Seria Bridgerton – 8 cărți mai tari ca orice serial

seria bridgerton
sursa foto: netflix.com

Dragi cititori,

Întreaga societate vuiește. Și, în timp ce ne pregătim de un nou sezon, numele Bridgerton e pe buzele tuturor. Și nu e de mirare, căci vorbim de forțe uluitoare în spatele acestei zumzăieli: Netflix, Shondaland, abdomenul ducelui de Hastings și, evident, seria Bridgerton scrisă de Julia Quinn.

Dar, să ne concentrăm pe acest ultim factor căci el a constituit, de fapt, punctul de plecare al acestei isterii. Seria de cărți cuprinde opt volume, fiecare cuprinzând poveștile celor opt copii ai familiei Bridgerton, numiți (într-o ordine demnă de Marie Kondo) în ordine alfabetică: Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory și Hyacinth. Însă ordinea, se pare, nu a contagiat-o și pe Julia Quinn, cărțile seriei având ordinea următoare:

La acestea se adaugă și volumul The Bridgetons Happily Ever After ce cuprinde câte un al doilea epilog. Însă această autoare știe deja că aceste povești au fost incluse deja în edițiile mai noi ale cărților. Și, evident, mai este și seria Rokesby ce cuprinde patru cărți ce servesc drept prequels ale seriei Bridgerton: Because of Miss Bridgerton (Din vina domnișoarei Bridgerton), The Girl with the Make-Believe Husband, The Other Miss Bridgerton și  First Comes Scandal. Însă la auzul meu a ajuns faptul că în aceste patru cărți nu apar personajele din seria Bridgerton, până la urmă sunt niște volume ce precedă poveștile originale și fac referire la altă ramură a familiei.

Ce mai trebuie să știți, dragi cititori e că seria Bridgerton a apărut la noi acum câțiva ani la editura Miron, dar ne paște o re-editare  volumelor la editura Litera. Însă până atunci, evident, eu am citit deja aceste opt cărți și acum sunt mai mult decât pregătită să vă scriu despre ele. Desigur, dragi cititori, dacă nu vreți spoilere înțeleg perfect de ce vă veți opri cu lectura acestui articol fix aici.

Seria Bridgerton: despre cele opt volume

seria bridgerton
sursa foto: goodreads.com

Volumul 1: The Duke and I (Eu și ducele)

Eu și ducele, primul volum al seriei este și baza primului sezon al serialului Netflix ce deja a doborât toate recordurile. Și, totuși, cartea e un pic diferită de serial. Acest lucru m-a bucurat. Daphne Bridgerton nu e la primul ei sezon și ducele (care, evident, nu arată precum Regé-Jean Page) nu și-a depășit în totalitate problemele din copilărie. Și, evident, un serial trebuie să exploateze mai multe fire epice, astfel că poveștile unor personaje sunt ceva mai dezvoltate, alte personaje lipsesc cu desăvârșire etc.

În rest, în linii mari, acțiunea este similară cu cea din serial, astfel că nu voi intra foarte mult în detalii, dar micile diferențe au făcut această carte citibilă și chiar m-a intrigat (deși îi știam prea bine finalul).

Volumul 2: The Viscount Who Loved Me (Vicontele care mă iubea)

Această autoare a apreciat în mod special modul în care estre construit personajul Anthony Bridgerton (atât în serial, dar mai ales în carte). Până la urmă, nu e ușor ca la 18 ani să apese pe umerii tăi povara unui titlu nobil și să ai și 7 frați mai mici care te privesc drept un exemplu (în volumele ulterioare, Eloise și Gregory chiar recunosc faptul că Anthony le-a fost ca un tată).

Adăugați la asta teama că va muri de tânăr (precum tatăl și unchiul său) fapt ce-i generează și o frică irațională față de albine, o mamă hotărâtă să-l însoare și hoardele de domnițe și mamele lor pregătite să-l vâneze pe cel mai eligibil burlac al sezonului.

Însă pentru Anthony lucrurile sunt clare: își va alege o soție frumoasă, dar de care nu se va putea îndrăgosti. Și totul merge bine până în clipa în care în scenă intră Kate, sora alesei lui Anthony. De aici încolo, dragi cititori, vă las pe voi să aflați ce se va întâmpla fie din carte, fie din sezonul doi al serialului ce se va axa pe această poveste.

Volumul 3: An Offer From a Gentleman (Oferta unui gentleman)

Povestea lui Benedict este fix cum ne-am aștepta de la una al  cărei protagonist este un artist: extrem de romantică.

Benedict a întâlnit-o pe Ea la un bal mascat, au fost necesare doar câteva minute pentru a i se întipări în suflet. Nu știa cine e, dar ani de zile a căutat-o și i-a rămas fidel. Însă lucrurile se schimbă pentru el atunci când, într-o seară, salvează o servitoare de la viol. Cumva, între cei doi se petrece un lucru magic. Asta îl face pe Benedict să creadă că își trădează iubita misterioasă, dar de fapt ea e aproape, foarte aproape…

De regulă, această autoare, are o problemă cu romantismul exacerbat și i se pare că a trecut de vârsta la care ar aprecia basmul Cenușăresei (după al cărui tipar e construit acest volum). Însă Julia Quinn i-a dovedint prin acest al treilea volum din seria Bridgerton că unele povești sunt pentru orice vârstă.

