Eu și Librarul cu papion vă invităm la o aventură în lumea cărților

librarul cu papion
sursa foto: Facebook Librarul cu papion & arhiva personală, edit: Canva Pro

Cuprins

Haideți cu toți, poftiți, poftiți, nu vă sfiiți! Haideți cu mic, cu mare, așezați-vă comod în fotolii. Luați-vă și o băutură caldă… Dar, atenție, nu vă faceți prea comozi, căci într-o clipă vom plonja în lumea cărților!

Ups, dar mai întâi să mă prezint! Eu sunt Di, magician de cuvinte, iar prietenul nostru comun, Librarul cu papion, m-a rugat să îi țin locul. De ce? Păi are și el nevoie de puțin timp pentru a se ocupa de niște treburi administrative legate de a sa librărie pentru copii. Fiți fără griji, am pregătit pentru voi un joc, vom citi și o poveste, vom discuta, nici nu veți simți cum trece timpul!

Sper eu, nu veți simți nici că Librarul a fost nevoit să-și mute minunata sa librărie fizică din Timișoara în online deși era și e încă e prima dedicată exclusiv copiilor din acel oraș. Dar, hei, să privim partea bună: acum povestea sa poate ajunge la și mai mulți copii!

Bun, acum știm cu toții programul și cred că v-ați odihnit destul e timpul să facem bâldâbâc spre lumea cărților! Stați doar un pic să-mi amintesc cuvintele… Care erau ele? Ah, da:

RUMI ZUM RA!

librarul cu papion
sursa foto: Facebook Librarul cu papion

Prima oprire: colțul de lectură - azi citim Luna iubește ziua de mers la bibliotecă

Bâldâbâc!

Nu vă speriați, scaunele voastre nu s-au evaporat, iar podeaua nu s-a preschimbat în curcubeu! E doar efectul magiei! Suntem pe tărâmul cărților, aici orice e posibil, deci fiți atenți!

Oh, la ce să fiți atenți? La orice! Pirați, fantome, cavaleri malefici, vrăjitoare, căpcăuni… Stați lângă mine, da! Eu vă voi fi ghid! Așa, faceți un cerc în jurul meu, unul strâns-strâns. Eu o să vă citesc o poveste aleasă dintre multele cărți ilustrate din librăria online.

Mărturisesc: nu mi-a fost ușor, Librarul cu papion venise cu muuuulte, multe propuneri. Avea un teanc de cărți care ajungea până la etajul patru al blocului meu, nu glumesc, doar are peste 4000 de titluri în stocul său! Toate erau minunate, dar cea mai potrivită pentru astăzi mi s-a părut Luna iubește ziua de mers la bibliotecă. Am răsfoit-o și mi-a plăcut atât de mult încât am zis că o să fac și un vlog, deși nu prea-mi place să mă filmez, dar merită. Însă mai întâi, haideți să vă citesc și să vă arăt și vouă cum vreau să fie clipul!

V-a plăcut? Eu zic că da! Sper că mi-ați scuzat micile emoții, vedeți voi: magicienii cuvintelor se pricep mai mult la scris. Dar, mă bucur că v-a plăcut o văd pe chipurile voastre! Oh, dar stați așa, ați auzit și voi asta? Shhh… acolo, în tufiș! Ceva foșnește!

Fâââââââââââââââșșșșșșșșșșșșșș! Fâââââââââââââââșșșșșșșșșșșșșș!

–Cine sunteți și ce căutați voi aici?

Stați puțin, cunosc vocea asta răgușită, nu vă temeți!

Eu sunt Di, magician de cuvinte! Librarul cu papion are treabă azi și m-a rugat să îi țin locul. Le citeam copiilor o poveste, doar suntem în colțul de lectură!

 –Nu, nu sunteți în colțul de lectură, sunteți în zona mea! Spune, ivindu-se din tufiș lupul cel rău din Scufița Roșie. Nu puteai și tu citi mai încet? Chiar atât de puțin respect ai, după ce că nu te pricepi la aterizări magice?

–Păiiii…. nu! Așa e vocea mea.

–Mda, dar totuși… Nici măcar nu ai realizat că ai aterizat în partea greșită a lumii cărților! Noroc că sunt copii în preajmă, altfel te mâncam! De fapt… ce mă împiedică să nu te mănânc și pe tine, și pe copii?

–Lupule, nu e nevoie să fii agresiv, amintește-ți ce ai pățit ultima dată! În plus, dacă tot ai tras cu urechea, ar trebui să știi că urmează un joc, iar ție îți plac jocurile, nu?

–Un joc?

–Aha!

–Să văd, dar, dacă nu îmi place…

–O să îți placă!

Joc de atenție: rebusul cuvintelor cheie din fragmentul citit

[game-crossword id="11625" ]

Șșșșș, lupul e concentrat. Nu poate citi numele Maurice Mandible, iar asta îl face să fie stresat… Haideți, doi pași la dreapta, doi la stânga. Ușșșșșșșșșșșșșor, Emil, am zis ușor. Nu e vreme de selfie-uri! Așa, e toată lumea aici? Cred că da! Haideți, fac o mică vrajă să scăpăm din zona asta.

