
Cuprins
Am un dor de ducă de mărimea Rusiei, adică, de 17124424 km2. Aș merge… peste tot. Știu, condițiile „de pandemie” nu sunt cele mai bune pentru o călătorie, dar putem visa, nu? Și, oricum, putem călători foarte bine și în România… Dar, unde? Parcă am fost peste tot. Dar, nu-i chiar așa! Mai există și locuri de vizitat mai puțin cunoscute, știute doar de cei care locuiesc într-o anumită zonă. Tocmai din acest motiv, i-am invitat pe oamenii ce trec pragul acestui blog să vină cu recomandări de locuri mai puțin cunoscute turiștilor.
Iată, deci, despre ce locuri minunate am aflat:
Locuri de vizitat mai puțin cunoscute din țară
În Moldova
„Pe lângă Piatra (Neamț, n.r.), la vreo 35 km, la intrare în județul Bacău, mănăstirea Runc. E prima ridicată de Ștefan cel Mare. E mănăstire de călugări, super îngrijită, undeva în inima pădurii.
Pe lângă Iași, tot o mănăstire, Hadâmbu. Asta e ceva mai cunoscuta în zonă, dar dacă vii ca turist, slabe șanse să ajungi în zonă dacă nu ți-a spus cineva de ea înainte. Ei au și un fel de mini gradină zoo, e foarte relaxant locul și te încarci cu energie.”(Recomandări venite de la Denisa)
În județul Bistrița Năsăud
„Lacul Colibița, din județul Bistrița Năsăud sau marea de la munte. Mereu mă lasă fără cuvinte și mă vrăjește.”(Recomandarea Danei)

În București
Deși am fi tentați să credem că oamenii din capitală sunt sufocați de betoane, Mirela ne-a amintit tuturor de Parcul Național Văcărești, „delta dintre blocuri”.
Tot în capitală, am aflat de la Almona de un loc de vizitat de unde putem cumpăra lucruri interesante (căci, nu-i așa, ce e aia o călătorie fără un suvenir):
„În București, pe strada Știrbei-Vodă, de vreo doi ani, s-a deschis un magazin ce părea de antichități.
M-a mirat pentru că de partea cealaltă a intersecției cu strada Berzei este unul antic, vechi și de demult cu același profil și fără clienți.
Meșteshukar Boutique nu este însă un magazin de antichități, ci unul de obiecte hand-made din argint, cupru și alamă.
Vedetele care umplu vitrina sunt ibricele pentru cafea. Unele sunt mici, mici pentru o ceșcuță, altele pentru 4-6 cafele. Nu sunt ieftine deoarece un ibric se confecționează în minimum trei zile. Am văzut cercei, brățări și coliere unicat foarte interesante. În spate, unde se mai odihnește meșterul, este un aparat pentru cafea la nisip. După ce trece nebunia de covid, clienții vor putea din nou să savureze o cafea în timp ce își aleg produsele preferate.”
În Argeș
Colegul meu, Constantin, ne recomandă un loc aparte:
„La 10 km de Pitești este Muzeul Golești, cu un conac frumos și un muzeu al satului care impresionează (de fapt de un sat în toată regulă cu școală, primărie, case și curți din toate zonele țării…). Prietenii mei francezi vor să îl revadă de fiecare dată când vin. Mai au și o zona de istoria viticulturii pentru pasionați și călărie.” (P.S.1: Am scris și eu despre Muzeul Golești. P.S.2: Urmează un articol amplu despre locurile de vizitat din județul Argeș)

Locuri de vizitat mai puțin cunoscute din alte țări
În SUA
„Ştiu, ştiu, sunt departe şi nu cred că puteți ajunge anul acesta pe aici, dar, cine ştie!?
St. Pete/Florida. Un oraş nu foarte mare, dar foarte frumos şi în plin proces de construcție/reconstrucție. Sunt multe de văzut şi îți trebuie timp nu glumă. Evident, voi începe cu muzeele:
- Museum of Fine Arts; lângă este celebrul „climbing tree”!
- Salvator Dalí Museum
- The James Museum of Western & Wildlife Art
- Children’s Museum
- Imagine Museum (contemporary glass)
- Clearwater Beach
- Sunshine Skyway Bridge
- Indian Rocks Beach
Sunt multe grădini (botanice), acvarii şi parcuri de distracție. Sunt cel puțin 5 aeroporturi în zonă. Poți ajunge rapid dintr-un loc în altul. Ai nevoie de timp liber şi, evident, bani!” (Recomandare venită de la Aura)
În Germania
„Pürgl, Germania. E un sătuc în care te simți îmbrățişat de natură, iar în el am găsit o biserică veche de 300 de ani. (atracțiile cunoscute de toți sunt la 10-20 km de acest sat). Proprietarii pensiunii la care ne-am cazat o noapte ne-a întrebat la plecare dacă a fost plictisitor locul. Noi ne-am bucurat de natură şi a fost frumos.” (Recomandarea lui Anaphielle)

