Am deschis blogul acesta în mai 2019. Până atunci am scris pe blogul meu de pe WordPress, Illusion’s Street și nu credeam să am nevoie de mai mult. Asta deși cunoșteam prea bine avantajele unui domeniu propriu, datorită diverselor colaborări cu alte site-uri știam și ceva SEO și alte chestii mai tehnice. Mă mulțumeam cu scrisul.
Dar, a venit o zi în care am realizat că vreau mai mult pentru că, evident, puteam mai mult. Subdomeniul gratuit îmi rămăsese cumva mic. Așa că, mânată de dorința de a evolua (și de un răspuns la o contestație de la o probă SuperBlog jurizată de Vadim Cușnir), am cumpărat domeniul dealedianei.ro. Și-am început să construiesc (evident, scriind în paralel și pe celălalt blog care încă e în picioare și mă bucur tare să văd că e citit).
A trecut ceva timp de atunci și pot spune că da, în continuare văd avantajele unui domeniu propriu, dar sunt și câteva chestii care mă scot din sărite. Haideți să le luăm pe rând!
Avantajele unui domeniu propriu nu sunt puține șinu sunt deloc de neglijat.
- Nu stai cu grijă că accesul îți va fi restrâns de platformă sau că acesta va dispărea în neant. Primul meu blog a fost în limba engleză, dar s-a dizolvat în eter în clipa în care platforma respectivă a fost închisă.
- Pe blogurile gratuite adesea apar reclame, astfel platforma care îți găzduiește conținutul face (totuși ceva bani de pe urma ta). Uneori, reclamele chiar strică tot aspectul blogului (chestie la care eu țin cu dinții și motiv pentru care mă gândesc tot mai des să mut și Illusion’s Street pe un domeniu al său). Măcar pe blogurile ce nu sunt pe subdomenii gen .wordpress, autorul poate alege să pună reclame și astfel să își monetizeze conținutul.
- Poți instala diferite module care să îți ușureze munca. Cel mai popular, cred, e Yoast SEO (deși eu prefer Rank Math), dar mai sunt și altele: practic, există un modul pentru orice.
- Adresa e mai ușor de ținut minte și mai repede de tastat. Și, evident, e mai scurtă neavând .wordpress.com / .blogspot.com / .blogspot.ro / .blogspot.co.uk sau eu mai știu ce în coadă.
- Îți dă un aer mai… profesionist. Cu un domeniu propriu, arăți că îți pasă de munca ta, că ești dispus să investești în blogging, că ești dedicat acestei activități.
- Îți poți crea propriile subdomenii.
- Îți poți crea o adresă de mail personalizată.
- Poți obține colaborări, pentru cele mai multe persoane care vor ca bloggerii să scrie advertoriale, domeniul propriu e un factor decisiv.
Dezavantajele… sau chestiile nu tocmai roz
Sigur, viața pe domeniu propriu nu e doar lapte și miere. Există și aspecte urâțele (the bad) și aspecte de-a dreptul hidoase (the ugly). Iată-le:
The bad
Un domeniu propriu costă. Bine, nu e chiar atât de scump și dacă știi să îți valorifici blogul amortizezi cheltuiala (dar asta presupune ceva voință și ceva mai multă muncă, mai ales la început).
The ugly
Dacă nu ai o echipă de IT sau ceva cunoscuți pricepuți (pe sistem: „am eu un băiat”, știți voi!) pregătește-te pentru ceva senzații tari. Mie de câteva ori, modulele mi-au bușit blogul. Dar, marele meu noroc e că mă pricep destul de bine la a face research și la a înțelege chestii tehnice (cine-ar zice, nu?), iar când nu reușesc, am la cine să apelez!
Bine, și mai sunt și momentele acelea când pică serverul celor de la hosting sau… cine știe ce anomalii tehnice se petrec. Atunci tot ce ai de făcut este să aștepți
Concluzii despre viața pe domeniu propriu
A avea propriul tău domeniu e tare fain, chiar și cu lucrurile mai puțin frumoase, costurile și munca asociată. Consider că beneficiile sunt ceva mai mari, așa că, da, aici rămân!
Voi, cei care aveți domeniile voastre, ce ziceți? Care ar fi beneficiile unui domeniu propriu? Dar dezavantajele care sunt?