RUMI ZUM RA!

librarul cu papion
sursa foto: arhiva personală, edit: Canva Pro

A doua oprire: Salonul multicolor din lumea poveștilor. Marea discuție despre beneficiile lecturii

Ah, e bine, am ajuns în salonul multicolor! Vă place? Totul e în culori pastel, iar mobilierul e plușat. În  mijloc, e masa rotundă unde au fost primiți de-a lungul timpului toți scriitorii de povești pentru copii: Andersen, Frații Grimm… chiar și Joseph Coelho autorul cărții despre care vorbim noi azi.

Chiar așa, am uitat să vă spun de ce am ales-o! Cu toată tevatura cu lupul, mi-a scăpat! Noroc că aveam rebusul pregătit și am putut scăpa! Revenim acum la oile noastre. Am ales să vă citesc Luna iubește ziua de mers la bibliotecă dintre multele cărți pentru copii pe care mi le propusese Librarul cu papion pentru că mi s-a părut cea mai potrivită.

Dincolo de poveste, din carte aflăm despre puterea cărților. Vedeți, doar unde suntem! Pereții mari și colorați, mobila asta, formată doar din linii pufoase. Dacă priviți pe fereastră veți observa nori din vată de zahăr… Totul e posibil prin puterea lecturii.

La fel ca pe Luna, cărțile ne poartă pe toți oriunde ne dorim: pe vârful Everestului, în spațiu, la Paris în vârful turnului Eiffel sau la corida din Madrid, ole! Chiar și ursuleții mei de pluș citesc. De fapt, oricine ar trebui să citească pentru asta, dar și pentru alte motive…

Beneficiile lecturii

Știu, știu, vouă vă place să stați mai mult cu ochii în ecrane. Ele sunt luminoase, colorate, vii, interactive. Dar, știți ce, ele sunt și nocive! Voi nu ați auzit de Jimmy Jet din poezia lui Shel Silverstein? Și el stătea tot timpul în fața televizorului, privind cu uimire ecranul până ce a început să se transforme: părul i-a devenit antene, iar fața i-a devenit un ecran TV. Apoi, familia lui nu s-a mai uitat la televizor, de ce-ar mai fi făcut asta când se puteau uita la Jimmy? Și e adevărat, vă zic! Cu puțin efort cred că îl și găsim pe-aici!

Știu, știu! Voi nu vă mai uitați la TV, e demodat! Vă uitați doar la telefoanele voastre, pe YouTube și TikTok. Ei bine, un ecran e un ecran, efectul e același: ne consumă creierul pe când cititul ne aduce doar beneficii:

citat cărți librarul cu papion
sursa foto: canva.com, edit: Canva Pro

În plus, cărțile sunt distractive! Altfel de ce credeți că Luna se tot duce la bibliotecă? Și v-am arătat doar cât se distra printre cărți fie că vorbeam de enciclopedii, cărți cu poze sau de povești. Și ce să mai zic de cartea lui Maurice Mandible? O carte e o invitație la a descoperi lumea distrându-te!

Dar, ele ne mai invită la ceva: la a fi aproape de familie, de părinți! Ce poate fi mai frumos decât să descoperiți cărțile copilăriei alături de ei?

Bum! Buuuuuuuuuuuuuum! Bum! Buuuuuum!

Oh, nu! E lupul, a terminat rebusul și ne-a găsit! Are o falcă în cer  și una în pământ, iar pe nări scoate fum! Repede, copii, prindeți-vă de mâini, e momentul să ne întoarcem acasă!

RUMI ZUM RA!

sursa foto: Facebook Librarul cu papion

Înapoi în libăria virtuală pentru copii Librarul cu papion

Bâldâbâc!

Gata, am scăpat! Am revenit în lumea noastră. Toată lumea e teafără? Da, ce bine! Și, judecând după fețele voastre, v-ați și distrat! Vedeți, cărțile nu sunt deloc plictisitoare! Lumea lor e tare palpitantă! Și, față de dispozitivele cu ecran ele ne și învață lucruri! Așa că sper să le alegeți mai des, să-i aduceți mai des pe părinți pe aici, pe la Librarul cu Papion!

Librarul are povești pentru toate vârstele, are chiar și cărți scrise cu litere mari de tipar pentru cei care abia învață cititul. Are și jocuri și multe, multe surprize! Și, dacă tot considerați cărțile plictisitoare, cel mai bine ar fi să începeți cu povestea despre care v-am tot vorbit azi. Luna iubește ziua de mers la bibliotecă e dovada fascinantă a puterii cărților: ele ne deschid lumi și ne aduc împreună!

Așa că vă invit să o citiți pentru a descoperi mai multe despre cărți, dar și ce se întâmplă cu Regina Sirenă, Regele Trol și Prințesa valurilor!

Deci ne-am înțeles, da?

Data viitoare promit că o să mă pricep mai bine la crearea de portaluri și o să-l luăm și pe Librar cu noi.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, proba 12.

Sharing is caring:

Ori poate vrei să fii la curent cu tot ce scriu?

Introdu adresa de mail în căsuța de mai jos și de două ori pe lună vei primi vești de la mine despre articolele de pe blog și conținut exclusiv!

Please wait...

Mulțumesc! Ne vedem în inbox!

© dealedianei.ro, 2021
%d blogeri au apreciat: