Despre responsabilitate socială cu Anda Sebesi – vicepreședinte CSR Nest

anda sebesi csr nest
sursa foto: arhiva personală a Andei, edit: canva.com

Pe Anda Sebesi am cunoscut-o cu ocazia focus group-ului Azi pentru Mâine în Comunitate ce a avut loc la Pitești în octombrie. Pe lângă faptul că împărtășim preocuparea pentru protecția mediului, Anda mi-a părut un om deschis, tocmai bun de luat la întrebări 😀 Așa că nu am ezitat și i-am propus un interviu în cadrul rubricii Discuții la feminin în care să vorbim despre proiectele Asociației CSR Nest, despre ecologie și responsabilitate socială în general.

 Bună, Anda! Mulțumesc tare mult că ai acceptat acest interviu! Pentru început, o să te rog să ne spui ceva despre tine: cine e omul Anda Sebesi?

Sunt de profesie economist, dar cum fac parte din generația celor care au terminat facultatea la începutul anilor 2000, mă număr printre aceia care nu au profesat deloc meseria și au făcut, din mers, trecerea către un alt domeniu.

Astfel, în anul patru de facultate am intrat, pe o poziție de junior, în presa de business, respectiv la revista Biz, care era, la acea vreme, singura revistă de business din România. Am „crescut” profesional acolo până am ajuns redactor șef adjunct, pentru ca apoi, în 2008, să schimb corabia, dar nu de tot: am rămas în presa de business, dar m-am alăturat echipei Business Review, singura revistă de afaceri în limba engleză, destinată comunității de afaceri românești și străine din România. Și astăzi sunt acolo – de 6 ani redactor șef – însă în paralel, din 2010, împreună cu soțul meu am început să dezvoltăm ceea ce este astăzi Asociația CSR Nest.

Încă o dată, acum 10 ani, am făcut un nou shift, trecând din lumea business în cea a societății civile, astfel că astăzi mă găsesc în ambele lumi: continui pasiunea pentru jurnalism și coordonez și dezvolt, alături de soțul meu Asociația CSR Nest.

Dar despre Asociația CSR Nest ce ne poți spune? Care e misiunea sa?

Am fondat Asociația cu un singur scop: acela de a fi o punte de legătură între mediul de afaceri și societatea civilă, într-un context în care conceptul de responsabilitate socială corporativă (CSR) era abia la început atunci. De altfel și denumirea asociației reunește cumva misiunea noastră: tradusă, aceasta înseamnă „cuibul de responsabilitate socială corporativă”. Când am fondat Asociația, ne-am bazat foarte mult pe experiența locală și internațională a soțului meu în acest domeniu, dar și pe expertiza mea în ceea ce privește comunicarea de business. Ulterior, am căpătat expertiză și pe comunicarea și marketingul proiectelor de CSR și… iată-ne aici!

csr nest
sursa foto: csrnest.ro

Pe 27 octombrie am avut ocazia de a participa la un focus grup pe tema colectării selective a deșeurilor în Municipiul Pitești în cadrul campaniei Azi pentru Mâine în Comunitate. Te rog să ne spui mai multe despre această campanie și scopul ei!

Colectarea separată a deșeurilor este posibilă și poate deveni un obicei pentru tot mai mulți români. Platforma națională Azi pentru Mâine își propune educarea și implicarea persoanelor fizice și juridice în colectarea separată a deșeurilor, cu scopul de a face din aceasta o posibilitate și un obicei, ca verigă importantă în economia circulară pe care toți ne-o dorim.

Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată – prin trei componente: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă și Azi pentru Mâine în Școală.

Prin componenta Azi pentru Mâine în Comunitate, platforma aduce împreună toți actorii relevanți care pot conlucra pentru implementarea sistemului de colectare separată în România și le oferă persoanelor fizice și juridice posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și operatorii de salubritate, pentru a conlucra în sectorul colectării separate a deșeurilor.

În cadrul acestei platforme, Asociația CSR Nest a lansat un ghid complex și documentat pentru implementarea colectării separate, care cuprinde un plan concret de acțiune pentru cetățeni și o serie de studii de caz. Ghidul a fost realizat în cadrul primei faze a proiectului Azi pentru Mâine în Comunitate. Proiectul va continua cu cea de-a doua fază, respectiv susținerea efectivă a populației în demersurile de colectare separată. În plus, începând de anul viitor, va fi adăugată o componentă nouă, cea a trainingurilor dedicate instituțiilor și autorităților, ce vor oferi pregătirea necesară acestor entități în susținerea procesului de colectare separată.

