
Cuprins
Nu sunt o mare cititoare de fantansy. Asta nu pentru că aș avea vreo convingere elitistă conform căreia cărțile din acest gen sunt slabe, departe de mine aceste gânduri. Calitatea unei cărți e dată de scriitură, nu de genul literar. Motivul meu unul mai simplu: nu e chiar stilul meu de lectură.
Însă pe Allex Trușcă trebuia să-l citesc. M-a cucerit cu povestirile lui din Revista de Povestiri și OPT Motive, dar și cu fragmentele de pe blogul său. Astfel că am decis să nu mai amân și să-i citesc și cărțile. Am început, evident, cu primul său roman: Nebunul Alb.
Cum am citit Nebunul alb?
Cum se apropia concediul, mi-am propus să iau cartea lui Allex Trușcă la mare. Așa că am intrat pe o cunoscută librărie online și am observat că romanul se găsea în două variante. Una nu era pe stoc, așa că am cumpărat-o pe cea disponibilă.
Cartea a sosit, am făcut bagajul, am aterizat pe litoralul vecinilor bulgari, am achitat un șezlong, scos cartea, i-am făcut poză și am urcat-o pe Insta. M-am tolănit pe șezlong și am început să citesc. Culmea: mă prinsese destul de tare în acțiunea ei, deși totul se desfășura parcă prea rapid. Poate aveam nevoie de un fantasy, nu mai citisem unul de ăhăăăă când.
Apoi, când eram deja pe la pagina 50-55… mi-a bipăit telefonul. Aveam mesaj de Allex: alesesem varianta veche, iar el îmi recomanda să o las și să o citesc pe cea nouă… Hmmm, dar pe mine mă prinsese lectura. Așa că am continuat să citesc, totuși. Însă când m-am întors, mânată de curiozitate, am achiziționat și ediția a doua, cea apărută la editura Pavcon în 2019 și am citit-o și pe aceasta.

De ce ediția a doua e mai bună?
Ediția a doua a romanului Nebunul Alb e clar mai bună. Nici prima nu e rea, are o poveste, iar scriitura curge… Aici poate e problema: curge prea rapid. La această a doua ediție se observă cum autorul a căpătat ceva mai mult exercițiu: personajele sunt mai conturate, par vii, nu doar schițe. Scriitura lui Allex Trușcă rămâne fluidă, deși textul a fost presărat cu ceva mai multe descrieri și detalii menite să întărească background-ul personajelor și contextul poveștii.
Pe scurt: lucrurile nu se mai întâmplă cu viteza aceea năucitoare din prima ediție. Acțiunea se dezvoltă treptat, la fel și emoțiile cititorului (deși citește a doua oară :D).
Despre ce se petrece în carte
Nebunul alb este o carte presărată cu mituri, magie, vise și premoniții. Însă, mai presus de toate, în lumea creată de Allex Trușcă stau șahul și filozofia care sunt un soi de schelet primordial al acestei povești după cum se poate observa de orice cititor.

Erin, personajul principal, e un tânăr modest, dar inteligent bântuit de o întrebare: „de ce eu?”. Visele sale extrem de reale și epuizante îi vorbesc despre războaie cu ființe din alte lumi ce toate se încheie într-un mod nu prea plăcut. Tot ele îl poartă la curtea regelui și de acolo într-o misiune de a salva lumea de pericolul iminent.
Astfel, pe parcursul poveștii, Oamenii, Vrăjitorii, Călugării și Asasinii își vor da mâna pentru a purta cea de-a șaptea luptă cu forțele întunericului reprezentate de Necromanți, Cavaleri umbră și Demoni zburători. Aceste șapte facțiuni ce se vor așeza pe tabla de șah pentru a purta din nou un război devenit mitic. Oare cine iese învingător? Sunt forțele binelui pregătite pentru o astfel de confruntare? Asta rămâne de văzut, oricum, pentru ei nu mai există altă cale.
Doar înainte. Așa înaintează pionii pe tabla de joc.
Allex Trușcă
Cui recomand Nebunul alb?
Nebunul alb e un fantasy care surprinde. Pe unii, sigur, îi va surprinde și acapara povestea acestei lupte divine împletită cu elementele ei paranormale și cu filosofia. Pe mine, în schimb, m-a captat scriitura. Așa că mă așteptă cuminți și Cealaltă regină, continuarea acestei cărți, dar și I put a spell on you – cel mai nou roman semnat de Allex Trușcă apărut în colecția Biblioteca de proză contemporană a editurii Litera.
Nu sunt eu un mare cititor al genului, dar uneori e bine să mai ieși din zona de confort. Astfel de lecturi îți dau de gândit și, cumva, îți mișcă rotițele și te fac să-ți reconsideri profilul de cititor. Astfel că vă recomand și vouă nu doar această carte, ci tot ce poartă semnătura scriitorului Allex Trușcă.Puteți începe la fel ca mine, cu proza lui scurtă. Mie una mi-a plăcut în mod deosebit povestirea Diamante pentru Kimberly și chiar o citesc frecvent.
12 Comments
👋👍🥀♥️
<3
Am citit si eu din povestirile autorului si vreau sa citesc si romanele. Apropo de ce ziceai, cand aud cititori care zic ca fantasy nu e genul lor, zambesc putin, fiindca fantasy e atat de complex in ziua de azi, incat sigur unul dintre subgenurile sale sau unul/mai multi autori sunt pe placul lor, sau ar fi daca ar citi. Faina recomandare, seara frumoasa si lecturi cat mai placute! <3
Poate eu încă nu am găsit subgenul meu 😀 Chiar îți recomand cartea, cred că se încadrează în preferințele tale 😀
Oh oh you know nothing Jon Snow! 😛 Dar da, ai dreptate, cred ca mi-ar placea cartea lui Alex.
😀 Eh, aflu eu până la urmă!
He he, clar! 🙂
🙂
Îți înțeleg opțiunea, Diana 🙂
Și, mai ales, faptul că omul, când stie să scrie, știe!
Exact 😀