
Cuprins
Mi se părea incredibil! M-am ciupit de vreo 10 ori și imaginea de pe ecran rămânea aceeași. Literele erau așezate fix în aceeași ordine, aliniate frumos ca la ora de sport, păstrându-și același sens. Poate pentru alții ar fi fost puțin, dar pentru mine, era enorm!
M-am ciupit din nou! Auch! Am privit din nou monitorul și, da, mesajul era același:
Felicitări, Diana!
Jamie Oliver te-a ales personal pentru a-i arăta cum este sărbătorit Paștele în România. De-abia așteaptă să te cunoască!
Am făcut un mic dans al victoriei care, din exterior, sigur ar fi părut mai degrabă un dans al ploii la ce grație divină am eu. Dar, Jamie merită asta. După bunica mea, el e mentorul meu în bucătărie. Îi urmăresc toate emisiunile, i-am cumpărat (și devorat) cărțile, i-am pregătit mare parte dintre rețete: curry verde, pui cu sos piri piri, roata de cârnați servită cu salată de mere. Îl ador pentru că promovează gătitul simplu, sustenabil și mâncarea sănătoasă, dar cu gust. Pff, vizita asta avea să fie un vis împlinit… Apoi, după ce m-am oprit din țopăit și din rememorat toate preparatele mele à la Jamie care mi-au reușit, m-a lovit panica. Ce era să gătesc?
Bucătăria tradițională românească nu e chiar punctul meu forte, recunosc! Ce rețete tradiționale de Paște aș fi putut prepara eu? Toate mâncărurile ce-mi veneau în minte presupuneau enorm de multă muncă. Sincer, mereu când o văd pe bunica gătind mi se pare că e un Goliat, iar eu sunt încă mică-mică pe lângă ea. Sigur, Jamie ar fi apreciat o ciorbă de bureți (organe) de miel cum se face la mine la țară, dar clar aceea nu era stilul meu de gătit (de mâncat… altă poveste). Nu mă văd petrecând orele în bucătărie! Și nici preparând vreo rețetă care să nu-mi permită să mă joc un pic cu arome și texturi.

Versiunea mea de meniu cu rețete tradiționale de Paște
Eh, dar doar nu era chip să renunț, nu? M-am adunat și m-am pus din nou în fața laptopului, am deschis o filă de Excel, căci așa pot eu gândi mai bine. Doar nu mă dă pe mine gata un meniu, nu? Am skills, cunoștințe și am și aliații mei de nădejde: colecția de electrocasnice Franke din noua gamă Maris. Nu am cum să dau greș!
Trebuia să încep, evident, cu un aperitiv. Aici puteam include și ceva preparate tradiționale și, în mod clar, niște ouă roșii. Apoi, la felul principal nu voi face nimic prea complicat, niște friptură cu niște cartofi copți și salată va fi mai mult decât suficient.
Dar, desertul… Ei, aici e aici! Pentru mulți, desertul tradițional de Paște este pasca însă pentru mine e o mare necunoscută. În zona de unde sunt bunicii mei nu se prepară pască, ci cozonac! Poate ar merge un cheesecake dacă nu ar fi devenit ceva atât de comun în zilele noastre încât să pară desuet. Hmmm, oare ce aș putea pregăti? Ceva special și pentru mine și pentru Jamie? Hmmmm întrebare-întrebătoare sau… ia stați! Piua!!! O să prepar ceva ce cu siguranță a mai mâncat, dar după rețeta mea, românească: prăjitură tăvălită sau, cum i-ar spune el, Lamington!
Sunt un geniu!

Aperitivul
Eh, aperitivul e șansa mea de a „trișa” un pic și de a include câteva rețete tradiționale de Paște cum ar fi drobul sau „adoptate” cum ar fi salata de boeuf. O să mai includ și diverse brânzeturi: cașcaval, telemea, burduf, dar și preparate și legume de sezon:
- Ouă umplute cu pate de ficat
- Roșii, ridichi, castraveți
- Mini-frigărui cu salam Sinaia, caș maturat, ardei și măsline negre
Cum am spus, nu vor lipsi nici ouăle roșii (cu muștar alături), dar cred că vedeta va fi tot drobul. Și sigur lui Jamie i se va părea cumva similar cu haggis-ul scoțian… ori poate mai bun!
