Știți deja: îmi place să gătesc. E ceva înscris în ADN-ul meu și nu o singură dată, pregătirea unui fel de mâncare ceva mai elaborat m-a relaxat mai mult decât scrisul. Atunci când cuvintele nu mi se leagă, practic, pun de-o lasagna și așezând strat cu strat: foi, bechamel, carne, parmezan – totul devine clar. Da, pot spune că gătitul e parte din procesul meu creator.
Dar, trebuie să recunosc, nu am mereu timp. Mai ales în timpul săptămânii când alerg din ședință în ședință (evident, la figurat, încă lucrez de acasă). Dar, uneori după o zi plină parcă nu mai am putere (și nici chef) să stau atât de mult în bucătărie oricât m-ar relaxa. Și sunt conștientă că nu sunt singura! Așa că am decis să scriu acest articol-jurnal alimentar cu idei de mâncăruri pentru zilele în care nu ne simțim mari bucătărese.
Idei de mâncăruri: micul dejun
În weekend-uri micul dejun pentru minee format dintr-o cană de ceai, o felie de toast cu unt și miere. Și nu l-aș da pe nimic altceva. Dar, în timpul săptămânii nu am timp să aștept infuzarea ceaiului și nici măcar să prăjesc pâinea. Așa că aleg una dintre următoarele opțiuni:
- Banană + 1 iaurt + puțin lapte de cocos sau de migdale dat prin blender și apoi servit cu un mix de semințe (uneori pun și afine, dar săptămâna aceasta nu am găsit);
- Iaurt sau lapte cu granola;
- Overnight oats: fulgi de ovăz lăsați la înmuiat peste noapte în lapte vegetal (eu pun și puțină scorțișoară în amestec) servit cu fructe.
Și, evident, la acestea se adaugă o cană mare de cafea. Nu aș putea fără!
Idei de mâncăruri: prânzul
De la începutul anului mi-am propus să mănânc ceva mai sănătos, mai ales în timpul celor 8 ore de lucru când, recunosc, aveam tendința de a ronțăi. Am înlocuit gustările cu fructe, nuci și cremă de brânză slabă. Iar la prânz, în general, optez pentru salate sau câte o omletă rapidă. Nu-mi lipsesc nici roșiile și nici brânza. De asemena, îmi place să fac diverse wraps: cu cremă de brânză, legume și șuncă light.
Dar, weekendul trecut, mi-am permis să-mi fac o pizza drept recompensă pentru „eforturile” mele (și nu, nu e foarte complicat dacă urmați rețeta de blat de pizza a Ginei Bradea – practic, succesul e garantat).
Când am ceva mai mult timp și chef gătesc lasagna (una dintre mâncărurile noastre preferate), musaca, tocănițe…
Idei de mâncăruri: cina
Evident, după o zi de muncă ultimul lucru pe care vreau să stau în bucătărie. Așa că pregătesc cine ușoare și, totuși, hrănitoare fie că vorbim de somonul pregătit în hârtie de copt (cum am scris aici) și servit cu baby carrots și usturoi, un piept de pui crocant pregătit la cuptor și servit cu piure, o friptură cu salată sau paste carbonara. Bine, am mai avut și o seară în care am comandat de la KFC, recunosc, am și eu slăbiciunile mele. (Și, sincer, cred că e OK să comitem un astfel de „păcat” atât timp cât nu e un obicei.)
Simplu, rapid și ușor – aceasta e deviza pe care merg când nu am chef de bucătărie oricât de mult aș iubi-o. Cam acesta a fost jurnalul meu alimentar. Sper că aceste idei de mâncăruri să vă fie de folos!
Acum e rândul vostru să-mi dați idei: ce ați mai gătit?
foto cover: canva.com
18 Comments
In ultimul timp nu am mai gatit nimic pentru ca sunt la dieta :))))). Sunt la dukan si manac numai salate si iaurturi. :)))
Oh, și cum merge dieta?
Mai nou eu bag totul la cuptor 🤣 am facut mamaliga cu branza seara si a ramas? Dimineață intra la cuptor sub forma de bilute. Paine cu unt si orice? La cuptor! Merge si dimineata si seara 🤣 altfel, mâncarea gatita e de baza si imi scuteste mult timp sa am pt 2-3 zile. A, si saptmana asta am facut salata bouef, doar pt ca aveam prin casa tot ce îmi trebuia:)) Multumesc pt articolul plin de inspirație
Și eu mai fac din astea în câte o săptămână 😆 le numesc săptămâni tematice 😆 Și, da, și eu mai mănânc și a doua zi ce îmi rămâne de seara, dar săptămâna aceasta am fost cam… leneșă…
Tu ştii că şi pe mine mă inspiră gătitul! Sigur că din când în când, mai ieşim la o cină, dar porțiile sunt atât de mari…iar eu doar ciugulesc! Contează atmosfera!
Revenind in bucătărie!
