Cum se învață recunoștința și generozitatea la copii? Lulu și cadourile încărcate cu iubire

recunoștința și generozitatea la copii Lulu și cadourile încarcate cu iubire
sursa foto: pexels.com

Cuprins

„–Dă-mi-o, e a mea!

–Ba nu, e a mea!

–Nu zău, nu văd numele tău scris pe ea!

–Maaaaaaaaaaaaaaaamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!”

Vă e cunoscut? Întâlnim acest scenariu plus variații pe această temă peste tot: în parcuri, în mijloace de transport, atunci când mergem în vizită. Și nu, pe vremea noastră nu era altfel. Cel puțin nu în bula mea. Asta pentru că „în primii ani de viață, copilul este dominat de o tendință egocentrică. El înțelege lumea privind lucrurile doar din punctul său de vedere […] Este și perioada în care sentimentul proprietății este foarte puternic dezvoltat” (Adriana Mitu, Lulu și cadourile încărcate cu iubire).

Și atunci cum stă treaba cu recunoștința și generozitatea la copii? Pot fi ele învățate?

Desigur. Dar, mai întâi, așa cum ne explică Adriana Mitu în introducerea cărții Lulu și cadourile încarcate cu iubire, mai întâi trebuie să înțelegem ce sunt nevoile și dorințele și diferența dintre ele:

Atunci când este frig afară, copilul are nevoie să se încalțe cu o pereche de cizmulițe. Dacă vede în vitrina magazinului o a doua pereche de cizmulițe cu personajul său favorit, aceasta este o dorință.

(Adriana Mitu, Lulu și cadourile încărcate cu iubire)

Apoi, după ce învățăm să facem aceste distincții putem trece la a-l învăța pe cel mic și despre recunoștință și generozitate.

Pentru gratitudine, primul pas este să învețe puterea cuvântului „mulțumesc”. După ce împlinește 4 ani, un copil poate începe să învețe acest cuvânt magic, iar pentru asta, trebuie mai întâi să i se mulțumească pentru ceea  ce dăruiește. Nu uitați: copii imită ceea ce văd la părinți!

Însă pentru a învăța copilul să fie generos, trebuie mai întâi să pornim de la motivele pentru care noi, adulții, facem acte de generozitate.

Este esențial, totuși, ca ambele să vină natural, din interiorul copilului. Ce pot face părinții este să „sădească semințele” recunoștinței și gratitudinii în sufletul celui mic.

Cum le explicăm celor mici recunoștința și gratitudinea pe limba lor. Cartea Lulu și cadourile încărcate cu iubire

recunoștința și generozitatea la copii Lulu și cadourile încarcate cu iubire

După ce trecem de introducerea dedicată părinților, în cartea Lulu și cadourile încărcate cu iubire vom da de o poveste gingașă, spusă de un „șoarece de câmp, care a trăit câțiva ani la oraș.”

Istorisirea abordează situații precum:

Apoi, urmează o serie de întrebări pentru cel mic și 9 soluții pentru a-l determina să fie mai bun, între care:

Evident, cartea se încheie cu o serie de exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Preferatul meu de aici fiind borcanul lucrurilor frumoase.

În loc de încheiere

recunoștința și generozitatea la copii Lulu și cadourile încarcate cu iubire

Dacă v-am făcut curioși, să știți că puteți găsi cartea Lulu și cadourile încărcate cu iubire în colecția ABC-ul poveștilor terapeutice de la Editura Diana despre care v-am tot scris în ultima vreme.

Și, de asemenea, aș vrea să știu cum erați voi când erați mici? Erați generoși sau… nu prea. Eu nu prea am fost până ce nu am devenit sora mai mare…

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021