Felul principal
O friptură de miel simplă, preparată la tavă, alături de niște cartofi copți, un mujdei de stă mâța-n coadă și o salată vor fi un fel principal ideal. (Și, cumva și tradițional, dacă-mi permiteți!)
Vreți să aflați secretele fripturii de miel ideale? Întoarceți caseta 🙂
În prepararea aperitivului și a felului principal, mă voi folosi de electrocasnicele mele achiziționate din Franke magazin online despre care vă vorbeam mai sus. Mai ales cuptorul îmi va fi de folos aici, datorită funcției sale de multicooking. Voi putea pregăti simultan drobul, cartofii și friptura.
Așa, voi avea timp să mă ocup și de altele: cum ar fi de glazura pentru prăjitura Lamington, iar aici, plita Franke cu inducție și sistem Cook Assist îmi va fi aliat… Datorită acestei funcții, gătitul a devenit o adevărată joacă de copii pentru mine! Și, sincer, chiar trebuie să gătesc relaxată… Doar nu-l am invitat pe Jamie Oliver în fiecare an la masa de Paște!

Desertul
Poate prăjitura Tăvălită, cum îi spunem noi, sau Lamington, cum e ea cunoscută la nivel mondial nu pare cine știe ce. Până la urmă e un pandișpan înmuiat în glazură și dat prin nucă de cocos. Nici nu trebuia să existe, a fost o rețetă apărută din greșeală. Practic, servitoarea lordului Lamington a scăpat pandișpanul într-un sos de ciocolată, iar acesta, mai gurmand din fire, i-a cerut să-i tăvălească prăjitura prin nucă de cocos pentru a nu se murdări pe degete.
Dar, e ceva delicios de sexy la ea. E moale, ciocolatoasă… divină! Mie una-mi stârnește multe amintiri. Prima dată m-am cam temut de ea: eram mică, iar mami venise cu niște bucăți din această prăjitură de la muncă. Îmi spusese că le avea de la o colegă pe care eu o știam ca fiind cam… rea, deh, mintea de copil. Însă, cu timpul, am ajuns să o ador. E delicioasă și, practic, prepararea ei e o joacă de copii:
Ce v-am spus, simplu simplu simplu!!!
Pregătirile finale
Bun, acum am meniul gata. Conține rețete tradiționale de Paște, dar și rețete mai puțin tradiționale. Însă sunt sigură că toate vor fi pe placul lui Jamie. Și, până la urmă, fiecare are propria sa definiție a „tradiționalului” – aceasta e versiunea mea: preparate simple, dar cu însemnătate.
Dar, va mai trebui să am grijă și de un alt lucru. Până la urmă, o fi Jamie o persoană destul de relaxată, dar am și eu un fix: casa trebuie să fie curată. Mai ales când vine în vizită un chef-vedetă de talia lui. Eh, gândul ăsta parca deja îmi face glicemia să scadă… Cred că am nevoie de niște apă cu zahăr să-mi revin! Măcar în privința bucătăriei nu trebuie să-mi fac griji, de pildă, al meu cuptor Franke are și funcție de curățare cu aburi. Așa să te tot apuci de gătit, nu?

Bine, nu e cazul să mă panichez! Am stabilit ce era important: meniul vedetă al sărbătorilor. Nici curățenia nu-mi va da de furcă la cât de organizată sunt. Prin urmare, nu-mi rămâne decât să aștept marea întâlnire cu Jamie!
Voi ce ziceți, îi va plăcea meniul meu? Este echilibrat? Ați mai include ceva pe listă?
Foto flipbox: unsplash.com
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021 proba 16 (penultima).
22 Comments
E minunat meniul… Chiar mi-ai făcut pofta de drob și prăjitură tavalita😉🤗
Mulțumesc 🙂 Simplu, dar bun, cred că asta e cheia 😀
Sunt sigura ca ii va placea! ❤❤❤
P.S mi-ai facut mega pofta cu tavalita😊🥰🤗
Mulțumesc ❤️ Am făcut porție dublă: și luni seara și ieri 🤭🤭🤭
Oh oh! tavalita! Imi lasa gura apa! Si aperitivele imi plac. Mai putin friptura de miel, fiindca eu nu mananc miel, e ceva subiectiv. In rest, e excelent! <3
Mulțumesc, atunci ție îți pregătesc altceva pentru masa virtuală 😁🤭
Yay! <3
❤️
Super. Abia astept sa mananc fripturica de miel 🙂
Te aștept la masă 🤗
Simplu şi bun! Şi eu sunt adepta gătitului simplu, în cuptor, mai ales dacă ai o astfel de maşinărie! Fără discuție, pasca este dulcele tradițional de Paşte! Nu intru în amănunte ce şi cum, chiar dacă nu în toată țara se prepară. Este întâlnită în unele zone din Transilvania. Draga mea, salata boeuf nu este de-a noastră, iar ca şi „tăvălita” au intrat în meniul nostru, mai mult ca o variantă, dar este gustoasă.
Cât priveşte ciorba de intestine😀, o, Doamne! Pe câmpie (a Transilvaniei!) se mănânca tocăniță din „mațe” de miel. Primă dată când am văzut pregătirile, mi s-a întors…lumea pe dos! Născută în creierii munților aveam nişte „reguli” clare despre ce se mănâncă de Paşte! Aş putea să-ți povestesc despre Paştele copilăriei mele, despre cel al anilor din România, despre cele două Paşte pe care le onorez (cel ortodox si cel catolic!)
Oare nu-i mai românesc să tăvăleşti prăjitura prin nucă de-a noastră!?
Sper că remarcile mele nu te-au supărat.
Articolul este grozav, ca de obicei, iar Jamie este fără discuție un geniu al gătitului. Cât despre tine, mă bucur că îți place să găteşti şi sunt sigură că şi ştii să faci treabă bună în bucătărie!
Dincolo de „cârcotelile” mele, meniul este echilibrat, deci buuuun!
Draga mea, mulțumesc mult pentru remarcile tale, dar mai ales pentru povești (chiar mi-ar plăcea să aud mai multe). Știu că salata boeuf nu e a noastră, dar e adoptată și adaptată încât și bunicile de la țară o fac 😀 Cât despre tăvălită, eu am făcut-o cum o fac eu, de fapt săptămâna aceasta căutând pe net ceva legat de ea am aflat că se face și cu nucă de-a noastră (dar nu am avut și am preferat ceva mai… familiar, atât mie pentru rețetă și simțuri, cât și lui Jamie 😀 ).
O zi minunată sau seară, ce o fi pe la tine 😀
Un meniu minunat. As savura si eu prajitura care a marchat si copilaria mea. Perfect choice !!! Pofta buna!
Mulțumesc ❤️ când mai vii acasă, dai de veste și te aștept cu o porție 🤗
Pe mine m-ai convins cu tăvălita. Toți trei băieții mei sunt înnebuniți după cocos și prăjituri, deci musai să fac!
Foarte fain meniul și articolul! Excelent! 🤗
Păi să faci, și dacă numele ți se pare amuzant, spune-i în engleză 😂😂😂 se face ușor (eu de aceea am făcut și ieri, după ce mi se făcuse așa o poftă luni 😂 încât mă apucasem de ea imediat ce am scris articolul). Chiar o poți face împreună cu băieții. Mulțumesc de apreciere, Mona 🤗🤗🤗
Mi-a scazut glicemia, sper ca mai este desert😁😁😁
Mai e un pic, am făcut și luni, și ieri 😂
Valeu! Ce bine suna!! Ma primiti si pe mine?? :))
Normal că da ❤️🤗
Di, cui nu i-ar plăcea meniul acesta? Abia aștept Paștele să fac ouă umplute, mi-ai făcut mare poftă. Eu fac rețeta Nigellei, ouă Diavolo, mai picante. Și tăvălita o să o încerc, mi-a ai atras atenția cu ea.
Eu fac mai multe feluri de ouă umplute de regule, știu că am încercat și Diavolo odată și mi-au plăcut, mi-ai dat o idee 😁 Tăvălita chiar e bună, mai ales proaspătă e super 😁