40 Comments
Chiar eram curioasa de comparatie pt ca eu am avut doar pe domeniu. Asa l-am luat de la inceput, ba chiar am luat doua domenii de la GoDaddy.
Partea urata a venit de la gazduire.ro si mi-am dat seama abia acum. Ca puteam sa inregistrez unul ca subdomeniu si am platit 2 domenii timp de 4 ani. Nici cei de acolo nu m-au informat. Acum am renuntat la gazduirea celui de-al 2lea si abia vad cum il inregistrez ca subdomeniu. Mi-am facut si alta adresa de email si am facut upgrade la alt pachet, mai bun.
Da, la chestia asta cu subdomenii mă gândesc și eu pentru Illusion’s Street. Urât că totuși nu ți-au spus, dar bine că ai aflat în cele din urmă 🤗
Daaa stiu ce zici. Cu angelacalatoreste.ro am pornit pe wordpress.com si la vreo 2 ani de zile m-am mutat le domeniu propriu. A fost o munca titanica pt mine, mai ales ca in prima faza nu aveam deloc sprijin din partea firmei de hosting. Eu eu nu ma pricepeam deloc la chestii tehnice. M-am chinuit ce-i drept, am reusit intr-un final, dupa vreo 3 luni sa transfer tot continutul, dar dupa, a urmat munca de a reedita articole, poze, etc…. N-as mai face la fel, clar. As porni direct pe domeniu propriu.
Mult succes!
Da, cred că e cel mai OK să pornești pe domeniu propriu direct (deși poate la început nu vezi justificarea costurilor). Important e că ai reușit până la urmă să muți tot 🤗 Dar, de curiozitate, ai mutat toate articolele unu cu unul sau ai avut un fișier xml? Din câte știu, cu fișierul xml e mai rapid. 🤗
Ahhh nu articol unul cate unul… vai! Fisier xml, daaa. Dar ulterior a trebuit sa iau fiecare articol in parte si sa umblu peste tot. Imaginile nu mai era la dimensiunile care trebuiau si a trebuit sa le sterg si sa le incarc optimizate. Ehhhh… migaleala! 😊😊
Daaa, multă migăleală 🤗 Te-am întrebat pentru că mai auzisem de cineva care a mutat articol cu articol 🤷🏻♀️ aia e și mai multă muncă 😟
Asteptam articolul acesta.
Incă de la început, în afară de vreo 2-3 luni, am ales domeniu propriu. Adică scriam texte de 300 de cuvinte, dar eu eram pe domeniu. 😂
Dezavantajul este că, pe lângă faptul că plătesc destul pentru găzduire și domeniu, ca să deblochez și alte beneficii trebuie să plătesc și mai mult. Nici nu știu cum să procedez. Eu practic nu mi-am amortizat nici o cheltuială.
Hmmm, tu vorbești de domeniu achiziționat direct de la WordPress? Acelea sunt mai scumpe, da. Încearcă să cauți o firmă externă, costurile sunt ceva mai mici😁 și ai deja toate avantajele fără a mai plăti extra.
Da. Domeniu direct achiziționat de la WordPress.
Poți sa-mi dai un exemplu de astfel de firme? Eu sunt total atehnică. Uneori, vreau să fac mai mult, dar nu știu de unde să încep.
Acelea sunt cele mai scumpe și beneficii 0. Eu am pachetul de 5€ pe lună de la Sitebunker la care se adaugă și costul domeniului de aproximativ 200 de lei pe an https://sitebunker.ro/gazduire-wordpress-ssd/ . Însă există pachete și mai ieftine, poți căuta pe google după web hosting.
Mulțumesc. Asa este. Nu prea găsesc beneficii.
Daaa, cu puțin research sigur găsești ceva mai convenabil pentru tine 🙂 iar dacă ai întrebări, poți să îmi scrii oricând pe mess, te ajut și eu cum pot și cât știu 🤗
Mulțumesc! Cu siguranță îți voi scrie.
Aștept ❤️
Multumesc pentru impresiile tale! Nu ma tenteaza inca domeniul, dar nu e exclus. Stii vorba aceea, never say never…
Da, știu ce zici, cam așa a fost și la mine cu domeniul 🤣🤗
Hm…chiar mi-ai dat de gandit/procesat. Eu scriu cand si cand, poate din aceasta cauza am ramas pe free, fara domeniu propriu. Multumesc pentru articol.
