I put a spell on you… Cartea care m-a vrăjit

I put a spell on you

După Nebunul alb mi-am propus să citesc tot ce  a scris Allex Trușcă. Însă nu m-am dus direct la continuarea acestui roman, Cealaltă regină, pentru că atenția mi-a fost distrasă de cea mai nouă carte a autorului: I put a spell on you… Aceasta a apărut la editura Litera într-o nouă colecție numită Biblioteca de proză contemporană ce o are drept coordonator pe Doina Ruști. Pe scurt, motivele pentru care mi-a captat atenția au fost două:

Cum am citit cartea?

De cum am văzut că urma să apară, nici nu am stat pe gânduri și am lansat o precomandă. V-am spus deja, am devenit mare fan Allex Trușcă după ce i-am citit câteva povestiri, cum să ratez un nou roman?

Am așteptat cumințică să sosească, apoi am pus cartea pe lista de lecturi urgente. Și, sincer, nu regret! A fost o decizie excelentă.

I put a spell on you…, deși nu e tocmai cea mai festivă carte, a fost o lectură perfectă pentru această perioadă: se citește ușor, dar în același timp are multe elemente ce pun cititorul pe gânduri. Deci, cartea primește un mare plus de la mine.

De fapt, singurul minus, din punctul meu de vedere, a fost că aș fi vrut ca acțiunea romanului să fie delimitată în mai multe capitole. Știți cât de greu e să spui termin capitolul acesta și mă apuc de cozonaci doar pentru a observa că acesta nu se mai termină și tu nu poți lăsa cartea din mână 😆 ? Am și eu fixurile mele, ce să-mi faci! Dar, asta nu știrbește în niciun fel plăcerea lecturii și e doar o opinie personală a unei gospodine de ocazie, altfel logica împărțirii cărții e perfectă.

I put a spell on you

Despre ce e vorba în I put a spell on you...?

În acest roman avem ocazia de a asista la povestea unui adulter mai puțin obișnuit. Cristian Gheorghe Paraschiv este un corporatist banal prins într-o căsnicie cel puțin plictisitoare pe care mai mult i-a fost impusă de către părinții dornici ca fiul lor să ajungă cineva. Soția lui, Marcela, e o femeie ștearsă, mereu supărată pe Cristian.

Ce să mai, viața lui e de vis, dar din acela rău! Poate că astfel nu e greu de înțeles de ce într-o seară își înșală soția cu o străină exuberantă, Ileana. Doar că locul pe care îl alege pentru a-și consuma aventura e unul puțin straniu: o pădure zice-se bântuită de la marginea orașului. Iar Ileana nu e nici ea o femeie obișnuită după cum vom vedea pe parcurs.

După consumarea adulterului, avem de-a face cu un Cristian e cuprins de remușcări care observă cum soția sa se metamorfozează cu fiece zi în Ileana. Ba mai mult, asistă la tot felul de întâmplări ciudate: interviuri de angajare în clădiri ce par desprinse din filmele de groază, zboruri ciudate cu avionul, etc. Toate aceste întâlniri îi mijlocesc și descoperirea unor alte fațete ale feminității, dar îl ajută să realizeze și ceea ce își dorește cu adevărat. (Vedeți voi ce!)

Dincolo de povestea inedită am apreciat cum autorul a împletit aici fantasticul cu realitatea și elemente din cultura pop.  Cumva aceste trei ițe se potrivesc de minune cu stilul său aproape cinematografic de scriere. Pe scurt, un fantasy ancorat în contemporan  foarte reușit – asta e I put a spell on you… Sau, altfel spus:

„Proză fantastică, scrisă într-un stil inventiv, cu senzualitate și cu talent.“

I put a spell on you...

Cui recomand cartea?

Deși e un roman încadrat în genul fantasy, mie una mi se pare unul  destul de blând. Astfel că eu una vă recomand să citiți romanul fie că sunteți cititori ai acestui gen, fie că nu. 

Cred că o să vă placă, iar unele fragmente o să vă ducă cu gândul (probabil) la nuvela LaȚingănci a lui Eliade sau alte scrieri de genul (poate și pe alocuri la La Hanul lui Mânjoală a lui Caragiale). Știu, poate sunt asemănări mult prea mici între acest roman și cele două nuvele, dar Allex Trușcă are același gen de fantastic românesc picurat în scriitură.

Dați-mi de veste dacă ați citit deja această carte sau dacă aveți de gând să o citiți 😀

P.S.

Nu face obiectul recenziei, dar nu mă pot abține:

sursa foto cover: arhiva personală & canva.com

Celelalte poze sunt din arhiva personală

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021