M-am hotărât să devin prost

m-am hotărât să devin prost

Sunt cărți pe care le știi de mult, dar parcă nu vine niciodată timpul lor. Am fost pe punctul de a aproape cumpăra cartea despre care vă vorbesc azi, M-am hotărât să devin prost, de nenumărate ori. Nici eu nu știu de ce am ezitat. Probabil imboldul nu era atât de mare. Și poate a contat și faptul că văzusem această carte preponderent la persoane pe care le asociez unor cititori cu gusturi ceva mai filosofice, iar astfel de cărți trebuie citite la timpul potrivit.

Însă în decembrie, în timp ce vorbeam pe Zoom cu o parte dintre cititorii blogului, Albert, m-a convins să-i dau o șansă. Și, iată cum la final de 2020 – început de 2021 m-am delectat cu o carte amuzantă cum  nici nu credeam. Practic, a fost lectura perfectă pentru o asemenea perioadă.

Despre carte

Martin Page, autorul romanului, este un scriitor francez cu un background academic cel puțin interesant, având studii de: drept, sociologie, lingvistică, psihologie, filozofie, istoria artei și antropologie. Și, personal, cred că lista ar fi continuat dacă în 2001 nu ar fi decis să scrie romanul său de debut, M-am hotărât să devin prost – carte devenită bestseller internațional, fiind apărută și la noi (în mai multe ediții chiar) la editura Humanitas.

Și totuși, despre ce e vorba în carte? Ei bine, urmăriți noul meu vlog și descoperiți:

Cum am citit M-am hotărât să devin prost?

Așa cum vă spuneam în video, acest roman se citește extrem de ușor. Nici nu știu de ce mă temeam! Situațiile prin care trece Antoine, personajul principal, sunt de-a dreptul delicioase (mai ales în prima parte), satira autorului este una calitativă și chiar m-au făcut să întorc paginile cu multă curiozitate.

Am apreciat și substratul filosofic, modul în care Martin Page a ales să sublinieze ridicolul nonvalorilor atât de promovate de societatea ahtiată după sclipici și scandal a zilelor noastre.

Astfel, scenele și afirmațiile hazlii abundă la tot pasul, fiind stimulate de moravurile ușoare ale zilelor noastre. Un soi de O scrisoare pierdută, deci? Hmmm, poate, dar una à la française, cu un personaj ceva  „mai intelectual”, situații diferite. Dar, sigur, dacă ar fi și o piesă de teatru făcută după M-am hotărât să devin prost, tot la comedia de moravuri ar intra.

Părere geneală și recomandări

Romanul lui Martin Page e o carte lejeră pe care o poate citi oricine. Însă nu vă gândiți că e o carte goală, citită doar pentru amuzament. Așa cum spuneam nu cu prea multe rânduri mai sus, ea e și o carte un substrat filosofic: oare un om care nu este în niciun caz mediocru, se poate abandona superficialului mediocrității oricând dorește?

Interesantă întrebare, nu? Voi ați citit cartea? Cum vi s-a părut? Dacă nu, eu una v-o recomand cu căldură! Nu veți regreta!

P.S.

Cum vi se pare ideea de a insera scurte videouri în recenziile de carte? Eu zic că adaugă puțin dinamism! Ele nu vor fi foarte lungi, promit, maxim 5 minute!

 

Sursa foto cover: Editura Humanitas & canva.com

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021