Cuprins
De mică m-am trezit cu poveștile la… gură. Apoi, când am învățat să scriu ele s-au așezat, mai cuminți sau mai rebele, pe hârtie. Poveștile, prin urmare, îmi sunt o a doua natură, la fel și scrisul.
De mică, am fost și curioasă, și competitivă cât cuprinde. Am căutat mereu să fiu tot mai bună în ceea ce fac – și reușesc asta într-un singur mod: învățând (inclusiv despre scris).
Desigur, practice makes perfect, dar nu e întotdeauna de ajuns să tot repeți. Clar, e o diferență între primul meu articol și ultimul. Dar, repetând așa, de unii singuri, nu știu cât evoluăm, nu știu cât de bine reușim să observăm greșelile pe care le facem (și nu mă refer la cele de scriere, ci la cele de construcție). De aceea, consider că un curs de scriere e mai mult decât util.
Înainte de toate: ce nu face un curs de scriere?
Nu de mult, în bula mea, am fost martoră la o discuție despre cursurile de scriere și am observat că scopul lor nu este înțeles de către toți. Ce vreau să spun e că fără talent, cu toate cursurile de scriere din lume tot nu o să reușești să faci mare brânză. Scrisul creativ nu e ceva ce poate fi învățat, nu e chimie organică. Dar, asta nu înseamnă că nu poate fi îmbunătățit, rafinat.
Altfel spus: poți învăța multe lucruri mai tehnice, dar cuvintele rămân ale tale și dacă nu ai talentul de a face scântei din ele rămâi un bun cunoscător al teoriei și atât. Cu tot show don’t tell-ul din lume, toată știința din spatele construcției unui personaj și toate celelalte teorii ale scrisului, abia ridici scheletul poveștii. Cuvintele sunt mușchii și epiderma.
Ce poți învăța de la un curs de scriere creativă?
Cursurile de creative writing parcă s-au tot înmulțit. Poate tot mai mulți ne visăm scriitori într-o țară în care nu prea se citește, ori poate e doar o modă trecătoare precum cea a pantofilor cu talpă-platformă lansată de trupa André. Nu contează asta acum. Ce contează e să înțelegem cu ce putem noi rămâne de pe urma unui astfel de curs:
- Tehnici de construcție a personajelor - cum construim personaje remarcabile și plauzibile
- Raportul dintre dialog-descriere-narațiune
- Cum scriem un dialog plauzibil
- Importanța cercetării în procesul de scriere
- Ce faci când ești în pană de inspirație sau când ți se pare că te-ai blocat și nu mai știi cum să continui povestea
- Cum accepți respingerea editurilor
- De ce OK că nu-ți iese din prima și de ce al doilea draft e mereu mai bun
- De ce e util să apelezi la beta readers
Ce cursuri de scriere creativă am urmat și recomand?
Pe partea de scriere creativă am urmat anul trecut trei MasterClass-uri care mi-au fost extrem, dar extrem de utile susținute de scriitori importanți pe care îi admir: Neil Gaiman, Margaret Atwood și Dan Brown.
De la ei am învățat lucruri tehnice, dar mai ales lucruri legate de mindset-ul pe care, zic eu, trebuie să îl aibă un scriitor. Nimeni nu a avut succes de la început, iar procesul de scriere e uneori unul care-ți dă mai mult bătăi de cap decât satisfacții. Dar, important e să scrii! Și, pentru a ține minte acest lucru, pe desktop mi-am pus următorul citat:
Eșuezi doar dacă încetezi să mai scrii.
Ray Bradbury
Ce alte cursuri îmi fac cu ochiul?
Evident, tocilara din mine nu vrea să se oprească aici. Îmi doresc să primesc și feedback clar, concis și focusat pe scrierile mele în limba română. (În caz că aveați îndoieli, feedback-ul e foarte, dar foarte important. Așa, Allex Trușcă a ajuns să își rescrie romanul de debut, Nebunul Alb după ce a urmat un astfel de curs.)
Astfel că, atunci când voi avea ceva mai mult timp o să particip la un atelier de scriere creativă organizat de Club Revdepov… sau poate mai multe.
Ce poți învăța de la un curs de content writing sau copywriting?
Aici mai am de aprofundat, am urmat un singur curs și acela nu a fost chiar la nivelul așteptărilor (poate pentru că am și ceva zeci de ore de studiu individual în spate).