Sper să îți fie cu folos! Dacă nu scrii frecvent, trebuie să analizezi dacă investiția merită sau nu. 😁
Felicitări Pentru ca ne ai împărtășit experiența ta,Diana! De acord cu tot ce ai spus. In clipa In care am trecut eunmicsecret pe domeniu propriu am simțit ca trec la nivelul urmator, cred ca e un pas super impottant pentru in blogger.
Așa este, diferența e notabilă 🤗
Pe domeniu propriu ești pe barba ta. Faci ce vrei acolo și nu ai teamă de nimeni. Îți bagi degetele și uneori te tai că nu știi chiar tot cu se mănâncă. Dar cu domeniu propriu poți scrie advertoriale, poți participa la toate concursurile posibile, îți moderezi blogul, il personalizezi. Mai nașpa e cu spațiul, mie mi s-a întâmplat. Habar nu aveam că există o limită de spațiu în care să te incadrezi cu text, poze și alte chichite, dacă ești pe domeniu propriu. E probabil în funcție de ce servicii de gazduire ai. Eu a trebuit să mai cumpăr ceva spațiu că zicea că deja îl cam ocupasem cu conținutul. Bine, blogul meu e primit de la cineva, deci mai degrabă încă bajbai legat de lucrurile astea mai tehnice. Încă o chestie ar fi că aș vrea să îi schimb denumirea și pe domeniu propriu se poate, dar e mai mult research.
Da, și eu am mai cumparat spațiu recent. Știam că e nevoie după un timp, dar târziu am descoperit cum să verific acest lucru. Se poate schimba denumirea, dar nu știu dacă e nevoie și de un redirect in acest caz. Cel mai bine ar fi să întrebi și la hosting.
Multumesc frumos! Ma gandeam ca numai eu am trecut prin faza cu spatiul. :))
Nu nu 😀
Hello! si eu am inceput pe wordpress gratuit pana mi-am facut curaj sa-mi cumpar domeniu. Am gasit destul de ieftin, am facut un research inainte. Este mai usor intr-adevar pe cel gratuit, ca sunt setarile mai usor de controlat. De aceea cred ca am decis sa scriu eu despre detaliile tehnice ale unui blog, tocmai ca eu m-am lovit de ele si nu am gasit informatii nicaieri, nici la americani. Dar vad si diferenta intre cel gratuit si cel platit, sunt alte optiuni , iar cu domeniul propriu poti sa castigi si bani. Imi place blogul tau, ma bucur sa te cunosc!
Bună, Ana! Bine te-am găsit pe blog. Da, uneori detaliile tehnice ne pot da de furcă, dar de regulă sunt tutoriale pe YouTube și îți recomand să îl urmărești pe Neil Patel. Însă depinde și de natura problemelor de care te lovești. Mulțumesc mult de feedback, o să îți vizitez și eu blogul.
Trei comentarii scurte despre articolul tau:
Am avut in minte astfel de articole, insa eu le pastrez pt eventuale comenzi. Pur si simplu daca mai vine vreo comanda de la vreo firma de gazduire, voi scrie un articol de genul. Am ajuns sa gandesc ca mi-as irosi talentul sa scriu „pe degeaba” un astfel de articol. Stiu, sunt defect.
La avantaje ale domeniului propriu, mai adaug 2:
– Se indexeaza mult mai bine pe Google. Pluginul ala, YOAST, ajuta, e un catalizator excelent, insa trebuie sa spui si efectul lui. Nu prea poti ajunge cu un .blogspot.com pe prima pagina in google.
– Te motiveaza pe tine. Daca platesti ceva, te mobilizezi mai bine sa scrii, sa nu platesti degeaba un domeniu. Psihologii spuneau acelasi lucru despre facultate: studentul invata mai mult daca stie ca facultatea lui costa. Uneori e mai bun un pret mic, dar sa existe, decat sa stie ca e gratis. Something free sucks. Asta era concluzia.
– Poti face diverse jocuri de cuvinte, imposibile pe wordpress. Dau exemplul domeniului .ME. In fapt este domeniul statului Muntenegru, insa la 1 an de la lansarea in online, 80% dintre domenii erau facute in afara Muntenegrului. Erau, bineinteles, youlove.me, youfuck.me, ihate.me. Dau, totodata, exemplul unui amic, care cumparase domeniul calator.im. Eu am vrut sa cumpar piscot.AR (domeniul Argentinei), dar pe langa faptul ca mi s-a parut scump, la acel moment exista doar varianta .ar.com. Daca nu stiti cu ce sa va combinati domeniul, ganditi-va doar la acel .EU. Dintre toate tarile UE, romanii sunt cei mai mari fani ai acestei extensii. Deloc intamplator.
