Comunicarea asertivă. 4 tehnici de a câștiga confruntările

comunicarea asertiva
sursa foto: unsplash.com, edit: canva.com

Săptămâna trecută am vorbit despre comunicarea eficientă. Dar, evident, important e să ai și cu cine comunica. Altfel spus, sunt și oameni imposibili, oameni pe care parcă nu-i scoți dintr-ale lor, oameni agresivi. Cum comunicăm cu ei? Ei bine, cel mai bine în acest caz, după umila mea părere, este indicat să folosim comunicarea asertivă. Eu una folosesc acel stil, de fapt, în fiecare zi și cumva e parte din brandul meu personal. De exemplu, articolul meu despre greșelile bloggerilor e scris în cel mai asertiv mod cu putință (deșii unele chestii mă calcă pe nervii sensibili de berbec veritabil ce sunt).

Dincolo de a fi un simplu mod de comunicare, asertivitatea e o trăsătură de caracter și chiar un mod de viață! Dar, haideți să sărim peste introduceri și să intrăm în subiect!

 

Despre ce vorbim astăzi?

Tipurile de comunicare

Pentru a înțelege mai bine ce e cu asertivitatea, este util de știut că psihologii disting între patu tipuri de comunicare:

comunicarea asertivă
sursa foto: canva.com

Ceva mai multe lucruri despre comunicarea asertivă. Beneficiile asertivității

Fiind bazată pe respect mutual, asertivitatea, este un mod de a comunica eficient și cu diplomație. Comunicarea asertivă îți cere să fii direct și totuși respectuos, să ții cont de nevoile tale, dar să nu le îngrădești pe ale celorlalți. Altfel spus, nu e important doar ce spui, ci și modul în care faci asta.

Un comportament asertiv garantează transmiterea cu succes a mesajului. În schimb, dacă optezi pentru o comunicare pasivă sau agresivă, interlocutorii vor fi mai atenți la  modul în care vorbești, la gesturi decât la mesaj. 

Comunicarea asertivă este caracterizată prin cei trei C: clară, concisă și consistentă, iar de aici putem înțelege și de ce e atât de eficientă.

Dar, asertivitatea aduce cu sine și alte beneficii pe lângă îmbunătățirea modului în care comunici:

Deci, cum devenim asertivi?

4 tehnici de comunicare asertivă pentru a ieși cu bine din situații dificile

Desigur, datorită eficienței sale în comunicare, asertivitatea poate fi un mod de a combate agresivitatea verbală. Aici, următoarele tehnici pe care le-am descoperit în cadrul unei formări de la job vă vor fi foarte utile.

1. Fogging

Așa cum vă așteptați, fogging vine de la „ceață”. Dar, în niciun caz nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm interlocutorul acolo.

Tehnica e un pic mai complexă. Să presupunem că cineva spune: „Nu ești bun de nimic”. Cum ați reacționa? Tot printr-o agresiune verbală? L-ați ignora? Ei bine, conform acestei tehnici răspunsul ar fi: „Da, presupun că aș putea îmbunătăți x lucru la mine”.

Practic, tehnica fogging presupune să arătăm interlocutorului agresiv că ne recunoaștem parțial defectele. Atenție: am scris parțial, dacă am recunoaște complet că au dreptate, doar le-am da apă la moară. 

Sigur, fogging nu e o tehnică perfectă de a scăpa dintr-un conflict. Dar, ne poate oferi ceva timp pentru a decide ce altă metodă să folosim.

2. Învațați să vă contraziceți punând întrebări

Știu că acum e un adevărat trend legat de we agree to disagree. Dar, atunci când chiar e nevoie să contraziceți pe cineva, încercați să faceți asta punând întrebări.

De exemplu, dacă un alt blogger sau un cititor mi-ar spune că nu-i place un articol de pe acest blog. Răspunsul meu imediat ar fi: „De ce, îmi poți argumenta, te rog?”.

De multe ori evităm astfel de situații de teamă de a fi criticați. Însă trebuie să învățăm să acceptăm feedback-ul și să îl folosim dacă este util. Dacă în schimb primim un răspuns sec sau agresiv putem veni iarăși cu o întrebare sau putem apela la fogging. Tehnica aceasta se mai numește și decojirea cepei, asta pentru că strat cu strat îi dezactivăm argumentele celuilalt.

comunicarea eficientă
sursa foto: canva.com

3. Prezentați-le gesturile non-verbale de care poate nu sunt conștienți

Atunci când aveți de a face cu un individ pasiv-agresiv, îl puteți aborda întrebându-l ce îl deranjează explicându-i și gesturile ce-i dau de gol agresivitatea.

De exemplu, după o ședință, aș putea vorbi cu un coleg care își tot dădea ochii peste cap când îi trasam o acțiune. I-aș explica de ce îl abordez necesitatea acțiunii, dar totodată i-aș cere și opinia făcând uz de metoda 2, de metoda 1. Iar dacă el va continua să se comporte agresiv din punct de vedere al limbajului corporal, l-aș ruga să se calmeze explicându-i că, cel mai probabil, nu este momentan în starea care să-i permită să înțeleagă ceva.

4. Alegeți cuvintele potrivite

Alegerea cuvintelor potrivite e esențială în comunicarea asertivă. Acestea nu pot fi combative / jignitoare / ambele. Trebuie să ne menținem tonul calm și să nu picăm în capcana de a deveni la rândul nostru agresivi. Nu uitați: asertivitatea e centrată pe echilibrul dintre nevoile personale și nevoile interlocutorului, ambele sunt la fel de importante. La fel și opiniile.

Concluzii și bibliografie

V-am scris azi despre comunicarea asertivă, caracteristicile ei și patru metode de aplicat atunci când suntem puși în situația de a avea de a face cu persoane agresive prin vorbe sau gesturi. Desigur, ar mai fi și alte metode, dar eu m-am rezumat la cele mai simple, recunosc. Nu din lene, ci pentru că vreau să vă provoc pe voi să le căutați, să citiți mai mult pe subiect. Veți fi fascinați 😀

Pentru redactarea acestui text am folosit informații din cursul din LinkedIn Learning Learning To Be Assertive susținut de Chris Croft dar și din informațiile din articolul Being Assertive de pe  site-ul Mayo Clinic.

Sper să vă fie de folos!

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: