Muzeul Golești – locul ideal pentru a fugi un pic de acasă

muzeul golești

Sunt locuri despre care știm că sunt superbe, minunate, uimitoare. Dar, fiind prea aproape de noi, le… nu, nu ocolim (nu acesta e cuvântul), le… amânăm.

Muzeul Golești se află la vreo 20 de minute de Pitești. Puțin, teribil de puțin. Poate din cauza setei mele de aventură mereu am vrut să merg mai departe și mai departe… Dar, toate astea au durat până într-o zi de octombrie când am pus piciorul în prag și-am decis să mergem. Și, sincer, mi-a părut rău că nu am fost să vizitez acest loc minunat și atât de aproape de casă mai devreme.

Am multe să vă povestesc, dar cum ultimele trei luni ale lui decembrie au fost sinonime cu competiția SuperBlog, iată că vă scriu abia acum. Cumva e mai bine, sentimentele au avut ceva loc să se așeze, dar observ că entuziasmul meu e neștirbit de trecerea timpului. Dar, înainte a vă povesti despre muzeu în sine, ce ziceți de o…

... o scurtă lecție de istorie: Cine au fost Goleștii?

Familia Golescu a fost una dintre cele mai importante familii din Țara Românească în XVII-XVIII. Din această familie au făcut parte: Radu Golescu (mare ban al Țării Românești), Dinicu Golescu (cărturar), Ștefan Golescu, Nicolae Golescu, Alexandru G. Golescu (ultimii trei fiind prim-miniștrii ai României) și Radu Golescu (colonel al armatei Române).

Însă această familie a fost implicată nu doar în viața politică a țării, ci și în răspândirea culturii. Dinicu Golescu, de pildă, a înființat prima școală superioară cu predare în limba română din mediul rural al Țării Românești (școală în care învățau copii din toate păturile sociale: boieri, țărani și chiar țigani.). De menționat mai e și faptul că această școală a fost înființată pe cheltuiala boierului care a adus aici profesori renumiți (de plidă, Ion Heliade Rădulescu) ce predau după cea mai modernă metodă din Europa, cea lancasteriană.

Însă un simplu articol nu poate cuprinde toate realizările unei astfel de familii. Vă încurajez să descoperiți singuri!

Ce am văzut la Muzeul Golești?

Muzeul Golești are multe de oferit. Doar analizând harta sa interactivă veți descoperi nu mai puțin de 55 de puncte de văzut. Astfel că vă recomand să vă rezervați destul de multe ore din zi pentru a-l putea explora pe tot!

Prima oprire: Școala înființată de Dinicu Golescu și foișorul ce l-a Găzduit pe Tudor Vladimirescu și... altele

Încă de când am pășit pe sub boltă și am pătruns în curte am fost uimită de marea (încă existentă) de verde. Primele puncte vizitate au fost o expoziție de reclame vechi și școala lui Dinicu Golescu de care v-am scris mai sus. Apoi, am urcat în foișor, unde se află o cameră în care a Tudor Vladimirescu a stat înainte de a fi capturat de către eteriști.

A doua oprire: Muzeul Golescu

Apoi, am intrat în conacul Goleștilor. Aici, nici nu știu de ce am fost cel mai mult uimită: de eleganța locului, de starea excelentă de conservare a exponatelor sau de poveștile Goleștilor și ale neamurilor lor ilustre (între care renumitul medic Carol Davila). Cred că mai degrabă cele din urmă au fost cele mai pregnante deși, cumva, am avut un gust amar amintindu-mi și câteva versuri de-ale lui Eminescu:

Iară noi? noi, epigonii?... Simțiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,

Da, fix așa m-am simțit.

Din păcate, nu am reușit să fac și poze în interior. Eram prea atentă povești. Dar, vă puteți face o idee aici.

După ce am terminat cu interiorul, am coborât și în beciul conacului, unde era o altă expoziție, de data aceasta referitoare la implicarea Goleștilor în războaie. Am intrat și în baia turcească și, profitând de vremea superbă, ne-am plimbat și prin splendidul parc al boierilor Golești.

muzeul golești

A treia oprire: Muzeul Satului

Muzeul Golești e, de fapt, un soi de muzeu 2 în 1. Pe numele său complet, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, acesta găzduiește, pe lângă muzeul dedicat familiei Golescu, și un muzeu etnografic în aer liber. Acesta are diverse case, dar și diferite clădiri publice (biserici, școli, o primărie, un han) aduse din diferite zone ale țării.  Ba chiar, unele sunt și deschise așa că pot fi vizitate și la interior.

Atât vă spun doar: luați-vă încălțări comode căci e ceva de văzut. Această parte a muzeului e, practic, un sat. Iar fiecare uliță parcă ascunde o poveste.

Dacă și voi sunteți ca mine, sigur o să vă placă!

Activități... pentru vremuri nepandemice

Singurul meu regret a fost că din cauza pandemiei, anumite activități ce se practică în cadrul muzeului nu erau disponibile. Chiar mi-ar fi plăcut o oră de echitație sau măcar o plimbare cu trăsura.

Alte activități posibile în vremuri nepandemice în cadrul Muzeului Golești sunt: tiroliana, diverse activități pentru copii, popicăria tradițională și multe altele (mereu se organizează câte ceva, chiar și în vremurile acestea au loc unele evenimente mai restrânse).

Impresia mea generală despre Muzeul Golești

Cum vă spuneam la început, mi-a părut rău că nu am vizitat Muzeul Golești mai devreme. Am apreciat totul: ghidul care ne-a prezentat conacul (de departe unul dintre cele mai bune dintre cele de care am avut parte în țară și au fost câteva!), stare excepțională în care totul era păstrat și îngrijit. Dar, mai ales m-am bucurat să descopăr un loc animat de vizitatori. Poate mai e speranță pentru mai bine, până la urmă!

Și… gata! Relatarea mea se încheie aici! Vă recomand să aruncați o privire (sau mai multe) pe site-ul muzeului pentru mai multe detalii și chiar povești! Sau poate chiar l-ați vizitat și voi, caz în care trebuie neapărat să-mi spuneți ce impresie v-a lăsat! Ah, și nu ezitați să-mi spuneți ce alte locuri faine ați mai văzut!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021