Cuprins
Știu! Mulți dintre voi asociați lecturile motivaționale cu acele cărți care promit că dacă vei gândi că-ți pică bani din cer, o să-ți pice de o să-ți inunde apartamentul mai ceva decât au reușit vecinii de la trei ultima dată. Dar, să știți că nu toate cărțile de dezvoltare personală sunt așa! Și totuși, dacă sunteți reticenți, vă recomand să încercați cu un alt gen de non-ficțiune care poate fi la fel de (sau chiar mai) motivant: autobiografiile.
De Ștefan Apostol am auzit prima dată în SuperBlog, căci eram amândoi participanți, eu cu acest blog, el cu Dincolo de vârf. Apoi, tot de acolo am aflat și că a scris o carte, Pierdut și regăsit în călătoria inimii. Mi-am notat titlul și mi-am promis că îl voi citit cum voi avea ocazia. Însă știți cum e atunci când ai un program extrem de încărcat și o listă imensă de cărți ce tot crește…
Cum am ajuns, totuși, atât de repede la cartea lui Ștefan Apostol?
Simplu: în urma unei discuții, Ștefan mi-a stârnit curiozitatea. Vedeți voi, Pierdut și regăsit în călătoria inimii nu e doar o carte scrisă pentru a fi scrisă.
E o carte scrisă cu multă trudă în toate sensurile cuvântului. Povestea a fost cuprinsă mai întâi în 4 caiete de 80 de file și abia apoi a fost legată într-un tot unitar.
Dar, nu asta o face specială. Am mai auzit de scriitori care procesează astfel. Cartea aceasta e specială pentru că e scrisă de un luptător, un exemplu pentru noi toți. Ștefan nu s-a lăsat definit (sau, mai rău, înfrânt) de boală. El a ales să-și ducă viața normal, să călătorească, să-și urmeze pasiunile – căci, până la urmă, sufletul e cel ce trebuie îngrijit pentru a nu pica în cine știe ce văgăuni ale disperării (moment în care chiar suntem pierduți definitiv).
Cum am citit Pierdut și regăsit în călătoria inimii?
Cu interes și, mai ales, cu sufletul deschis.
Pasiunea cu care Ștefan vorbește despre călătorii, despre natură, despre depășirea capacităților fizice și psihice e de invidiat. De fapt, călătoriile despre care el vorbește nu sunt doar călătoriile acelea dintr-un loc într-altul. Călătoriile din Pierdut și regăsit în călătoria inimii sunt ale sufletului. Pentru ele nu e nevoie de hărți, iar singurul echipament de care avem nevoie e o inimă deschisă, curajoasă și dornică să îmbrățișeze tot ce primește de sus: încurajări, sfaturi, descurajări.
Totul are un rost. Important este să ne menținem credința și vom izbuti.
Cui recomand cartea?
Pierdut și regăsit în călătoria inimii e o carte a devenirii unui om, dar e în același timp o lecție pentru toți. Fiind o autobiografie se citește ușor, deși are vreo 382 de pagini, nefiind supusă canoanelor beletristicii. Nici autorul, de altfel, nu vrea să epateze prin floricele stilistice și, repet, nici nu trebuie – e non-ficțiune, realitate pură, nefardată.
Eu voi recomanda tuturor. Ne prinde bine, măcar din când în când, o astfel de lectură care să ne amintească să ne întoarcem la noi, să ne regăsim.
10 Comments
Astfel de „motivaționale” sunt cu totul altceva. Felicitări din suflet autorului!
Multumesc Issabela, din inima!
Multumesc din suflet Diana, pentru gandurile tale frumoase! Nu mai am cuvinte, desi-s autor si teoretic ar trebui sa am tolba plina :)). Sunt emotionat de fiecare data cand citesc un mesaj despre cartea mea. De fapt, eu nici o pot considera carte, este mai mult decat atat. Este sufletul meu daruit intregii lumi. Multumesc!
Cu mare drag, chiar ți-a ieșit ceva foarte frumos în aceste pagini!
Eu mă feresc de „motivaţionale”, nu ştiu de ce, instinctiv. Dar asta pare cu totul altceva. Şi-mi place mult ce am citit până acum. Felicitări!
Chiar e altceva 😀
Multumesc mult!🤗
M ai făcut curioasa Dia sa citesc cartea lui Ștefan. Mulțam de recomandare
Îți recomand cu tot dragul, Oni!
Multumesc si eu pentru interes☺