Volumul 4: Romancing Mister Bridgerton (Îndrăgostită de domnul Bridgerton)

L-am apreciat pe Colin încă de la prima sa apariție în serial (ca pe toți frații, de altfel). E degajat, amuzant, nu se ia prea în serios și, totuși, are acel șarm specific domnilor din alte timpuri. La fel e și în carte, iar povestea sa e fix ca el: amuzantă, un pic neașteptată. Am apreciat și modul în care Julia Quinn l-a înzestrat și pe el cu o oarecare înclinație artistică (alta decât cea a lui Benedict).

Unde mai puneți, dragi cititori, că în acest volum este demascată, de fapt, misterioasa Lady Whistledown? Sigur, aceia dintre voi care ați văzut deja serialul nu veți fi surprinși, dar nu sunteți curioși să aflați ce va spune întreaga societate londoneză? Ah, și oare pe cine va pune ochii Colin Bridgerton, vă încumetați să ghiciți?

seria bridgerton
sursa foto: goodreads.com

Volumul 5: To Sir Philip, With Love (Lui Sir Philip, cu dragoste)

Eloise nu se conformează normelor. Ajunsă la 28 de ani e deja considerată fată bătrână. Însă în momentul în care prietena ei cea mai bună, Penelope Featherington, se căsătorește ceva în interiorul ei se declanșează: o nevoie, o dorință, o curiozitate. Așa că fuge de acasă pentru a-l cunoaște pe Sir Philip Crane, cu care ea coresponda de ceva timp.

Ajunsă la moșia lui Sir Philip, Eloise are parte de ceva surprize. În vreme ce știa că acesta este văduv, nu știa nimic despre gemenii lui, nici despre caracterul lui destul de ursuz. Dar, așa cum am văzut și în serial, Eloise e fată descurcăreață și nu se dă bătută ușor (nici măcar atunci când toți cei patru frați ai ei dau buzna peste Sir Philip). Mai departe scrie în carte…

 

Volumul 6:When He Was Wicked (Iubirea unui libertin)

Francesca e destul de absentă: atât în film (unde apare abia spre final și doar în câteva secvențe), cât și în poveștile celorlalți frați (fiind mai mult doar menționată). Și, totuși, povestea ei e una aparte. Aflasem deja din volumele anterioare că ea era văduvă, dragi cititori. Prin urmare, această autoare se aștepta la o poveste ceva mai tristă. Însă Julia Quinn a avut grijă să îi dea și ei, sorei semi-uitate, o poveste la fel de captivantă precum cele ale celorlalți frați Bridgerton. Până la urmă, nici în perioada regenței, a rămâne văduvă nu era un capăt de țară, mai ales pentru o domniță tânără. (Și ce poveste uimitoare și o așteaptă pe Francesca!)

Volumul 7: It's in His Kiss (Pentru un sărut)

Povestea lui Hyacinth a fost, oarecum, predictibilă. Asta dacă ne rezumăm la povestea ei de iubire cu Gareth St. Clair. Însă ceea ce face această carte să fie absolut palpitantă sunt alți factori:

Volumul 8: On the Way to the Wedding (În drum spre altar)

Ultimul volum din seria Bridgerton îl are drept protagonist pe Gregory. El e cel mai mic dintre băieți, iar din acest motiv, se simte obligat să le dovedească fraților săi faptul că și el este un bărbat capabil, independent. Evident, își propune să dovedească acest lucru inclusiv în plan sentimental. Astfel că, la începutul cărții e atras de Hermoine, cea mai frumoasă fată ce urmează să-și facă debutul pe „piața căsătoriilor” în acel sezon.  Numai că, fiind prins în mrejele ei, aproape că nici nu realizează că dragostea lui adevărată este Lucinda (Lucy), prietena cea mai bună a lui Hermoine. Și… oricum e cam târziu căci mâna lui Lucy îi e promisă unui conte și nunta e mult prea aproape…

Părerea mea generală despre seria Bridgerton

Ce nu am spus în video e că m-am temut din această serie și din alt motiv. Da, drag cititor, a mai fost un motiv pentru care inițial nu aș fi cumpărat primul volum al seriei. Acest motiv are un nume simplu: „așteptări”. Așa cum Derek Thompson explica în cartea sa, Creatorii de hit-uri, orice succes creează așteptări. Și, după ce am văzut serialul și am citit ceva opinii, chiar aveam așteptări de la seria Bridgerton.

Problema, însă, e că, de cele mai multe ori așteptările ne sunt înșelate. Cumva ridicăm ștacheta prea sus. Dar, pe măsură ce mă afundam în lectură, am realizat că această serie chiar va fi pe gustul meu. Gândiți-vă doar că am citit toate cele opt volume în doar 17 zile (vreo două săptămâni și jumătate) și cărțile au, în medie, 350 de pagini. Practic, nu am putut lăsa din mână nicio carte din seria Bridgerton. După acest maraton, am început să mă îndoiesc serios cu privire la historical romance, poate e un pic și genul meu!

Ar mai fi multe de zis, dragi cititori, dar simt că m-am întins mult. Sper că v-am stârnit curiozitatea și că veți căuta și voi această serie de cărți. Sau poate așteptați să apară toate sezoanele din serial. Și eu aștept asta – mai ales poveștile lui Antonhy, Benedict și Colin.

Până atunci, această următoare va fi mereu atentă și de va afla vreo veste cu privire la seria Bridgerton, fiți siguri că veți afla și voi.

A voastră,

Lady Whistledown Diana

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021