Ce poți învăța de la un curs de scriere?

curs de scriere
sursa foto: canva.com

Cuprins

De mică m-am trezit cu poveștile la… gură. Apoi, când am învățat să scriu ele s-au așezat, mai cuminți sau mai rebele, pe hârtie. Poveștile, prin urmare, îmi sunt o a doua natură, la fel și  scrisul.

De mică, am fost și curioasă, și competitivă cât cuprinde. Am căutat mereu să fiu tot mai bună în ceea ce fac – și reușesc asta într-un singur mod: învățând (inclusiv despre scris).

Desigur, practice makes perfect, dar nu e întotdeauna de ajuns să tot repeți. Clar, e o diferență între primul meu articol și ultimul. Dar, repetând așa, de unii singuri, nu știu cât evoluăm, nu știu cât de bine reușim să observăm greșelile pe care le facem (și nu mă refer la cele de scriere, ci la cele de construcție). De aceea, consider că un curs de scriere e mai mult decât util.

curs de scriere
sursa foto: canva.com

Înainte de toate: ce nu face un curs de scriere?

Nu de mult, în bula mea, am fost martoră la o discuție despre cursurile de scriere și am observat că scopul lor nu este înțeles de către toți. Ce vreau să spun e că fără talent, cu toate cursurile de scriere din lume tot nu o să reușești să faci mare brânză. Scrisul creativ nu e ceva ce poate fi învățat, nu e chimie organică. Dar, asta nu înseamnă că nu poate fi îmbunătățit, rafinat.

Altfel spus: poți învăța multe lucruri mai tehnice, dar cuvintele rămân ale tale și dacă nu ai talentul de a face scântei din ele rămâi un bun cunoscător al teoriei și atât. Cu tot show  don’t tell-ul din lume, toată știința din spatele construcției unui personaj și toate celelalte teorii ale scrisului, abia ridici scheletul poveștii. Cuvintele sunt mușchii și epiderma.

Ce poți învăța de la un curs de scriere creativă?

Cursurile de creative writing parcă s-au tot înmulțit. Poate tot mai mulți ne visăm scriitori într-o țară în care nu prea se citește, ori poate e doar o modă trecătoare precum cea a pantofilor cu talpă-platformă lansată de trupa André. Nu contează asta acum. Ce contează e să înțelegem cu ce putem noi rămâne de pe urma unui astfel de curs:

curs de scriere
sursa foto: canva.com

Ce cursuri de scriere creativă am urmat și recomand?

Pe partea de scriere creativă am urmat anul trecut trei MasterClass-uri care mi-au fost extrem, dar extrem de utile susținute de scriitori importanți pe care îi admir: Neil Gaiman, Margaret Atwood și Dan Brown.

De la ei am învățat lucruri tehnice, dar mai ales lucruri legate de mindset-ul pe care, zic eu, trebuie să îl aibă un scriitor. Nimeni nu a avut succes de la început, iar procesul de scriere e uneori unul care-ți dă mai mult bătăi de cap decât satisfacții. Dar, important e să scrii! Și, pentru a ține minte acest lucru, pe desktop mi-am pus următorul citat:

Eșuezi doar dacă încetezi să mai scrii.

Ce alte cursuri îmi fac cu ochiul?

Evident, tocilara din mine nu vrea să se oprească aici. Îmi doresc să primesc și feedback clar, concis și focusat pe scrierile mele în limba română. (În caz că aveați îndoieli, feedback-ul e foarte, dar foarte important. Așa, Allex Trușcă a ajuns să își rescrie romanul de debut, Nebunul Alb după ce a urmat un astfel de curs.)

Astfel că, atunci când voi avea ceva mai mult timp o să particip la un atelier de scriere creativă organizat de Club Revdepov… sau poate mai multe.

curs de scriere
sursa foto: canva.com

Ce poți învăța de la un curs de content writing sau copywriting?

Aici mai am de aprofundat, am urmat un singur curs și acela nu a fost chiar la nivelul așteptărilor (poate pentru că am și ceva zeci de ore de studiu individual în spate).

Însă acum sondez piața (a se citi Coursera și Udemy) după un curs bun de content writing și unul de copywriting. Nu cred că îmi va fi foarte greu, căci am o viziune foarte clară despre ce ar trebui să ofere un astfel de curs:

Resurse pentru studiul individual

Scriam mai sus de studiul individual și sunt convinsă că și el are rolul său. Motivul e unul simplu: oricât de complex ar fi un curs, nu va putea cuprinde niciodată tot. Așa că vă încurajez să explorați, să descoperiți informații și pe cont propriu – am deja o listă de resurse pentru scriitori și bloggeri publicată. Dar, eu una vă recomand să vă lărgiți orizontul pentru că, știți cum se spune, the sky is the limit!

curs de scriere
sursa foto: canva.com

Concluzii

Sper că am lămurit acum ce e un curs de scriere. El e mai mult despre tehnici de scriitură și mai puțin despre a avea o lucrare neoriginală. Tehnica, aici, nu e XEROX. Dacă ar fi, păi atunci scrisul ar fi matematică, dar e ceva complet diferit!

Un astfel de curs te poate învăța să îndrepți lucruri: eu una, de exemplu, mai am de lucru cu repetițiile. Dar, nu va pune nimeni mâna pe taste sau pe pix ori creion în locul tău. Scena e toată a ta!

Eh, și cu asta, am încheiat! Mi-am pledat cazul. Acum e rândul vostru să-mi spuneți dacă ați urmat astfel de cursuri sau ați citit cărți despre scriere!

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021