10 cărți pe care le-aș reciti și încă una

cărți pe care le-aș reciti
sursa foto: unsplash.com, edit: canva.com

Sunt cărți de ficțiune care m-au făcut un povestitor mai bun, despre ele am scris la Aniela pe blog. Sunt cărți de non-ficțiune care m-au făcut să fiu o versiune mai bună de om, despre ele am scris pe blogul de cărți al Anei Maria. Sunt cărți și cărți, iar eu le-aș putea categorisi în fel și chip – doar sunt cititoare încă de când nici nu știam să citesc.

Iubesc cărțile tipărite. Iubesc ebook-urile. Iubesc să mă avânt în povești. Iubesc să învăț. Iar ele sunt un fel de dealeri ce-mi intermediază aceste iubiri. Articolul de azi e despre ele. De fapt, e despre cele mai speciale: acele cărți pe care le-aș reciti!

Înainte de toate: de aș reciti o carte?

Cu atâtea opțiuni și cărți interesante ce tot apar, de ce scriu eu despre recitit? Pentru că pe măsură ce înaintăm în viață, ni se schimbă ideile, descoperim noi orizonturi. Astfel, ajungem să percepem diferit chiar și lecturile ce odată ne-au marcat. Sunt curioasă, de pildă, dacă peste 10 ani încă o voi mai adora pe Elif Shafak sau dacă tot Viața pe un peron va fi „biblia mea laică”. Altfel spus, sunt curioasă de evoluția mea prin prisma lecturilor pe care le ador în momentul în care scriu acest articol (19.02.2021, ora 22:15).

Mi se pare un motiv destul de bun, vouă nu?

cărți pe care le-aș reciti
sursa foto: unsplash.com

Cele 10 cărți pe care le-aș reciti

Așa cum mă știți, am o mică obsesie pentru ordine. Prin urmare, cărțile de pe lista mea sunt prezentate, evident, în ordine alfabetică după titlu. (Fiecare cu piticii lui de pe creier.)

