Cu Ambition și 3 reguli ajungi din zero, erou în bucătărie

dajar ambition in bucatarie
sursa foto: Instagram Ambition România

Cuprins

Am crescut într-o familie ce ia gătitul foarte în serios, ba chiar bunicii din partea mamei și-au făcut o meserie din asta. Cumva, pot spune că am bucătăria în ADN. Toată copilăria m-am uitat cu uimire la bunica mea tocând practic orice cu o dexteritate de ne-egalat. Oh, ce vremuri erau acelea! Eram fascinată de tot ce vedeam și gustam! Un copil ce crește într-un astfel de mediu, ați zice, devine clar Masterchef. Ei bine… nu-i chiar așa!

Primul meu experiment, realizat la vârsta de 12 ani, nu a fost chiar atât de reușit. Îl țin minte și acum. Luasem din sertar una dintre rețetele pe care mami le adusese de la muncă. Ea, lucra pe atunci în secția de tapițerie a Uzinei Dacia, așa că toate rețetele cu care se întorcea de la muncă erau scrise pe niște bucăți de piele colorată cu spatele alb. Alesesem una mai veche, iar din această cauză scrisul se cam disipase. Dar, încăpățânată din fire, am făcut… ce am înțeles. Rezultatul: un chec cam dezumflat cu o cremă apoasă!

Eh, să ridice mâna cine a avut din start talent precum Gordon Ramsay în bucătărie. Să vă văd! Evident, și următoarele încercări au fost eșecuri. Dar, cu un strop de perseverență și ustensile precum cele din gama Ambition de la Dajar, am reușit să devin dintr-un zero, un erou al bucătăriei.

Mai multe despre acest lucru aflați mai jos. În plus, cum mă simt darnică azi, o să vă explic și cum am reușit în cele din urmă să prepar acel chec! A trebuit doar să respect câteva reguli și, evident, rețeta.

ambition
sursa foto: Facebook Ambition România

Cele trei reguli de bază

Regula nr 1: Ustensilele contează

Poate că mulți ați auzit cum că ingredientele de calitate sunt cele care fac diferența. Ei bine, contează și ele, dar când nu ai ustensilele potrivite pentru a le prepara… degeaba! Poți avea și cea mai bună bucată de carne, poți fi cel mai talentat la preparat creme – dacă nu ai un vas bun, acestea se vor lipi.

Așa că primul sfat pe care vi-l dau e unul primit de la bunica: investiți în ustensile de calitate!

Un exemplu în acest sens sunt produsele Dajar – cea mai mare firmă de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrală. Compania reunește branduri precum Snb, Disney, O’cuisine, Rotho. Sigur le-ați observat în mari lanțuri de magazine precum Auchan, Mega Image, Carrefour, Cora, Metro. Însă le puteți găsi și în magazinul online Dajar.

De asemenea, ca o încununare a celor peste 30 de ani de experiență și inovație în domeniu, Dajar a lansat și propriul brand de produse: Ambition România. Această gamă le oferă clienților rețeta pentru o bucătărie completă.

Regula nr 2: Repetă. Nu o să îți iasă din prima!

Într-o emisiune culinară, Gordon Ramsay spunea că i-au fost necesari câțiva ani de practică pentru a reuși să pregătească un Beef Wellington perfect. Așa că nu-i de mirare că mie la 12 ani nu mi-a reușit acea rețetă și nici următoarele 15.

Regula nr 3: Contează și prezentarea

Știați că mâncăm mai întâi cu ochii? E dovedit științific că stimulii vizuali ne alterează gustul și mirosul. Așa că trebuie să fim atenți ce așezăm, cum așezăm și pe ce farfurie așezăm! Dar, promit să revin aici spre final. Până atunci, mai am să vă povestesc ceva!

sursa foto: Facebook Ambition România

Cum am ajuns să prepar fără greșeală rețeta dezastru-inițial?

Eh, mai rar să vezi berbec care să se dea bătut. De la acel eșec am tot încercat și încercat până am devenit tot mai bună în treaba asta cu gătitul. (Sincer, poate îmi era și frică să nu fiu repudiată de ai mei dacă nu.)