Evident, asta nu e tot...
Sunt, cu siguranță, multe zone ce merită vizitate, dar nu sunt atât de cunoscute publicului larg. Așa că vă invit să-mi spuneți ce locuri de vizitat mai puțin cunoscute sunt în regiunea în care locuiți!
8 Comments
Ce locuri frumoase ne-ai recomandat! Pe toate simt că le-aș vizita. Poate voi reuși, pe unele, dar la anu-… Anul acesta, încă nu am curaj să plec pe niciunde, deși am prieteni care au fost și au venit cu fotografii frumoase. Eu sunt mai puțin curajoasă…❤
Eh, e timp. Eu voi merge la mare, am nevoie, dar anul acesta, spre deosebire de ultimii ani, voi merge „la noi”. Până la urmă, eu zic că și până în orașul vecin e o excursie să știi, cine știe ce mai descoperi 🤗
Ce locuri minunate! Peste tot m-aş duce şi în străinătate, dar şi în România. Noi iar suntem pe muchie de cuțit, adică aproape vom avea restricții din cauza numărului mare de internați cu covid! Şi dacă da, atunci aici pe lângă casă, că nici la plajă nu este indicat că avem „red tide”. Da’ e bună şi piscina!🤗
Of, sper să treceți cu bine și de acest red tide! Și, da, și piscina merge 😀
Din zona mea, o noutate ar fi „Povestea Calendarului”, în Porumbacu de Sus. Nu am ajuns, recunosc, dar arată de vis. Şi ce dacă e gândită pentru copii, ia să vezi ce frumos arată totul în poze. 🙂 Aşa că e atracţie pentru mine şi sper să ajung cât mai curând. Altfel, cred că sunt cam cunoscute punctele importante de prin Sibiu. Mai degrabă aş recomanda împrejurimile, Mărginimea.
Am văzut și eu un reportaj, anul trecut am fost în zonă și nu era, dar mi s-a părut tare frumos și chiar vreau să ajung 😀 Prin Mărginimea Sibiului am trecut cu mașina și, la fel, mi s-a părut superb!
Sunt foarte multe lucruri frumoase in tara. Si, asa cum ai spus intr-o postare, chiar merita ca aceste locuri sa fie cunoscute.
Tot in Moldova recomand o plimbare, la pas, prin Iasi. Este un oras atat de frumos, incat abia de reusesti sa il vizitezi intr-un week-end. Muzee, librarii, spatii verzi si parcuri, locuri minunate de relaxare. Sunt foarte multe de vizitat, atat in Iasi, cat si imprejurimi.
Tot in Moldova, recomand un sejur la Slanic Moldova, o statiune cu un aer minunat, o statiune unde relaxarea si plimbarea sunt cuvintele cheie. Si in aceasta zona sunt multe lucruri frumoase de vizitat.
O alta zona frumoasa a tarii este Oltenia. Aici recomand Ponoarele unde se poate vedea „Podu’lui Dumnezeu”, lapiezurile, lacul Zaton, cheile Cosustei.
Un alt obiectiv turistic il constituie casa memoriala a lui Brancusi de la Hobita, iar in apropiere de aceasta Cheile Sohodolului, o frumusete a naturii (cei 2 km se pot parcuge pe jos).
O statiune care, incet-incet, renaste si revine la viata este Herculane.
Transilvania are si ea foarte multe lucruri de oferit: sunt minunate Cheile Valisoarei din Alba. Statiunea Sovata, (lacurile Ursu, Alunis, Rosu, parcurile din statiune, dar si muntele de sare) dar si imprejurimile acesteia.
Statiunea Covasna si orasul Targu Secuiesc unde pot fi vizitate multe muzee, insa cele mai interesante sunt: muzeul papusilor si muzeul colectiilor .
Mai sunt foarte multe de spus despre tara noastra. Aici am mentionat doar o mica parte din ceea ce am reusit sa vizitam.
Mulțumesc, Ioana! Mi-ai dat ceva idei bune!