  1. Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson – cartea asta mi-a mers la suflet și m-a zgândărit bine. Mă așteptam la altceva când am văzut titlul și coperta: o combinație de mitologie și feminism. Însă povestea cuprinsă în paginile cărții e una care m-a cutremurat. Câtă durere încape într-o inimă mică?
  2. Anna Karenina de Lev Tolstoi – prima mea întâlnire cu un mare clasic rus. Și, Doamne, cât am iubit cartea asta! Nu o mai puteam lăsa din mână. Eram adolescentă și eram fascinată nu de povestea eroinei, ci de povestea lui Kitty (cea căreia Anna i l-a furat pe Vronski). Însă, așa cum nota și Ibrăileanu, romanul acesta are diferite sensuri – în funcție de vârstă. Sunt conștientă că acum poate aș empatiza mai mult cu Anna, cu nefericirea ei, decât cu idila dintre Kitty și Constantin Levin.
  3. Bastarda Istanbulului de Elif Shafak – cartea care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de această scriitoare. Dincolo de povestea captivantă, de care nu m-aș plictisi ușor, aș reciti cartea pentru scrisul vibrant al lui Elif, pentru culorile și gusturile redate de ea, pentru modul în care personajele sunt zugrăvite, pentru cum a împletit firele narative fără a le încâlci…
  4. Femeia de hârtie de Rabih Alameddine – e o carte de care orice iubitor de cărți s-ar îndrăgosti. Spun asta pentru că Aliya e și ea o iubitoare de cărți, ba chiar le traduce în secret (asta pentru că locuiește într-o țară în care multe lucruri sunt interzise). În plus, scriitura e ușoară, dar sublimă, îmi răzbea în suflet.
  5. Hoții de frumusețe de Pascal Bruckner – Ah, Bruckner! După Elif, pentru mine vine Bruckner. Nu l-am mai citit de ceva timp (să fie vreun an), asta pentru că am vrut să rumeg bine Casa îngerilor. Dar, mai degrabă, decât să încep o carte nouă a lui, aș reciti Hoții de frumusețe. Aș face asta pentru suspans, pentru Benjamin și felului său inedit de a scrie furând (citiți cartea și aflați la ce mă refer), pentru modul în care multe dintre personajele romanului sunt hoți de frumusețe. Aș face asta convinsă că și acum mă va ține trează.
cărți pe care le-aș reciti
sursa foto: unsplash.com
  1. Înainte să adorm de S.J.Watson – încă nu am găsit un thriller care să-l detroneze pe acesta din topul meu. Am admirat lejeritatea lui Watson, întorsăturile de situație, ingeniozitatea plot-ului. Despre ce e vorba? În urma unui accident, o scriitoare uită tot ce i s-a întâmplat în ziua respectivă în timp ce doarme. Salvarea ei pare a fi un jurnal în care începe să scrie. (P.S. Dacă ați văzut filmul, să știți că e mult, mult sub carte.)
  2. Lapte Negru de Elif Shafak – Am citit cartea nu de mult, dar o includ pe această listă cu cărți pe care le-aș reciti pentru că a atins ceva în mine. M-a ajutat să înțeleg lucruri, să nu mi se mai pară atât de ciudate unele gânduri legate de creație… Sunt curioasă, de exemplu, cum aș citi-o atunci când voi fi însărcinată?
  3. Pași de Em Sava și Axel – dincolo de scriitura superbă și postea de iubire, aș reciti Pași și dintr-un motiv mai… tehnic. Preț de câteva zile, cartea a fost disponibilă și în format electronic pe site-ul edituri Eikon. Însă nu era acel format ce-mi ușura munca, parcă citeam mult mai greu decât o fac în mod obișnuit. Așa că aș reciti cartea în format fizic (și, ținând cont că am și primit-o cadou de la prietenii de la SIONO, sigur o voi face curând.)
  4. Pe când eram o operă de artă de Eric-Emmanuel Schmitt – nu știu de ce mi se pare că acest roman nu e la fel de popular precum celelalte scrieri ale lui Schmitt, dar chiar e nedrept. Pe când eram o operă de artă e o replică la tot acest consumerism modern, la goana noastră perpetuă după perfecțiune.
  5. Viața pe un peron de Octavian Paler – știți momentul acela în care ai nevoie de un ghid? Ei bine, asta a fost pentru mine romanul lui Paler: o carte ce m-a învățat să nu-mi mai hrănesc fricile.
cărți pe care le-aș reciti
sursa foto: pexels.com

Cartea pe care am recitit-o de mult prea multe ori deja

Pe lângă aceste cărți pe care le-aș reciti, mai e una pe care am citit-o de atâtea ori încât am pierdut șirul: Dama cu camelii a lui Alexandre Dumas-fiul. Prima mea întâlnire cu ea a fost pe la 10 ani. Nu știu cum se strecurase între niște cărți pe care mami le împrumutase de la o colegă de-a ei pentru mine. Așa că, printre Robin Hood și cărțile despre Cavalerii Pardaillan, am strecurat și această carte. Mare lucru nu am înțeles eu din ea. Adică știu ce am citit, dar încă sub mirajul basmelor, nu prea apreciasem gestul lui Marguerite.

Am citit-o apoi în adolescență, găsind-o și în bibliotecă. Am înțeles atunci că uneori, când iubești o persoană, e mai bine să-o lași să găsească fericirea dincolo de tine.

Am citit-o în franceză. Așa m-a copleșit și mai tare.

Și mereu când nu știu ce să mai citesc ori pic în reading slump revin la ea și mă târăște înapoi la liman. Fascinația mea pentru această carte e dincolo de puterea explicabilului. Și aici închei.

Dar, voi ce cărți ați reciti? Sau poate ați recitit deja…

Sharing is caring:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și te anunț de fiecare dată când public!


Loading
© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: