
Cuprins
Lucrez cu date complexe și mă relaxez vărsând cuvinte și idei pe bloguri. Visez să urc în carieră, să scriu o carte… chiar mai multe, dar adevărul e că eu nu am lucrurile astea în genele mele. Dacă am moștenit o genă, ei bine, aceea e cea culinară. Am gust, imaginație, dorința de a experimenta – și toate acestea au crescut în mine încă de când eram un copil și mergeam cu bunica la toate nunțile din sat, ea fiind bucătăreasă de profesie.
Am învățat de mică importanța sării în bucate, dar și a stropului de fantezie. Am fost fascinată de toată lumea aceea de arome și culori. Priveam totul cu ochi mari de copil mirat. Era o desfășurare de forțe pe multe planuri: dexteritatea cu care bunica toca orice, forța cu care se amesteca în tuciul imens cu mămăligă sau sarmale, ospătării care cărau câte 5 farfurii… Eh, acelea da superputeri!
Cu timpul, însă, toate au rămas cumva în urmă: nu se mai fac nunți la țară. Și nici eu nu am „tras” spre a mă desfășura culinar la nivel profesionist. Altfel spus, pe vremea mea nu era atât de trendy să fii bucătar cum e acum, în era show-urilor culinare. Experimentez doar în bucătăria mea de apartament.
Dar, recunosc, visez uneori cu ochii deschiși: cum ar fi dacă mi-aș îmbrățișa gena culinară? Cum ar fi dacă mi-aș deschide un restaurant? Să fiu un soi de Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Paul Hollywood sau, hai, un Florin Dumitrescu. Știu și ce articole de bucătărie mi-aș cumpăra mai întâi și mai întâi. Știu și de unde: de la GGM Gastro.

Ce fel de restaurant mi-aș deschide? Cum ar arăta bucătăria lui?
Înainte de toate, trebuie să vă explic și la ce fel de restaurant visez cu ochii deschiși în miezul zilei. Evident, e vorba de unul care să mă reprezinte: cu decor minimalist, dar cu o atmosferă boemă, un spațiu care să găzduiască diverse evenimente culturale. Ah, și cu jazz în surdină! Vreau să fie ceva cozy, primitor, un loc în care oamenii să stea cu orele povești în fața unui vin bun și a unei fripturi suculente ori a unei porții de papanași.
Restaurantul meu, mic și cochet, ar deveni rapid un hit. Atât datorită atmosferei, cât și datorită preparatelor pregătite cu ingrediente locale, proaspete! Pe scurt: preparatele ar fi așa cum m-a învățat bunica să gătesc: curat, cu un strop de imaginație. Cui nu-i place asta?
Dar, evident, până să ajungi la preparate, trebuie să treci prin bucătărie! Aceasta va fi mare, aerisită, bine-dotată… Și iată cum ajungem la ce spuneam mai sus: știu deja ce articole voi folosi pentru utilarea ei.
De la sistemele de răcire, la echipamentele profesionale pentru grătar sau pizza ori alte preparate calde, totul va fi ales pre sprânceană de la GGM Gastro – o companie germană, recent intrată pe piața din România. Cu o experiență de peste 15 ani, aceștia pun la dispoziție o gamă variată de echipamente , mobilier, articole de gătit, vitrine frigorifice, ustensile și cam orice lucru necesar pentru a asigura buna funcționare a unui restaurant. Pe lângă asta, ei fac lucrurile și mai ușoare oferind posibilitatea de a achiziționa produsele lor online, fără a fi nevoie de nicio deplasare pentru a intra cât mai repede în posesia lor! Pentru mine, acest lucru e un mare, dar mare bonus: timpul meu e și așa limitat!
Primele 5 articole de bucătărie pe care mi le-aș achiziționa pentru restaurantul meu

1. Frigider cu cărucior
De la bunica am învățat multe, vă dați seama, dar poate cel mai important sfat în zona aceasta, culinară, e că prospețimea ingredientelor primeză. Un frigider cu o capacitate mare (să zicem 700 de litri), termostat digital, cu răcire puternică și constantă e mai mult decât necesar. Și, pentru a fi și ușor de folosit consider că un frigider cu cărucior, cum este SG 2/1 + EN 600 x 400 ar fi alegerea potrivită!
2. Masă de preparare
Evident, e important să ai și unde prepara alimentele, dar și unde le stoca. O masă de preparare cu spațiu de stocare prevăzut cu motor de răcire este, și e ușor de înțeles de ce, pe locul doi pe wishlist-ul meu. Practic, are o dublă funcție: ai un blat de lucru profesional, dar și un loc pentru a stoca diverse preparate sau semi-preparate (de exemplu, un blat de pizza).
3. Mașina de spălat vase
Eh, chiar și într-un apartament se strâng multe vase, dar apoi într-un restaurant? A fost o vreme când, recunosc, mă relaxa să spăl vase. Însă oamenii se mai schimbă, așa că aș da orice să nu mai văd nici măcar o farfurie în chiuvetă. E clar: mașina de spălat vase e musai să fie printre primele produse achiziționate pentru restaurantul meu, dacă visul acesta se va materializa vreodată!
4. Mașina de gătit și cuptor pe gaz
Nu poți servi doar răcituri, mâncare caldă e soul food – mâncare pentru suflet căci dincolo de valorile nutritive, ea ne hrănește spiritul. În amintirile noastre, în clipele noastre de răs triște nu ne gândim la salate, tartine… ne gândim la mâncărurile acelea pe care ni le pregăteau mama și bunica, mâncărurile calde (bine, poate facem o excepție pentru înghețată). Mâncarea din restaurantul meu va fi, prin excelență, soul food! Așa că da: bifez pe listă și o mașină de gătit și un cuptor pe gaz integrat!
5. Mașina de cafea
Desigur, cafeaua nu va lipsi din restaurantul meu. E motorul meu de energie! Voi avea nevoie, totuși, de o mașină cu capacitate mare și care să fie rapidă! Am văzut la GGM Gastro o mașină cu o capacitate de 15 litri pe oră care prepară, țineți-vă bine, 2,5 litri în 9 minute. Pare suficient, nu?

... alte articole de bucătărie pe care mi le-aș dori
Desigur, acelea ar fi doar primele articole de bucătărie. Însă lista mea ar mai conține și altele: sisteme de igienizare, tacâmuri și farfurii, ustensile, vase de gătit… Pentru terasă, aș vrea și un aparat împotriva insectelor. Iar pentru eficiență maximă și minim de deranj pentru clienți, aș opta și pentru un sistem de chemare a chelnerului.
Pfff, am multe idei în direcția asta! Prea multe – aș zice, dar asta sunt: am gena asta culinară! E normal să visez în direcția asta și chiar să-mi fac planuri. Poate cândva, cine știe, voi alege să merg pe acest drum pavat cu gusturi și texturi! Deci, să nu vă mirați dacă vreodată o să mă vedeți la un show gen Chefi la Cuțite ori Masterchef căutând să-mi fac o oarecare reputație în domeniu! (Acesta chiar ar fi primul pas spre acest vis).
Voi aveți astfel de înclinații sau vise? Ori poate pe voi gene vă poartă în alte direcții, ia spuneți-mi într-un comentariu! Și dacă tot vă apucați să-mi scrieți, să-mi ziceți și care dintre cele cinci articole de bucătărie vi se pare cel mai important!
2 Comments
You had at me „masina de cafea”! OMG! 15 L / h?? <3 Vis!!!
Daaa, știu ce zici!