematură sau suprapurtată și evident, sarcină multiplă).

Ținând cont de multitudinea de afecțiuni grave, recoltarea de celule stem din produsele biologice disponibile la naștere ar trebui să fie luată în considerare de cât mai mulți părinți.

tipuri de boli celule stem sânge ombilical
infografic realizat folosind canva.com

Ce înseamnă să fii compatibil?secretul succesului

Așa cum  vă scriam mai sus, celulele stem din diferitele resurse biologice recoltate la naștere pot fi utilizate și în cazul transplanturilor alogene. V-am scris acolo și despre un transplant soldat cu succes, dar știu, cel mai bine vorbim cu date științifice în astfel de cazuri.

Conform studiului The Importance of HLA Assessment in “Off-the-Shelf” Allogeneic Mesenchymal Stem Cells Based-Therapies realizat în 2019 de mai mulți medici americani, diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen) Acesta este un marker prin ce  determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul definind, astfel, și compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic. Practic, acesta este „secretul succesului”. Iată un motiv în plus în favoarea recoltării.

 

Vreți să aflați mai mult despre cum se găsește un donator compatibil HLA? (întoarceți caseta și aflați)
Compatibiltatea HLA este mai greu de găsit decât compatibiliatea sanguină. Însă procedeul începe cu un test de sânge. Specialiștii vor analiza probele de sânge pentru 8-10 tipuri de markeri HLA sau 4-6 tipuri în cazul sângelui ombilical. Mai întâi se vor testa persoanele din aceeași familie, pentru că anumite caracteristici ale markerilor HLA se moștenesc.

Unde se pot realiza recoltări în România?

În România se pot realiza recoltări de celule stem din sângele ombilical și toate celelalte produse biologice disponibile la naștere la Cord Blood Center

Cu două laboratoare și două bănci de stocare, în Cluj-Napoca și Otopeni, Cord Blood Center recoltează de peste 14 ani celule stem deservind zeci de mii de părinți. Ambele centre sunt acreditate, certificate și avizate de instituții naționale și internaționale: Agenția Națională de Transplant, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Swissmedic, World Marrow Donor Association, National Marrow Donor Program din SUA.

 

Mit:

 

Diferitele probe recoltate la naștere pot fi folosite pentru tratamente și transplanturi doar în străinătate.

E drept, în media au fost promovate foarte multe cazuri de tratamente cu celule stem realizate în străinătate. Însă și la noi în țară acestea sunt folosite cu succes.

Cord Blood Center, a eliberat până acum 78 de probe folosite cu succes. Dintre acestea, numărul de probe utilizate în România este, până în prezent de 8. Acestea au fost folosite la Insititutul Fundeni pentru a trata diferite afecțiuni precum leucemia, paralizia cerebrală și anemia aplastică.

sânge ombilical
sursa foto: canva.com

Concluzii

După cum vedeți, celulele stem recoltate din sângele ombilical și din celelalte resurse biologice disponibile la naștere au o importanță deosebită. Important este să ne documentăm din surse de încredere pentru a nu cădea în diverse capcane de marketing care pot periclita sănătatea.
 
De asemenea, este interesant de văzut cum vor evolua descoperirile din acest domeniu. Într-un studiu din 2017 referitor la istoria utilizării și stocării de sânge ombilical, dr. Joanne Kurtzberg, președintele Cord Blood Association nota:

Este remarcabil faptul că o substanță aruncată în mod obișnuit poate salva vieți. În timp ce potențialul sângelui din cordonul ombilical în HSCT (transplant de celule hematopoietice) este în mare măsură cunoscut, acesta va continua să mărească nivelul de acces la donatori pentru pacienții [...] care au nevoie de donatori pentru HSCT pentru bolile maligne și non-maligne, cum ar fi anemia falciformă. Mai emoționant, prezic că utilizarea celulelor din sângele de cordon ombilical, atât în condiții autologe, cât și alogene, ca terapii celulare în domeniul emergent al medicinei regenerative, aflate în prezent la început. Acesta va fi unul dintre marile progrese [...] în medicină în următorul deceniu.

Articol scris cu drag și responsabilitate pentru SuperBlog 2020.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021