Viața pe domeniu propriu – the good, the bad & the ugly

blogging viața pe domeniu propriu

 

sursa foto: canva.com

Am deschis blogul acesta în mai 2019. Până atunci am scris pe blogul meu de pe WordPress, Illusion’s Street și nu credeam să am nevoie de mai mult. Asta deși cunoșteam prea bine avantajele unui domeniu propriu, datorită diverselor colaborări cu alte site-uri știam și ceva SEO și alte chestii mai tehnice. Mă mulțumeam cu scrisul.

Dar, a venit o zi în care am realizat că vreau mai mult pentru că, evident, puteam mai mult. Subdomeniul gratuit îmi rămăsese cumva mic. Așa că, mânată de dorința de a evolua (și de un răspuns la o contestație de la o probă SuperBlog jurizată de Vadim Cușnir), am cumpărat domeniul dealedianei.ro. Și-am început să construiesc (evident, scriind în paralel și pe celălalt blog care încă e în picioare și mă bucur tare să văd că e citit).

A trecut ceva timp de atunci și pot spune că da, în continuare văd avantajele unui domeniu propriu, dar sunt și câteva chestii care mă scot din sărite. Haideți să le luăm pe rând!

mini-obiceiuri legate de scris

 

sursa foto: Bored Panda

Avantajele unui domeniu propriu nu sunt puține șinu sunt deloc de neglijat.

  1. Nu stai cu grijă că accesul îți va fi restrâns de platformă sau că acesta va dispărea în neant. Primul meu blog a fost în limba engleză, dar s-a dizolvat în eter în clipa în care platforma respectivă a fost închisă.
  2. Pe blogurile gratuite adesea apar reclame, astfel platforma care îți găzduiește conținutul face (totuși ceva bani de pe urma ta). Uneori, reclamele chiar strică tot aspectul blogului (chestie la care eu țin cu dinții și motiv pentru care mă gândesc tot mai des să mut și Illusion’s Street pe un domeniu al său). Măcar pe blogurile ce nu sunt pe subdomenii gen .wordpress, autorul poate alege să pună reclame și astfel să își monetizeze conținutul.
  3. Poți instala diferite module care să îți ușureze munca. Cel mai popular, cred, e Yoast SEO (deși eu prefer Rank Math), dar mai sunt și altele: practic, există un modul pentru orice.
  4. Adresa e mai ușor de ținut minte și mai repede de tastat. Și, evident, e mai scurtă neavând .wordpress.com / .blogspot.com / .blogspot.ro / .blogspot.co.uk sau eu mai știu ce în coadă.
  5.  Îți dă un aer mai… profesionist. Cu un domeniu propriu, arăți că îți pasă de munca ta, că ești dispus să investești în blogging, că ești dedicat acestei activități.
  6. Îți poți crea propriile subdomenii.
  7. Îți poți crea o adresă de mail personalizată.
  8. Poți obține colaborări, pentru cele mai multe persoane care vor ca bloggerii să scrie advertoriale, domeniul propriu e un factor decisiv.

blog ce am învățat despre mine

Dezavantajele… sau chestiile nu tocmai roz

Sigur, viața pe domeniu propriu nu e doar lapte și miere. Există și aspecte urâțele (the bad) și aspecte de-a dreptul hidoase (the ugly). Iată-le:

The bad

Un domeniu propriu costă. Bine, nu e chiar atât de scump și dacă știi să îți valorifici blogul amortizezi cheltuiala (dar asta presupune ceva voință și ceva mai multă muncă, mai ales la început).

The ugly

Dacă nu ai o echipă de IT sau ceva cunoscuți pricepuți (pe sistem: „am eu un băiat”, știți voi!) pregătește-te pentru ceva senzații tari. Mie de câteva ori, modulele mi-au bușit blogul. Dar, marele meu noroc e că mă pricep destul de bine la a face research și la a înțelege chestii tehnice (cine-ar zice, nu?), iar când nu reușesc, am la cine să apelez!

Bine, și mai sunt și momentele acelea când pică serverul celor de la hosting sau… cine știe ce anomalii tehnice se petrec. Atunci tot ce ai de făcut este să aștepți

Concluzii despre viața pe domeniu propriu

A avea propriul tău domeniu e tare fain, chiar și cu lucrurile mai puțin frumoase, costurile și munca asociată. Consider că beneficiile sunt ceva mai mari, așa că, da, aici rămân!

Voi, cei care aveți domeniile voastre, ce ziceți? Care ar fi beneficiile unui domeniu propriu? Dar dezavantajele care sunt?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021