Ghidul pentru implementarea colectării separate a fost elaborat de către echipa Asociației CSR Nest în urma sesiunilor de dezbateri derulate, în ultimele luni, în 22 de comunități din 6 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Teleorman, și Municipiul București. Aceste consultări au fost menite să identifice nivelul de funcționare a sistemului de colectare separată în comunitate, precum și principalele probleme și blocaje întâmpinate.

Care e cea mai plăcută surpriză pe care ai descoperit-o în cadrul campaniei? Dar cea mai neplăcută (dacă ne poți spune)?

Cea mai plăcută surpriză a fost să vedem că oamenii cu care ne-am întâlnit în cadrul dezbaterilor pe care le-am organizat chiar își doresc să colecteze separat deșeurile. Sunt proactivi în direcția aceasta, însă ar fi mult mai motivați dacă ar beneficia de o mai bună infrastructură de colectare separată și dacă ar afla mai multe informații pe această temă. Pe această cale, îi invit să descarce varianta electronică a ghidului de colectare separată pe care l-am redactat, de pe platforma www.azipentrumaine.ro.

Nu aș putea să spun că am trăit o experiență neplăcută în cadrul acestui proiect, ci doar că am rămas, atât eu, cât și colegul meu, Sorin Boboc, alături de care am organizat dezbaterile și am redactat acest ghid, cu un gust amar. Am fost destul de dezamăgiți când am aflat, la una din dezbateri, că în anul 2020, în România, oamenii aruncă gunoiul direct pe geam. Și asta în mod uzual… A fost un moment de introspecție pentru amândoi, pentru că ne-am gândit că, deși este loc mult pentru educație și s-au făcut progrese în acest sens, totuși pornim de la un nivel foarte jos.

Un nivel atât de scăzut încât pare incredibil pentru o țară care a depășit statutul de țară emergentă… Asta ne arată că noi, cei din sectorul societății civile, avem o misiune grea, pe termen lung: să ne implicăm, alături de parteneri privați, și sprijiniți de parteneri instituționali în programe naționale de conștientizare, informare și educare.

Dacă am începe mâine campanii naționale în acest sens, intensiv și recurent, am putea avea speranța că pe termen mediu se va vedea o schimbare în comportament.

Care sunt următoarele orașe vizate de campania Azi pentru Mâine în Comunitate?

Prima fază a proiectului din acest an – reprezentată de dezbateri – s-a finalizat, iar acum este în derulare cea de-a doua fază, reprezentată de facilitarea procesului de colectare separată atât pentru persoane fizice cât și pentru companii. Proiectul va continua și în anul următor și vom extinde aria geografică de implementare în funcție de anumite criterii definite.

sursa foto: Facebook Asociația CSR Nest

Știu că voi aveți și o campanie Azi pentru Mâine în Școală. Ce ne poți spune despre ea?

Azi pentru Mâine în Școală este un alt pilon de intervenție, alături de Azi pentru Mâine în Comunitate și Azi pentru Mâine pe Plajă în direcția colectării separate. Prima ediție a inclus 33 de școli la nivel național și a ajuns la 25.000 de elevi din clasele V-VIII, profesori și părinți. Am dublat și în acest caz modulele de educație cu asigurarea de infrastructură pentru colectare separată, pentru că de la început am fost convinși că acestea sunt două laturi ce nu pot fi separate.

De altfel, particularitatea întregii platforme Azi pentru Mâine se bazează pe mecanismul unui cerc închis: ne dorim să răspundem nevoilor locale prin soluții integrate. Și asta am făcut și în cazul proiectului Azi pentru Mâine în Școală. Proiectul va continua și în acest an, când vom include 60 de școli.

Cumva copii sunt mai receptivi la astfel de acțiuni ecologice?