Însă acum sondez piața (a se citi Coursera și Udemy) după un curs bun de content writing și unul de copywriting. Nu cred că îmi va fi foarte greu, căci am o viziune foarte clară despre ce ar trebui să ofere un astfel de curs:
- Tehnici de persuasiune
- Tehnici de storytelling aplicate în aceste domenii ceva mai „tehnice” ale scrisului
- Tehnici de structurare a textului și tehnici de vânzare
- Cum să îți construiești un portofoliu ce va fi luat în seamă de agenții
- Elemente de SEO relevante și actuale (cursul la care am participat eu vorbea despre lucruri ce nu mai sunt în vigoare de mult prea mult timp)
Resurse pentru studiul individual
Scriam mai sus de studiul individual și sunt convinsă că și el are rolul său. Motivul e unul simplu: oricât de complex ar fi un curs, nu va putea cuprinde niciodată tot. Așa că vă încurajez să explorați, să descoperiți informații și pe cont propriu – am deja o listă de resurse pentru scriitori și bloggeri publicată. Dar, eu una vă recomand să vă lărgiți orizontul pentru că, știți cum se spune, the sky is the limit!
Concluzii
Sper că am lămurit acum ce e un curs de scriere. El e mai mult despre tehnici de scriitură și mai puțin despre a avea o lucrare neoriginală. Tehnica, aici, nu e XEROX. Dacă ar fi, păi atunci scrisul ar fi matematică, dar e ceva complet diferit!
Un astfel de curs te poate învăța să îndrepți lucruri: eu una, de exemplu, mai am de lucru cu repetițiile. Dar, nu va pune nimeni mâna pe taste sau pe pix ori creion în locul tău. Scena e toată a ta!
Eh, și cu asta, am încheiat! Mi-am pledat cazul. Acum e rândul vostru să-mi spuneți dacă ați urmat astfel de cursuri sau ați citit cărți despre scriere!
16 Comments
Ce mi-aaa placuuut! Si eu ma gandesc la un astfel de curs, este mereu bine-venit un sfat de la un om mai expert ca tine
Mulțumesc, daaa, niște sfaturi nu strică, mai ales când vin de la cineva mai experimentat 😀 doar așa progresăm 😀
Si eu ma gandesc sa particip la un curs de scriere, sper sa o fac in curând. Asta cu al doilea draft e mai bun la mine nu se aplică :)) mereu ce iese prima data, sincer si din instinct, e ceea ce trebuie. Mult succes in tot ce ti-ai propus!
Să știi că dacă participi la un curs de scriere o să îți cam schimbi impresia cu părere la al doilea draft, cel puțin trebuie să corectezi greșelile. Toți scriitorii fac asta.
Din aceasta sfera am citit Cum sa scrii un best seller, de Monica Ramirez, o carte foarte utila si la obiect. Cred ca ai citit parerea mea pe acest subiect in guest postul gazduit de Issa. 🙂 Parere de cititor.
Daaa, am citit 😀
Ai citit si cartea Monicai Ramirez?
Nu, mă refeream la guest post-ul tău. Cartea Monicăi e pe listă 😀
Eu chiar astăzi termin un astfel de curs, se numește Copywriter la început de drum și e susținut de Ana-Maria Gheorghe, a fost wow, mi-a îmbunătățit mult scrisul comercial și m-a făcut să înțeleg unele concepte ce le știam doar în teorie. Legat de cărți, the boron letters (se găsește doar în engleză), Lecții de magie. Cum să-ți cultivi creativitatea de elizabeth gilbert și a mai fost și Secretul unui storyteller de carmine gallo.
Am și eu cartea lui Elizabeth Gilbert pe listă de ceva timp 😁 Încearcă să găsești Winning the Story Wars de Jonah Sachs (e disponibilă și în română cu titlul Războiul Poveștilor, eu am citit varianta în engleză) – mi se pare cea mai bună din ce am citit pe subiect.
Uhhh, sună mișto. S-a notat :)!
Pentru mine a fost un game-changer cartea asta!
Cu asta m-ai convins total, o să se alăture bibliotecii mele la următoarea comandă. Te-a ajutat și la Superblog?
Da, m-a ajutat și la SuperBlog, după ce am citit-o am marcat 3 clasări consecutive pe podium: locul 3 în 2019, locul 2 în 2020 și locul 2 Spring 2021 și, în cele din urmă, locul 1 pe care-l știi. Dar m-a ajutat să potrivesc și niște informații din mintea mea și să înțeleg „the big picture”.
Super util articolul! Am participat și eu la un curs de scriere creativă și a fost extrem de folositor. La fel și eu am probleme cu repetițiile, mai ales că nu le remarc atunci când scriu, iar la recitire „vânez” greșelile de gramatică.
Mulțumesc, Oana ❤️ Așa este, cursurile și exercițiul ne sunt foarte utile 😁🤗