Dar, haideți mai bine să nu vorbim despre eșecuri. Știți doar, sunt orgolioasă. Hai să vă spun cum de mi-a ieșit în cele din urmă! Nu-i vreun secret: am urmat regulile!

Evident, primul pas a fost să aleg ustensilele potrivite. Și, slavă domnului am avut de unde! Ținând de cunoștințele temeinice obținute în urma zecilor de ore de documentare,  am ales cu bună știință produsele ideale pentru a-mi fi aliate în prepararea rețetei. Cum vorbesc, despre un chec, evident, primul ajutor a fost o formă de cop specială pentru un astfel de preparat. Însă fiind un chec umplut, mi-am achiziționat și o oală ceramică pentru a mă asigura că nu mi se va lipi crema. Apoi, evident, aveam nevoie și de un tel pentru ouă bun – la orice prăjitură e nevoie de unul, iar în gama Ambition am găsit unul ideal.

un strop de ambition in bucatarie
sursa foto: dajarmagazin.ro

Apoi, după ce am rezolvat partea asta am repetat rețeta o dată, de două, de trei ori până ce mi-a ieșit perfect.

Acum nu doar că fac rețeta cu ochii închiși, dar i-am deslușit și misterele. Știți sigur la ce mă refer! Rețetele vechi nu aveau cantitățile exprimate în grame, ci în căni, linguri și lingurițe. Poate și aici greșeam: mă chinuiam să fac totul matematic. Cu ajutorul sfântului Google aflasem cam câte grame ar trebui să însemne o lingură de făină, de exemplu. Dar, nu era același lucru. Știu, la TV și peste tot auzim că patiseria e o știință exactă. Însă eu știu din surse sigure că ea e și despre a deține simțul ingredientelor! Iar acesta se dobândește în timp.

Știu acum, de pildă, că deși o cană rasă conform standardelor are 250 de grame, pentru rețeta de care vorbesc nu am nevoie de 500 de grame, ci de 400. Deci folosesc cana mea mai mică.

Experiența își spune cuvântul clar, răspicat și de netăgăduit.

Rețeta mea „unicorn”: Chec umplut / Tort la metru

V-am tot vorbit de ea. V-am spus ce ustensile am ales și unde cred că am greșit. Dar, zic eu, e cazul să v-o și prezint! Așa că vă invit să urmăriți prezentarea video unde am explicat totul pas cu pas.

Eh, acum nu mai pare așa greu! Cred că și etapizarea are rolul ei în bucătărie. Dar, mai e ceva! Dacă ați fost atenți, și știu că ați fost, ați observat cu siguranță că mai am să vă scriu despre regula nr 3. Ei bine, iată că acum urmează!

Și prezentarea are nevoie de... Ambition

Chiar dacă acum îmi iese perfect checul umplut și cam orice altceva, asta nu înseamnă că trebuie să neglijez cea de-a treia regulă. Așa cum vă scriam, vizualul e o parte importantă atunci când vine vorba de mâncat.

Astfel că, trebuie să am grijă cum montez preparatul, dar și pe ce îl montez. De pildă, pentru deserturi optez mereu pentru un set de desert alb, cu un design simplu, dar de efect. Acestuia îi asortez și un set de tacâmuri Ambition cu un design inedit, ușor ondulat.

Nu trebuie să fiți maeștrii în plating. Trebuie doar să mergeți pe instinct, produse de calitate (iarăși)… Și, la fel de important: să nu uitați că less is more. Altfel spus: o farfurie cu un design simplu nu va distrage atenția de la preparat, ci îl va accentua frumos. La fel, nici preparatele împopoțonate nu vor avea cine știe ce succes.

ambition
sursa foto: dajarmagazin.ro

Hai că nu e așa greu cu bucătăria, vedeți! Cu aceste trei secrete și un strop de Ambition ajungeți și voi cu siguranță departe! Vă spune asta cineva care a greșit și a perseverat pentru a ajunge la realizările de acum! Curaj și răbdare tuturor!

Ah, spuneți-mi neapărat vouă ce rețetă nu vă iese sau v-a ieșit abia după lungi încercări!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021 proba nr. 4.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021