Trebuie sa mai pun si 3 dezavantaje:
– Partea cu cunostintele tehnice e problematica pt ca trebuie sa le ai deseori cand te apuci de treaba. Atunci cand alegi firma de hosting, de pilda. Chestia cu invatatul pe parcurs e normala, dar unele chestii de baza trebuie sa le ai din start.
– Trebuie sa vezi ce concurenta ai pe domenii asemanatoare. De pilda, e posibil ca o alta Diana, ca-s multe, sa vrea dealedianei si sa-si ia dealedianei.eu, .com sau .ME. Sau .info, habar n-am. Unii cumpara numele cu toate extensiile, ca sa fie siguri. Calculati singuri costul total.
– Lumea are alte pretentii. Da, esti mai profi, vin sponsorii la tine, dar asta inseamna ca nivelul de asteptare e mult mai ridicat. Cu tot ce decurge de aici.
In mod evident recomand domeniu propriu, insa in mod la fel de evident recomand trecerea pe domeniu doar atunci cand esti sigur ca vrei sa faci asta. Trebuie sa stii din start ce te asteapta 🙂
Mulțumesc de completări!!!! Chiar nu mai am nimic de adăugat ☹️
Mă tot gândesc la trecerea la un domeniu. Însă, tocmai chestiile tehnice pe care le menționezi, mă ca sperie. Sa fii și la început pe domeniu, și sa nu știi ce și cum, și mai apar și probleme de ordin tehnic-haos!!! 😂😂
Însă nu o fi negrul atât de negru, sigur este o rezolvare pentru toate. Îmi. Place mult cum arată totul pe dealedianei. ro, iar asta mă impulsionează, cumva, sa fac PASUL. Mulțumesc pentru părerile sincere despre acest aspect! ❤️
Nu ai de ce să te temi. Tot WordPress e, iar când ai întrebări, poți apela la mine. Ce scrii tu ar da tare bine pe un domeniu doar al tău ❤️
Multumesc mult, Diana! Imi dai curaj! :* :*
Cu drag ❤️ Mă bucur să ajut 🤗
Referitor la punctul 8 de la The Good. Să știi că nu e chiar un factor decisiv. Știu câțiva prieteni care fac bănuți din sponsorizări cu bloguri create pe WordPress (domeniu gratuit).
Da, dar acelea sunt excepții și sunt puține. În cele mai multe cazuri, companiile preferă blogurile cu domeniu propriu (așa cum am și scris: „pentru cele mai multe persoane care vor ca bloggerii să scrie advertoriale”).
Este diferență de la cer la pământ. Dacă vrei, e chirie vs proprietate.
Pe subdomeniu gratuit, nu poți să bați un cui (a se citi instala un modul) dacă nu te lasă proprietarul.
Eu am trecut pe domeniu propriu după trei-patru luni de gratuit.
În primul rând, nu mai rulează reclame.
Pot să instalez ce modul vreau. Am adresă de e-mail personalizată.
Pot să-i fac ce aspect vreau eu.
Astea sunt părțile bune.
Am avut și eu module care mi-au faultat blogul, dar am noroc cu cei de la hosting care mă ajută.
O dată, am reușit să pun parola greșit de 3 ori (rămăsese tastura pe limba greacă) și s-a blocat pe IP. Ei m-au descurcat.
Da, e o diferență imensă! Și ai și noroc de o firmă de hosting bună!
Nu zici nimic de posibile atacuri? 🙂
Ai dreptate, ar trebui să updatez, când am scris articolul nu experimentasem, dar apoi…
De fapt aia e principala problema. Caci altfel, daca pui doar 2-3 pluginuri, sansele sa se intample ceva rau sunt mici. Cand te ataca altii, insa, sansele cresc…
Depinde, și dacă merge ceva aiurea la un plug in și nu mai poți accesa site-ul e destul de nașpa dacă nu știi să folosești CPanel, îți spun din proprie experiență. Dar atacurile sunt mai nașpa de atât…