Rutina mea cea de toate zilele. 6 practici care mă ajută să-mi mențin echilibrul și încă ceva

rutina
sursa foto: pexels.com

Cuprins

Oricât de organizată aș fi, trebuie să recunosc că uneori (a se citi „mai mereu”) lucrurile o cam iau razna. Cu toată organizarea mea, toate tehnicile de time management care au mers sau nu, viața mea e pe pilot automat. M-am învățat așa, e drept, căci toată viața mea de adult așa a fost: o cursă, adesea cu obstacole, adesea cu drum liber ce mi-a permis să-mi iau avânt.

Poate viața de scriitor (chiar și blogger) merge trăită precum un alergător de cursă lungă, dar viața de corporatist e cu totul altă mâncare de pește. Alergatul din deadline în deadline și din ședință în ședință se petrece uneori pe o pistă teribil de dificilă la al cărei finiș stă scris mare, cu alb: „BURNOUT”. Am fost acolo și știu cum e să-ți fie greu să te ridici și din pat, să ai în permanență mintea grea și să nu te mai poți concentra.

Am avut (și undeva, în puțul ființei mele încă mai am) ambiția de a fi mereu mai mult decât cea mai bună, de a fi un overachiever, dar cu oboseala cronică nu-i de glumă. Sigur, acum am învățat (forțat) să țin lucrurile sub control: îmi închid laptopul de muncă la final de program, îmi iau pauze, priorizez acțiuni și, dacă nu reușesc să termin ceva azi, mai e și mâine o zi!

Dar, dincolo de toate acestea mai sunt câteva practici care fac parte din rutina mea cotidiană ce mă ajută să nu mai pic în hăul fără fund în care am fost. De fapt, nici nu știu dacă sunt chiar practici, pentru că unele lucruri sunt mici, minuscule, dar mie îmi fac un infinit de bine.

Rutina de dimineță

rutina de dimineață
sursa foto & edit: canva.com

Înainte, în era pre-burnout și în era burnout obișnuiam să pornesc telefonul în secunda doi după trezire. Nu cumva să-mi scape o notificare de pe blog, un like de pe Facebook sau Instagram… Săream din pat, îmi beam paharul cu apă, luam micul dejun, porneam laptopul de serviciu, citeam o droaie de mailuri în timp ce-mi beam pe repede-înainte cafeaua și mă puneam apoi să lucrez.

Acum, însă, primul lucru pe care îl fac după ce mă trezesc e să practic recunoștința pentru noua zi în care-mi pot îndeplini visele, pentru oamenii mei dragi, pentru sănătate. Apoi, meditez vreo 5 minute după un exercițiu simplu din aplicația FitOn numit Simple Meditation. Aceste două lucruri mă ajută să fiu ancorată în prezent și conștientă de lucrurile minunate pe care le am în viața mea. Fac asta cât  sunt în pat, iar de îndată ce mă ridic, îmi păstrez obiceiul de a bea un pahar cu apa. Fac asta încă din liceu și mă simt tare bine.

După, îmi pregătesc micul dejun: de regulă cereale cu lapte ori iaurt sau un oatmeal, dar nu spun „nu” nici unei căni de ceai alături de un sandviș sau o felie unsă cu unt și miere, cremă de brânză ori icre. Pornesc și espressorul, iar până ce cafeaua mea e gata, am puțină grijă de tenul și corpul meu: un duș, apoi curățarea feței, serum, cremă și SPF. Ce răsfăț, nu?

Îmi iau apoi cafeaua, pornesc TV-ul, îl setez pe YouTube, intru pe canalul Jazz&Bossa Collection, iar de acolo aleg clipul cu numele zilei (în fiecare zi au un streaming live de piese). Îmi beau cafeaua în liniște, între timp îmi fac agenda și mai deschid ceva mailuri. După asta încep să lucrez pe același fundal muzical imaginându-mi că sunt în vreo cafenea fancy și nu sechestrată la muncă de acasă de mai bine de un an.

Rutina de seară

rutina de seară

Dacă rutina de dimineață e ceva mai… reglementată, cea de seară e mai light.

În ce constă ea? Niciodată în ceva fix. Ori citesc, ori mă uit la o comedie romantică pe Netflix, un sheet mask, o plimbare, scris… Orice activitate care îmi dă o stare de bine. Asta da, nu uit nici de ritualul meu de skincare (același practicat dimineața, dar fără SPF) care nu mi se pare o obligație, ci un mega-răsfăț. Până la urmă, atunci când te simți bine în pielea ta, ai o stare de spirit excelentă!

În loc de încheiere

Eh, da, aceasta este rutina mea.  Nu cred că e perfectă și nu știu dacă funcționează pentru toată lumea. Până la urmă suntem atât de diferiți în complexitatea noastră încât nu găsești doi oameni la fel (mental și spiritual adică).

Totuși, cred că pentru toți funcționează următorul sfat (pe care și eu l-am primit):

Așa că, dragilor, puneți-vă pe primul loc! Faceți acele lucruri care vă aduc bucurie și pace interioară, acordați-vă un timp pentru relaxare și un timp pentru îngrijire. Răsfățați-vă cu lucruri mici: o cafea, un exercițiu de meditație, o plimbare, o carte, o mască pentru față… orice! Stabiliți-vă o rutină similară cu a mea, dacă simțiți că va ajută. Ori poate aveți una deja!

Love u,

D.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021