Style icons. Muzele mele

style icons
sursa foto: canva.com

De mică m-au fascinat culorile, materialele, rochiile, prezentările de modă. Puteam petrece ore în șir în fața televizorului urmărind „parada modei”. Odată, aflându-mă la plimbare cu ai mei prin centrul Piteștiului, nici nu am realizat că ei au traversat. Atenția îmi fusese furată de niște rochii dintr-o vitrină.

Scăpam adesea în șifonierul mamei. Abia așteptam să cresc să-l am și eu pe al meu… și ce să mai zic de de pantofii cu toc! Da, mă visam o fashionistă! Una încălțată în pantofi roșii cu toc cu multe, multe mărimi mai mari. Am mai spus asta. Însă atunci eram prea mică, peste câțiva ani am înțeles că nu doar hainele sunt importante. E important și modul în care le porți, în care știi să combini rochia aceea diafană cu acea curea cu accente rock. E atitudine. Modul în care vorbești, în care mergi, în care te miști.

Moda e doar o componentă a ceea ce se numește stil. Și, sinceră să fiu, nici nu știu cât de importantă e. Moda vine și trece cu viteza luminii acum. Dar, o femeie cu stil poate purta și un blazer de acum 10 ani și tot nu ar părea demodată! O femeie cu stil, se încalță cu orice tip de pantof (cu toc cui, balerini, bocanci) și conduce lumea! O femeie cu stil inspiră – iar articolul acesta e despre ele, muzele mele sau, pentru a vorbi în termeni mai actuali, style icons.

Style icons: muzele mele absolute

Lady Diana

style icons lady diana
sursa foto: getty images, edit: canva.com

M-a învățat să fac alegeri îndrăznețe când vine vorba de modă: știți când a folosit un colier pe post de diademă? Și ce să mai zic despre faimoasa „revenge dress” (cea din poza de mai sus). Dar, evident, toate aceste alegeri trebuie bine-gândite și fără a cădea în vulgar, în desuet.

Simplu și totuși complex. Alegeri în ton cu anii și, în același timp atemporale. Așa e stilul ei vestimentar. A fost un style icon atunci, e și acum și va fi și pe vremea nepoților mei.

Dar, mai presus de toate, Lady Di m-a învățat să fiu mereu eu, să fiu Diana într-o lume în care toată lumea se străduie să fie cu totul altă persoană. M-a învățat să mă revolt și, totuși, să îmi păstrez natura umană, sensibilă. Bunătatea, deschiderea – au fost lecțiile ei cele mai importante pentru toți.

Niciunul dintre cei care au cunoscut-o pe Diana nu o va uita. Alții, milioane de oameni care nu au cunoscut-o, dar care aveau impresia că o cunoșteau, își vor aminti de ea. Consider că avem multe de învățat din povestea vieții ei,

Kate Middleton

style icons - kate middelton
sursa foto: getty images

În materie de stil vestimentar, Ducesa de Cambridge, s-a făcut remarcată combinând piese extrem de scumpe cu piese mass-market. Și ea, și eu, avem multe haine Zara în dulap iar asta o face, cum spun conaționalii ei, relatable (adică e ușor să stabilești o conexiune, o asemănare cu ea). Sigur ați observat și voi că în presa din afară și nu numai, apar tot timpul articole referitoare la hainele pe care le poartă și nu o dată un astfel de articol a generat epuizări masive de stocuri. Dar, totuși, eu una aștept ziua în care vor fi reduceri masive la  Alexander McQueen, am un wishlist imens (tot datorită lui Kate).

Dar, mai presus de toate, Kate Middelton e pe lista mea pentru că dovedește zi de zi că are tot ce îi trebuie pentru a fi o prințesă. Iar dăruirea cu care se implică în diverse cauze e o lecție de implicare și umanitate ce ar trebui aplicată de multe femei cu expunere publică (mai mică sau mai mare).

Audrey Hepburn

Style icons - Audrey Hepburn
sursa foto: Harper's Bazaar, edit: canva.com

Nu pot vorbi de style icons fără a o menționa pe ea, pe incomparabila Audrey Hepburn. Poate că domnii preferă blondele à la Marilyn Monroe, dar pentru mine eleganța și feminitatea vor fi întotdeauna sinonime cu Audrey – forever Audrey, cum spuneam într-un articol mai vechi pe Illusion’s Street.

A avut o viață demnă de film: fiica unei nobile olandeze și a unui cetățean englez, și-a petrecut copilăria marcată de efectele celui de-al Doilea Război Mondial între Belgia, Anglia și Olanda. Și, totuși, în ciuda dificultăților s-a făcut remarcată ca actriță și, datorită frumuseții și eleganței ei a devenit muza lui Hubert de Givenchy.

De la Audrey am învățat nu doar să fiu elegantă, să aleg simplul în locul sclipiciosului, ci am aflat și că „eleganța va întrece întotdeauna prostul gust”.

Carrie Bradshaw: trebuia să am și o muză din filme, nu?

Nu știu cât admir stilul actriței Sarah Jessica Parker, dar pe Carrie Bradshaw  o ador cu toată ființa mea.

Da, în majoritatea timpului stilul meu vestimentar e ceva mai liniștit, mai… simplu în stilul celorlalte trei style icons de pe lista mea. Însă am și eu momentele mele de răzvrătire, momentele mele de ingeniozitate tip Carrie Bradshaw.

La ea am admirat întotdeauna modul în care s-a pus în valoare și faptul că trăiește prin scris. Femeia asta fictivă e simțire pură și asta îmi place la ea: faptul că e cu sufletul pe tavă, deschisă, spontană așa cum sunt și eu.

style icons carrie bradshaw
sursa foto: cosmopolitan.com

Relația cea mai emoționantă, sfidătoare și importantă este aceea pe care o ai cu tine-însuți.

În loc de încheiere

Acestea sunt cele patru femei care îmi inspiră stilul – atât cel vestimentar, cât și cel personal. Așa cum am mai spus, stilul e mult mai mult decât un dulap plin cu haine după ultima modă. Stilul e… o ecuație complexă ce include, în primul rând, felul de a fi, credințele și valorile personale și abia apoi hainele.
 
Evident, mai am și alte influențe – cum ar fi Priscilla Arias, care ne învață pe toți să ne depășim autolimitările sau Justine Leconte cu ale ei lecții de stil și fashion de pe YouTube. Dar, când vorbim de style icons care și-au pus cu adevărat amprenta asupra mea, mă limitez doar la aceste patru exemple.
 
Acum e rândul vostru: cine vă inspiră în materie de stil personal?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021