Mic dejun de weekend: ruladă din ouă cu ham, ardei roşii, ceapă verde şi brânzeturi; fulgi de ovăz, chia, lapte de care este (migdale, cocos sau vacă) cu fructele din dotare.
Pentru prânz: nu lipsesc ciorbele sau supele; ieri a fost aşa: cuşcuş cu legume+brocoli+friptură de porc înăbuşită. Dar nu mâncăm carne zilnic. Săptămâna asta am avut aşa: supă de spanac; gulii umplute cu legume şi sos de legume; salată de conopidă; evident, orez cu legume.
Pentru cină: se mănâncă puțin şi când se poate devreme. Mămăligă cu brânzeturi; peşte cu sos de usturoi şi smântână+mămăligă; tarte cu legume; dar nu lipsesc brânzeturile cu fructe. Mie îmi plac strugurii negri cu brânză si perele.
Pâine nu prea mâncăm. Dar merge şi puțină pâine prăjită cu usturoi şi unt+ o cană de ceai.
Mi-a plăcut ce”găteşti” şi sigur este foarte bun! Mâncarea gătită acasă are multe avantaje, chiar dacă îți ia timp, dar este mai sănătoasă.
Poftă bună!
Oh, mi-ai făcut o poftă! Săptămâna aceasta am fost teribil de ocupată, dar când am timp sunt Bubulina Gospodina. P.S. Mi-ai dat idee ce să fac diseară la cină: mămăligă cu brânză și smântână 😀
Poftă bună! La tine este ora cinei! Noi suntem abia după micul dejun!
Mulțumesc <3 O zi frumoasă!
Mmmm, mai am două ore de muncă şi deja mă dezintegrez de poftă 😯
Sper că ai trecut cu bine 😆
Mie îmi place mult să gătesc, dar nu am mereu chef. Noroc că eu și soțul gătim amândoi și e mai simplu. Când el, când eu. Micul dejun ar fi un cappuccino, un croissant sau un pahar de lapte cu biscuiți, uneori pasta de avocado cu rosii cherry cu paine de secara. Pranz salate cu tot felul de chestii, cate o ciorbita. Cina pizza, orez cu legume, pui tika masala și ce-o mai fi.
Și noi gătim împreună în weekenduri, în timpul săptămânii e mai greu. Iar săptămâna aceasta a fost foarte, foarte plină așa că am mers pe chestii mult mai simple 😀 P.S. Sună bine ce gătiți voi 😀
Sunt la o dieta a la Alexandra😂😂😂 daaar trebuie sa mai „hranesc” si blogul din cand in cand, asa ca pentru astazi am pregatit tort sacher pentru partea dulce, iar pentru cea sarata am in plan niste mamaliga cu de toate😅
Oh, ai și tu un talent de a mă ispiti 😀
Wow, toate cele de acolo arata excelent si mi-ai facut pofta, mai ales pestele cu morcovi baby. Toate sunt idei excelente si savuroase. Ce am mai gatit eu gasesti pe blog la mine, desi nu intotdeauna postez ce si cum. <3 N-am mai facut ceva nou de o vreme incoace. 😀 Poate mai „fur” idei!
Mă bucur că ți-a plăcut, mereu „fur” idei de la tine 😀
Am de recuperat putin la capitolul aruncat un ochi peste articole :)) yaaaami. Spune-mi te rog, ce fel de lipie alegi pentru wraps? De la ce magazin? Eu dau mereu peste unele prea uscate. Mie nu-mi place ideea de omleta. Nu mananc oua in general, le folosesc asa, mai pe la un chec, mai pe la paste. In schimb, ceva plin de calorii….imi prajesc unul sau 2 cartofi, bat 2 oua rapid si cand sunt aproape gata cartofii, torn oul peste. E o mancare care imi tine bine de foame. Ma gandeam zilele astea sa-mi fac o salata mai complexa, cu ton, rosii, ceapa, poate putin cascaval, ceva sa imi tina stomacul linistit. Incerc sa tin fix la fix. Mama a reusit deja intr-o saptamana sa dea jos 2 kg, mancand la ore fixe, orice vrea. Eu nu vreau neaparat sa slabesc, ci sa imi mentin cumva o digestie sanatoasa.
La fel cum, de altfel, m-am obisnuit sa nu mai beau nimic in timpul mesei. Nu numai pentru ca ma balonez, dar si pentru ca imi taie pofta de mancare si digestia se realizeaza mai greu. Iar daca pui aproape mereu o salata langa, ori o garnitura usoara, nu-ti trebuie sa „te apuci” de cana cu apa 😀
Pentru etapa folosesc niste foi de tortilla de la Kaufland sau Lidl. Asta pentru că nu am găsit nici eu lipiile potrivite 🙁 mai fac și eu tortilla de patatas (omletă cu cartofi 🤣). Și eu incerc să țin fix la fix, dar nu mereu îmi iese 🙁 Nici eu nu beau în timpul mesei 😁