Nu aș putea spune că sunt mai receptivi, ci doar că, față de noi, adulții, au avantajul că sunt la începutul vieții și că sunt mai deschiși la nou. Pot fi modelați mult mai ușor și pot deprinde, în virtutea vârstei fragede, comportamente noi, fără a opune atât de multă reticență. Sunt convinsă că și adulții pot adopta aceste comportamente, însă aceștia au nevoie de o mai mare capacitate de adaptare, de acceptare și de punere în practică.

Este adevărat că trebuie să investim în educație încă de la vârste mici, tocmai pentru a ne crește șansele de a imprima, pe termen lung, niște comportamente sănătoase. Însă, educația copiilor în ceea ce privește colectarea separată trebuie susținută de un comportament similar și din familiei. Chiar dacă se spune că în multe cazuri, copiii influențează comportamentul părinților, în egală măsură este adevărat că aceștia „copiază” ceea ce văd la părinți.

Din nou revin la ideea de a închide cercul, tocmai pentru a ne asigura că avem un impact corect și crescut. Proiectul Azi pentru Mâine în Școală ne-a arătat perspectiva copiilor: sunt deschiși, interesați și dornici să învețe. Acest lucru a fost posibil și prin prezentările dinamice, elaborate pe înțelesul lor, pe care le-au susținut partenerii noștri locali. 

 

csr nest (2)
sursa foto: arhiva personală a Andei

Din ce ai văzut tu până acum, sunt românii interesați de reciclare și de colectarea selectivă? Sau mai e drum lung până departe?

Fără a generaliza, pot spune că unii români sunt interesați de colectare separată și reciclare, alții nu. Și este firesc până la urmă să fie așa, fie și dacă luăm în calcul două aspecte. Primul se referă la faptul că sistemul colectării separate a deșeurilor este implementat în România relativ recent, și asta în condițiile în care nici infrastructura nu este suficientă și nici campaniile de conștientizare, informare și educare nu au avut loc intensiv și la nivelul întregii țări.

În plus, din punctul de vedere al infrastructurii de colectare separată, nu toată țara beneficiază în mod uniform de aceasta, ca să nu mai vorbim de discrepanța care există între mediul urban și mediul rural, în unele zone ale României din acest punct de vedere. Așadar, necunoașterea, lipsa interesului sau gradul scăzut de implicare a populației sunt cumva justificate. Dar asta nu înseamnă însă că schimbarea nu poate veni de la fiecare dintre noi.

Cred că în toată această ecuație cheia este de a încerca să coagulăm efortul individual, de a-l transforma într-unul colectiv, capabil să genereze efectul bulgărelui de zăpadă.

Referindu-mă din nou la ghidul pe care l-am elaborat, unul dintre rolurile sale majore este acela că este un instrument de empowerment pentru cetățeni – ghidul scoate în lumină, printre altele, și faptul că un cetățean are dreptul să solicite infrastructură de colectare separată și că este o voce puternică în relația cu toți actorii interesați să pună în mișcare sistemul colectării separate. Colectarea separată nu este un proces care să se deruleze pe repede înainte, într-un timp scurt și cu ardere de etape.

Este un proces lung, în care este nevoie de perseverență, anduranță și efort colectiv pentru a obține rezultatele dorite.

 

Ce alte proiecte mai desfășurați în cadrul Asociației CSR Nest?

Alături de platforma Azi pentru Mâine, am derulat și un proiect prin care am crescut accesul populației la apă potabilă provenită din surse sigure, în județul Dolj, prin săparea a 4 fântâni de mare adâncime în comuna Mischii. Proiectul, implementat cu sprijinul partenerului nostru local, Asociația Today’s Future, a fost un real succes în comunitate, și a mobilizat autoritățile locale să se implice în extinderea ulterioară a acestuia.

Suntem de asemenea implicați, în calitate de parteneri, alături de Organizația Umanitară CONCORDIA și CONCORDIA Bulgaria într-un proiect european de sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului în demersul lor de a face trecerea spre o viață profesională și personală independentă. De asemenea, timp de 7 ani am dezvoltat și implementat pentru compania HEINEKEN, programul de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități. Nu în ultimul rând, din anul 2013 avem în portofoliu și site-ul www.nonguvernamental.org, un portal de știri din zona de CSR, mediu și ONG, al cărui director editorial sunt.

Ne lași un gând de încheiere?

anda sebesi csr nest (1)
sursa foto: arhiva personală a Andei, edit: canva.com

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021